Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Tradițional până la moarte și dincolo de el

Zoom Tradițional până la moarte și dincolo de el

Iar s-au umplut televizoarele de pensiuni care se pregătesc pentru frumusețea sărbătorilor pascale, e o vibrație în toate, însăși casa de marcat e în ie, pregătită pentru luminoasa sărbătoare a banului.

RTV transmite în Săptămâna Mare ca de la un accident, face Breaking News pentru rețetă de drob și nefericiții reporteri mai au puțin și plâng de fericire în fața rețetei de drob maramureșan. Apropo, nimic mai dizgrațios decât proprietarii de pensiuni care o ard foarte local și țărănesc și care vorbesc cu accent atât de ardelenesc, să zicem, cum n-a vorbit nimeni în Ardeal niciodată. Se aseamănă cu unii românași care învață engleza la Oxford și simt nevoia să fie mai englezi decât englezii.

Peste tot se cântă chemarea tradiționalului, pornirea autenticului, reconectarea omului cu pământul, cu animalul, cu ce-a fost.

Haide la noi la pensiune, să trăiești așa cum se trăia odată. Eh, stai liniștit, avem baia în casă și la etaj e jacuzzi.

Haide să ne mănânci porcul autentic, care umblă prin cocină îmbrăcat în costum popular, iar seara, înainte de culcare, cântă din Furdui Iancu. Aer curat, oameni simpli, dintr-o bucată, care dau factură, pentru că nu sunt corupți de civilizația asta împuțită.

Vino să sărbătorești Sfintele Paște în autenticitate, în simplitate, în acea lume pierdută a bunicilor și străbunicilor tăi.

Apropo, bunică-mea nu și-ar permite autenticitatea asta nouă. S-ar lăsa de autenticitate și ea și tataie, s-ar pișa pe el de tradițional în care camera costă 100 de euro și „platouașele cu bunătăți bio“ mai mult de-atât.

Tradiționalul și autenticul joacă exact după regulile acelei lumi pe care o condamnă.

Ba chiar acest autentic nou-nouț, acest tradițional pentru turiști, este cel care a ajuns să devasteze cu totul tradiționalul ăla tradițional.
Citeşte mai multe despre:

2 comentarii

 1. #1

  cine vrea autentic autentic si traditional traditional sta acasa sau se duce la ai lui. Turistii fac turism sub orice pretext oferit de amfitrionii antreprenori ahtiati dupa profit… Daca se cere bio, chiar si tacamurile din polistiren sunt bio ( pentru ca si petrolul e din natura…)

 2. #2

  Exact! Ți se apleacă de atâta tradițional când vezi că, până și in grajd, se duc îmbrăcați popular, să dea mancare la porci, chiar dacă riscă sa împută acele haine, pe veci. Grețos și kitschos!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
 • Balada țăranilor fictivi

  22 iunie 2021

  Astăzi orașul vaccinează satul, o, Doamne, ce frumos poate să sune: cei goi să exerseze dezbrăcatul, cei morți să exerseze-o-ngropăciune ! I-ați vaccinat și-n nouă sute șapte, vîrîndu-le pe gît pămîntul […]

 • Armata morților se pune în mișcare

  22 iunie 2021

  Morții dispăruți în lunile pandemiei au început să reapară. Acum au acte în regulă, identitate și adresă. Au redevenit cetățeni ai României, cu drepturi și libertăți, și își trăiesc somnul […]

 • Campania de explicații merge ca unsă

  22 iunie 2021

  Armata română, care coordonează campania de vaccinare prin viitorul general Valeriu Gheorghiță, are explicații. Mai ales pentru faptul că de luni, deja, scade constant numărul persoanelor care se vaccinează zilnic. […]

 • Un omagiu tardiv

  15 iunie 2021

  Acum vreo șapte ani, prin mica publicitate a unui ziar, am făcut, la preț de nimic, o achiziție  de zile mari. Am intrat în posesia nu a unui Ferrari de epocă, […]

 • Subiecte la examenul de incapacitate

  15 iunie 2021

  Liceele bune, atîtea cîte au mai rămas, sînt distruse sistematic prin falsificarea examenului de capacitate. Faptele se petrec în gimnaziu, prin complicitatea părinți-copii-profesori și prin dezastruoasa formulă a examenului unic […]