Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

TVR arde, iar babele din sindicat se piaptănă. Și mai cer bani

Zoom TVR arde, iar babele din sindicat se piaptănă. Și mai cer bani

Joi seară, primesc un telefon. O doamnă care se recomandă ca fiind din partea sindicatului reprezentativ din TVR (există și sindicate nereprezentative acolo, deduc) mă invită a doua zi la o conferință de presă. În calitate de ce? – întreb. Să ascult, mi se spune. Să ascult și opinia sindicaliștilor despre ceea ce se întâmplă în TVR. Din păcate, îi spun, vineri e ziua în care stau cu copiii. Deci nu pot onora invitația.

Urmăresc știrile, a doua zi. De fapt, știrea, pe care am găsit-o până la urmă la Mediafax. Suna sec: ”Sindicatul TVR solicită Guvernului și Parlamentului să generalizeze colectarea taxei TV”. Deci, tradus, mesajul sindicatului e cam așa: băi, Guvernule, nouă ne trebuie mai mulți bani, da? Nu contează că noi nu producem nimic, că suntem zero la audiență, nouă să ne dai bani mai mulți, da? Să-i iei de la oameni și să ni-i dai nouă. Că așa vrem noi! Că noi suntem șmecheri, că avem sindicat!

Râd. E un râs nervos. E un amestec de uimire, scârbă și revoltă. Cum e posibil așa ceva? – mă întreb. Cum să ceri așa ceva tu, sindicatul reprezentativ din TVR, acum? Când toată lumea detestă ce-a ajuns TVR, când rating-ul televiziunii publice este atât de jos, fiind salvat de un program de știri și de câteva producții, dintre care unele externe, care-și scot banii din publicitate, când românii sunt din ce în ce mai vocali cu privire la inutilitatea taxei TV, tu ai nerușinarea să ceri măsuri mai ferme de colectare a taxei? Să vă enervez mai tare, cu niște cifre.

 

70 de milioane de euro,

atât încasează de la populație, într-un an, televiziunea publică. La suma asta se adaugă în jur de 6 milioane, venituri din publicitate. Iar acum, să vedem ce cheltuieli există. Peste 50% din suma asta merge pe salarii. Cu 20% se acoperă datoriile istorice. Costurile de întreținere sunt enorme, astfel încât, pentru producție, adică ceea ce vedeți pe post, se alocă doar 5% din încasări. Da, atât, 5%. Cât se fură și de aici e altă discuție.

Ca să aveți un termen de comparație, aflați că o televiziune de știri, care face audiență mai mare decât televiziunea publică, are cheltuieli în jur de 7 milioane de euro pe an. Deci de zece ori mai mici. Așadar, e logică întrebarea: nu cumva cea mai mare problemă a TVR este acest ”sindicat reprezentativ”? Nu cumva acest sindicat trebuie să înțeleagă că e nevoie să livreze și o marfă, pentru banii primiți de la populație?

 

De fapt, de ce au ieșit sindicaliștii acum?

Pentru că le pasă de televiziune? De viitorul ei? Nicidecum. Au ieșit pentru că vreo 700 dintre ei au câștigat un proces privind indexările salariale, care nu s-au făcut în timp, și vor să execute televiziunea. Dacă o execută, televiziunea publică încetează să mai existe. Deci au nevoie de niște bani. De mai mulți bani. Să mulgă vaca, dar să n-o omoare. Dacă se execută hotărârea Justiției, televiziunea va avea un fond de salarii de 70% din venituri. Atât fac indexările, fără a crește veniturile. Așadar, vi se va cere să plătiți abonament lunar doar pentru a le achita salariile unor oameni care nu produc nimic. Pentru că sumele alocate producției vor fi chiar mai mici decât până acum, tinzând către zero. Deci vă băgați? Vă convine să plătiți 4 lei lunar pentru salariile ”sindicatului reprezentativ” din TVR?

Pe de altă parte, ar fi excelent ca televiziunea publică să se închidă acum. Pentru că Parlamentul, care întreține de 26 de ani haosul în televiziunea publică, pentru a putea să o controleze politic, ar fi obligat să ia măsuri. Cum UE nu ne-ar lăsa să funcționăm fără o televiziune publică, am avea astfel șansa să ne alegem cu una curată, care s-o ia de la zero, pe alte criterii. De performanță și de îndeplinire a misiunii publice. Nu controlată politic printr-un CA plin de slugi, nu roasă de corupție și de grupuri de interese care au făcut milioane de euro din contracte cu TVR, nu slăbită din interior prin angajarea, pe pile, a sute de incompetenți sadea. Deci, până la urmă, tot răul spre bine? Vă băgați, domnilor parlamentari?

Știu, e an electoral, așa că vă întreb altfel: mulțumiți șapte milioane de români plătitori de taxă dându-le o televiziune puternică și liberă sau o mie de incompetenți din TVR?

Citeşte mai multe despre:

3 comentarii

 1. #1

  hotie pe fatza!!

 2. #2

  Mai ascultam radio si radio cultural, la tvr mai sunt chestii mai faine decat la comerciale, dar e nevoie de un drenaj masiv. Sereleul meu a primit o amenda usturatoare ca n-a platit taxa tv de cativa ani, de parca la servici mergem ca sa ne uitam la tembelizor, ce noima are taxa tv pentru firme?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

romania100
Editoriale
 • De ce începe să-mi fie mie rușine de sfînta nerușinare a altora

  19 iunie 2018

  Într-o vreme în care personajele lui Caragiale au evadat din proiect sfidînd legile metamorfozei, nu părem prea zguduiți că Mița Baston i-a luat locul lui Tipătescu, nici că Efimița nu […]

 • Klaus și uz de klaus

  19 iunie 2018

  Săptămîna trecută, un judecător al Curții Constituționale, Lăzăroiu, a fost amenințat. Sună îngrozitor, dar e exact așa cum sună. Consilierul prezidențial Tănăsescu și-a luat concediu și l-a atras în biroul […]

 • Isărescu și sclavii

  19 iunie 2018

  Când au apărut informații despre colaboratorul Manole, în presă a fost embargou ca pe vremea lui Gabriel Oprea. Există suspiciuni mai mult decât rezonabile că Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, a […]

 • Războiul de independență se amînă

  12 iunie 2018

  Mitingul PSD, înrămat de Antena 3 și RTV, atîrnă acum pe perete, alături de mitingul #rezist, pictat, de-a lungul unui an întreg, de Digi24, Realitatea TV și HotNews. Sînt două […]

 • Dulăul cu colții pe-arginți

  12 iunie 2018

  “Bătrânii și moldovenii ne vor distruge viitorul!”, spuneau, fără fereală, antipatizanți de toate vârstele ai PSD-ului, înainte de parlamentarele din 2016. Prin urmare, pe locul 1 al listei pentru Senat […]