Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

TVR, televiziunea angajaților, nu a românilor

Zoom TVR, televiziunea angajaților, nu a românilor

Discuția despre soarta televiziunii publice aproape că nu mai există la modul serios, în spațiul public. Cumva, în loc de o dezbatere aplicată, cu argumente, despre ce trebuie făcut pentru salvarea TVR, avem un scandal continuu, o gălăgie de neînțeles, ținută în priză atât din interior, unde 11 oameni numiți politic (plus doi numiți de angajați) nu se pot înțelege în Consiliul de Administrație, dar și din exterior, de indecizia Parlamentului, care dă dovadă de un comportament absolut iresponsabil, atât în comisiile de cultură, cât și în plen.

Iar discuțiile despre TVR care totuși au loc nu privesc deloc salvarea de la falimentul moral al acestei instituții, ci doar salvarea de la falimentul financiar. Și nici aceste dezbateri nu ar fi existat dacă sute de angajați ai TVR nu ar fi acționat aproape ca un grup de crimă organizată, paralizând practic, de câteva luni, televiziunea publică.

Nu spun că s-a gândit cineva să falimenteze SRTV, că există un plan în spatele acestor 1.500 de executări silite, deși destule fapte pot susține o teorie a conspirației, dar cred că această acțiune, care a fost la un pas să pună la pământ televiziunea publică, merită o analiză mult mai serioasă. Mai ales că e vorba de o instituție strategică pentru o democrație, o instituție care ar trebui să fie etalonul jurnalismului de calitate, dar și cel mai important furnizor de informație, educație și entertainment pentru români. De ce nu se întâmplă asta? Părerea mea: pentru că țara ne vrea în continuare foarte proști. Iar haosul de la TVR exact asta arată: o televiziune publică ținută la pământ, cu bocancul pe gât, de parlamentari, de Guvern și de propriii angajați. Este oglinda clară a societății românești de astăzi.

 

TVR a ajuns să însemne doar angajații

acestei instituții. Atât! Nimic altceva nu pare să mai conteze. Sunt 2.500 de oameni în TVR. Dintre ei, 2.100 au dat instituția în judecată, pentru indexări salariale suspendate de niște manageri care ar trebui să dea acum cu subsemnatul. Procesele au fost justificate. Asta n-are legătură cu faptul că foarte mulți oameni din TVR sunt total deprofesionalizați și ar trebui concediați, opinie pe care o au toți oamenii buni din TVR. Pur și simplu, cetățenii ăștia au acționat instituția în judecată pentru un drept al lor. O ”afacere” care bate undeva spre 15 milioane de euro. 1.500 de teveriști au câștigat procesele. Dintre ei, aproape 1.200 au executat deja instituția. Cei mai mulți dintre ei nici n-au vrut să audă de eșalonări, de un calendar de plăți, astfel încât locurile de muncă să nu le fie puse în pericol. Nimic. Au executat pur și simplu, unii dintre ei pe sume mult mai mari decât li se cuveneau. Există situații incredibile, în care după ce au executat pentru sume mai mari, dați în judecată de TVR, angajații au spus că sunt de acord să dea înapoi câte 200 de lei lunar. Deci TVR a jucat și rolul unei bănci, din care s-au luat niște bani, iar acum cei care au luat vor să-i dea înapoi în rate, pentru următorii douăzeci de ani. Bună afacere, nu?

Există și voci din interior care spun că instituția nu i-a chemat pe salariați la negocieri, că s-a așteptat aiurea, bazându-se pe ideea că nimeni nu va executa pur și simplu. Oricum, instituția nu prea a avut cum să se apere. Având o conducere interimară, cu un mandat limitat, și stând chiar la mâna oamenilor care aveau bani de recuperat, TVR a fost o victimă sigură a executorilor judecătorești, care au practicat tarife maxime, precum lupii înfometați care simt că atacă un sat fără câini.

 

TVR nu are nici o șansă de salvare

de la dezastru. Se va salva însă fără probleme de la falimentul financiar (deja mare parte din sume au fost achitate), iar lucrurile vor reintra în normal. Cine va salva instituția de la falimentul financiar? Noi, toți plătitorii de abonament. Aproape că am făcut-o! Să nu uităm că-n fabrica asta – care de un an nu produce aproape nimic – intră lunar peste șase milioane de euro. Practic, vacanța de peste vară – când la TVR nu intră în curte decât muștele în iulie și-n august – va aduce în conturi suficienți bani pentru ca TVR să intre chiar pe profit. Și nimeni nu va mai vorbi despre asta, subiectul va fi închis. Angajații și-au luat banii din urmă, instituția a plătit, totul va reveni la normal. Normalul care înseamnă aici o televiziune publică la pământ din punct de vedere editorial, care nu că eșuează, pentru că a eșua înseamnă să încerci, dar care nici nu-și propune să-și îndeplinească misiunea publică pentru care există. Însă va reuși fără probleme să ia în continuare de la români șase milioane de euro lunar, doar ca să plătească niște datorii din urmă și, cel mai important, 2.500 de angajați. Iar dacă pe lângă asta mai și sparge un milion de euro pe lună prefăcându-se că muncește, băgând bani în buzunarele puternicilor zilei, care-și pun căpușele la treabă și își angajează aici ”obligațiile”, va fi perfect. Trăiască Televiziunea Română Liberă! Liberă de orice datorie față de români.

P.S. Nu uitați să vă plătiți abonamentul TV!

Citeşte mai multe despre:

5 comentarii

 1. #1

  Un comentariu f interesant dar putin dar s-au strecurat si niste neadevaruri.
  Nu venim la munca doar ca sa ne luam salariul, NU NE-A CHEMAT NIMENI sa negociem plata banilor cuveniti din procese !!!!!!!! Chiar am fi fost de acord, multi se gandesc si acum ca a fost o mare greseala din partea conducerii.
  Si de ce nu au fost platiti banii cuveniti la timpul lor, incepand cu 2008 ????!!!!!
  Sunt de acord ca e nevoie de o curatenie adevarata, dar cine e de vina ca nu se face ????!!!!! Eu imi iubesc institutia unde lucrez de peste 30 de ani si inca mai am speranta ca se poate salva. Doamne ajuta !

 2. #2

  D-l asta Emil zice care isi iubeste „stapanul” ….si pt ca nu l-a dat concediat pana acum vreme peste 30 de ani .PAi sigur e minunat sa lucrezi pt o singura firma (de stat degeaba)toata viata ……cand in celelalte firme private esti mereu amenintat ca daca comentezi ceva sau iti ceri drepturile ti se cere imediat demisia , ca doar la poarta mai sunt destui care vor postul tau . Sa va fie rusine celor care va faceti ca lucrati acolo (TVR) …si nu faceti de fapt nimic …doar va luati leafa Si cum emisiunile care se dau pe post sunt doar inregistrari vechi insemna ca nu ati facut nimic cu totii .

 3. #3

  Foarte bun articolul. E pe trendul pietei, toata lumea da in tvr. Din pacate , nu prea intelege lumea, ca tvr functioneaza dupa o lege. Nu e ca la alte tveuri…lungesti o emisiune cat vrea muschii patronului sau producatorului. Nu il inteleg pe dl.Patraru…daca e asa nemultumit, ce cauta la tvr?! Nu vreau sa intru in polemica cu nimeni, pentru ca nu stie poporul ce se intampla de fapt cu tvr. Doar un mic exemplu..campionatul mondial de fotbal, achizitionat de tvr, publicitate minima, ca nu e voie prin lege. Dai 1000, sa zicem, din banii tai dar platesti TVA la stat, si nu ai voie sa recuperezi TVA. Cine intelege asta…la tvr nu e manela stars etc, trebuie sa faci licitatie publica pentru creioane, sa zicem…si uite asa se duce la fund tvr

 4. #4

  Si de unde ziceti ca va primiti salariul,baban?! Nu cumva din taxele care le tot adunati cu japaca de noi milioane de romani sau produceti ceva si din productia va castigati salariul?
  Niciodata nu ati urmarit intersul celor care va platesc prin taxa tv, ci interesele persoanale,Iar acum ca sa puntei bomboana pe coliva aduceti o expirata de „zana” sa faca o emisiune de tot rahatul pe bani nostri.. Deh dumneaei se doreste mereu la butoiul cu miere sa invatat..sa primesaca mereu ceva pentru nimc, halal televiziune nationala ,cred mai degraba ca este o „TELEVIZIUNA”

 5. #5

  Am vrut sa va scriu TELEVIZUINA…

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
Editoriale
bijuterii argint