Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Trădarea lui Orbán

Zoom Trădarea lui Orbán

Dacă ucrainenii vor fi ajutați în continuare mai mult cu vorbe decît cu tehnică militară modernă, războiul s-ar putea prelungi, iar șansele lor reale de a învinge ar fi tot mai îndepărtate. Asta o spun generali americani pricepuți în ale războiului care au observat că nici Rusia n-o duce bine în această privință. Rușii au însă de partea lor avantajul avioanelor de bombardament și al rachetelor cu rază lungă de acțiune. Chiar dacă nu lovesc cu precizie, rachetele le aduc un avantaj cert. Faptul că nimeresc mai mult obiective civile, nu militare, face parte însă dintr-o strategie exersată în Siria, de terorizare a populației civile pentru a-i distruge moralul, încît să ceară negocieri cu orice preț. Zelenski știe că rezistența la atacurile rușilor nu poate dura la infinit și că Ucraina are nevoie urgentă de victorii ca să întrețină moralul populației civile. Or, asta depinde de sprijinul real din partea țărilor NATO și al Uniunii Europene. Viktor Orbán știe și el acest lucru și, pentru a fi mai convingător, a ales să declare în România că strategia Uniunii și a NATO e falimentară și Austria pentru a repeta că strategia NATO de sprijinire a Ucrainei cu echipament militar e perdantă și pentru a proclama că Rusia va cîștiga războiul.

Să-și fi închipuit Orbán că oficialitățile din România vor tăcea la auzul declarațiilor lui, ca să nu strice coaliția de la guvernare și ca să nu ducă la „escaladarea“ situației? Posibil, fiindcă din cauza extremiștilor de la AUR și a declarațiilor xenofobe pe care ăștia le fac, partidele mari se feresc să răspundă la provocări, iar Klaus Iohannis reacționează cu atîta întîrziere și în termeni atît de vagi, încît e ca și cum n-ar face-o. Analiștii lui Orbán s-au înșelat de această dată. Oficialitățile române au reacționat, au reacționat și partidele mari din coaliție, care au condamnat complicitatea UDMR cu premierul ungar. E drept că au deschis gura de-abia după ce discursul lui Orbán de la Tușnad a revoltat Uniunea Europeană. Însă nu trebuie uitat un amănunt. Ticăloșia acestor declarații a venit la pachet cu spusele lui, de inspirație nazistă, că Ungaria trebuie să-și păstreze puritatea etnică, astfel că ceea ce a zis el despre strategia economică în relația cu Rusia, pe care UE ar fi ratat-o, a trecut pe planul doi, deși autoritățile române s-ar fi cuvenit să-l taxeze și pentru asta. Fiindcă aici e vorba despre trădarea pe față a Uniunii Europene și a NATO comisă de Orbán. E de neiertat că Opoziția și organizațiile civice din Ungaria nu-l acuză pe premierul ungar de trădare a intereselor țării, prin sprijinirea Rusiei lui Putin, dar e de neacceptat și că autoritățile române se fac că n-aud declarațiile trădătoare ale lui Orbán emise în numele intereselor economice de azi ale Ungariei.
Citeşte mai multe despre:

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
Editoriale