După ce a declarat ilegală Adunarea Generală a Uniunii Scriitorilor care a avut loc în ziua de 7 ianuarie, Nicolae Manolescu și-a convocat trupa de șoc și a pus-o să voteze excluderea din USR a încă șase scriitori în afară de cei unsprezece care au fost excluși anul trecut. Cei șase sînt Catia Maxim, Mugur Grosu, Radu Aldulescu, Dinu Adam, Ioan Vieru și Adrian Lustig. Delictul lor e unul de participare la o adunare generală care s-a făcut în conformitate cu legea. Doar că N. Manolescu și subordonații săi au impresia că statutul pe care și l-au votat ei între ei e mai tare decît legile României și că cine le respectă trebuie dat afară din USR, fiindcă nu se supune statutului lor doldora de ilegalități.
Asta e ca în trenurile de navetiști în care, dacă cei mai mulți fac blatul, cine își cumpără bilet încalcă legea din tren. Drept care N.M. îi amenință pe scriitori că-i dă jos din trenul USR dacă nu se supun statutului său. Mulți l-au crezut pe cuvînt pe președintele ales a treia oară atunci cînd a dat afară din Uniune primul lot de scriitori. Căci cum să-și închipuie bieții oameni că statutul cu care-i amenință N. Manolescu și pe care l-a modificat în grup restrîns, pentru a căpăta acest al treilea mandat, n-are nici o treabă cu legea?
Între timp însă, unii dintre ei s-au lămurit cum stă treaba cu trenul lui Manolescu. Așa că, spre surpriza lui N.M., care-și imaginează că statutul din spatele căruia își emite comuncatele bate legile în vigoare, cîteva zeci de scriitori binecunoscuți cer demisia Consiliului USR pe care îl conduce tot mai rușinos bătrînul critic literar. Mai mult, scriitoarea Ruxandra Cesereanu și-a anunțat demisia din acest Consiliu, după votul „în unanimitate” prin care au fost excluși acești șase scriitori din Uniune.
N-am observat ca pe site-ul USR să fi apărut vreo știre despre aceste noutăți neconvenabile lui N.M. și consiliului pe care-l conduce. N-ar fi însă de mirare dacă vom afla de noi excluderi din Uniunea de a cărei conducere se agață Manolescu.
La Junimea lui Titu Maiorescu deviza era „Intră cine vrea, rămîne cine poate.” Deviza cu care N.M. vrea să rămînă în istoria Uniunii Scriitorilor pare a fi „Intră cine poate, rămîne cine vreau eu!”, fiindcă și-a băgat în cap că e de neînlocuit. A mai fost un Nicolae care și-a închipuit același lucru. Ăla a sfîrșit-o tragic. Pe ăsta îl paște ridicolul, ceea ce ar fi infinit mai rău pentru el.
22 de vizualizări
Astea nu mai sint excluderi, ci epurari de tip stalinist. Din pacate pentru Manolescu, timpurile in care exclusii erau si deportati (sau mai rau) pentru a-si tine gura, s-au dus.
„Bătrînul critic literar”? Cu totii „imbatranim” tinere domn Cristian Teodorescu…
STALINISM ! POATE FI DECONTAT LA UNIUNEA EUROPEANĂ !
Cred că bătrânețea d-lui Manolescu , la care se referă dl. Teodorescu, ține de spirit şi mentalitate.