Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Un an de promisiuni mărețe

Zoom Un an de promisiuni mărețe

Acum un an, pe 11 noiembrie, începea campania electorală pentru alegerile parlamentare. După un an de guvernare tehnocrată, demonizată la greu pe posturile de televiziune prietene ideii de PSD în sine, era clar că partidul lui Liviu Drganea avea prima șansă. Dar dreapta spera mult de la USR, construcția miraculoasă pe care visătorii o vedeau la un scor de aproape 20% din voturi, procent care, adunat cu zestrea umflată în sondaje a PNL, l-ar fi readus pe Dacian Cioloș pe scaunul de premier. N-a fost să fie, după cum probabil vă mai amintiți. Dar alta a fost surpriza campaniei pentru parlamentare din 2016.

PSD, în mod neobișnuit

pentru istoricul său electoral, a abandonat orice campanie negativă, făcând uitată retorica războinică din 2012. Anul trecut s-au concentrat pe o singură idee, aproape fixă: programul de guvernare. Și au avut noroc, pentru că proiectele PNL erau neconvingătoare, iar USR n-avea nici măcar o schiță de propunere economică sau socială, așa cum infantil se lăuda că n-are nici ideologie. În condițiile astea, programul de guvernare al PSD, cu termene fixe și sume exacte, a părut prima promisiune electorală realizabilă într-o istorie de 27 de ani. Comunicatorii partidului, înarmați cu markere și flip-chart-uri, s-au cuibărit prin studiourile de televiziune și au început să explice cât vor crește salariile medicilor, ale profesorilor și, în general, ale bugetarilor. Ba au explicat și de unde vor veni banii. În nici un caz din taxe, pentru că pe astea PSD a promis să le scadă, iar pe unele chiar să le elimine.

Chiar dacă, după câștigarea alegerilor,

președintele Iohannis i-a ținut în șah pe cei din coaliția PSD-ALDE, refuzându-le prima propunere de premier, câștigătorii s-au mișcat totuși rapid și la începutul anului eliminaseră, așa cum promiseseră în vestitul program de guvernare, 102 taxe nefiscale. A fost prima promisiune pusă în practică aproape la termen, iar asta a dat speranțe multora care începeau să se întrebe dacă nu cumva se întâmplă o minune, iar ăștia vor fi primii guvernanți care chiar se vor ține de cuvânt.

Cea mai mare promisiune făcută

de PSD a fost creșterea salariilor. Iar bugetarii au sperat, mai ales că graficele și lucrurile scrise pe diverse table păreau convingătoare. Conform promisiunilor, salariile medicilor ar fi trebuit să crească integral până la 1 ianuarie 2018. Numai că socoteala din studiourile TV nu s-a mai potrivit cu cea din Palatul Victoria, iar salariile medicilor vor crește la suma maximă prevăzută în legea salarizării unitare de-abia în martie 2018. Dacă. Fiindcă legea, care ar fi trebuit să intre în vigoare în iulie, va intra în vigoare de-abia în ianuarie 2018, dacă nu cumva va fi prorogată. În mod cert, însă, nu vor fi prorogate modificările aduse Codului Fiscal, modificări care iau cu două mâini ceea ce s-a dat și se va da cu țârâita.

O altă promisiune importantă făcută

în programul de guvernare erau două coduri: Codul Economic și Codul Administrativ. Ambele ar fi trebuit să grupeze legislația din domeniul economic și din cel al administrației publice. Pe 1 iulie 2017 aceste două coduri ar fi trebuit adoptate, iar pe 1 ianuarie ar fi trebuit să intre în vigoare. Suntem în noiembrie 2017, iar cele două coduri nu au fost nici măcar începute, nici măcar puse în dezbatere, așa cum se promisese.

La 1 ianuarie se vor aplica

noile măsuri fiscale. Dar, culmea, nu sunt cele prevăzute în programul de guvernare al PSD.

În program, PSD-ul propunea impozit de 0% pe salarii pentru medici și păstrarea impozitului de 0% pentru cei din IT. Ordonanța dată de Guvern săptămâna trecută nu doar că nu spune nimic despre impozitul de 0% al medicilor, dar îi trece și pe IT-iști în categoria celor care plătesc impozite, deși până atunci beneficiau de încurajare sub forma a 0% impozit pe venit.

Tot la 1 ianuarie 2018, persoanele care realizează venituri din activități independente ar fi trebuit să aibă tot impozit pe venit 0% dacă realizează venituri mai mici de 24.000 de lei anual. Ei bine, această promisiune s-a topit în neant. Căci țara are nevoie de bani, totuși.

Salariile și pensiile sub 2.000 de lei lunar ar fi trebuit să beneficieze de impozit pe venit de 0%. Nici asta nu se mai aplică, desigur.

PSD era foarte convingător

atunci când vorbea despre investiții, despre Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții. Acesta ar fi trebuit să fie înființat până la jumătatea lui 2017 și să funcționeze deja la începutul lui 2018. Nici măcar nu s-a discutat vreo clipă în Parlament despre el, deși termenele promise s-au scurs de multă vreme.

PSD promitea, în programul de guvernare, că în 2017 se vor absorbi 20,7 miliarde de lei din fonduri europene. Până la 30 septembrie, însă, nu se absorbiseră decât aproximativ 14 miliarde de lei, iar șansele de a se ajunge la suma promisă până la finalul anului sunt extrem de mici.

În 2018, Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții ar trebui să investească în infrastructură, spitale, energie și industria alimentară 10 miliarde de lei. Cum FSDI încă nu există și nici nu va fi înființat până în 2018, investițiile de 10 miliarde rămân o promisiune nerespectată.

Practic, nu există domeniu

din programul de guvernare în care PSD să nu-și fi încălcat deja promisiunile, fie renunțând total la ele, fie depășind termenele de care membrii partidului erau atât de mândri.
Desigur, nu e vina PSD. E vina lui Soros, a străzii/pieței, a oamenilor răi, a DNA și a sistemului. Îhî…

Citeşte mai multe despre:

4 comentarii

 1. #1

  Liviu Dragnea declara in decembrie 2016 ca “imediat dupa alegeri”, daca vor castiga, medicii vor avea impozit 0% la salariu. A trecut un an aproape si nimic. Oare n-au castigat alegerile?

 2. #2

  Amanarea nu e asa grava . Au 4 ani sa le indeplineasca pe toate daca nu se mai uita la ce zic toti chibitii. Daca o vom duce mai rau nu ii vom mai vota, ca asa e in democratie.

  Vigilenta asta zilnica in care interpretam orice zvon aruncat de secretarele ministerelor ne va inbolnavi. sa ne vedem fiecare de treaba noastra si sa le-o tragem daca este cazul la termen!

 3. #3

  Stefi , în 90 feseniștii exasperați de proteste clamau : „Liniște , lăsați guvernul să lucreze !”
  Guvernul a lucrat și rezultatele se văd .

 4. #4

  Pai si ce facem, asteptam? Nu sunt manuale in scoli, nu s-a miscat nimic in domeniile vitale ale unei natiuni. Au marit niste salarii si pensii, ca mai apoi sa ne sara preturile in cap. Astia muncesc auzi. Astia sunt niste ratati ai societatii, au ajuns aici ca asa a fost sa fie. 3 sferturi dim PSD, daca-i urci in avion singuri cu toate plimbarile lor si ii dai jos la Frankfurt se pierd. Daca erau pe vremea lui Ceasca, mai mult de maturatori nu treceau.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
 • Cel mai primejdios drum

  11 mai 2021

  Marele explorator care a călcat pe spinarea aligatorilor din mlaștini, dansînd pe buza prăpăstiilor cu rucsacul în spinare, înfășurat în voalul de zăpadă al miresei din Kilimanjaro, după ce a […]

 • Baroni, aruncați armele!

  11 mai 2021

  La parastasul ursului Arthur nu s-a auzit nici un bocet pesedist. Nici liberalii și nici ungurii nu s-au grăbit să-și tragă mucii la căpătîiul splendidei fiare. Toți iubitorii de natură […]

 • Vaccinații über alles

  11 mai 2021

  Bâjbâim neputincioși încă de la începutul lui 2020, în încercarea de a găsi un dușman cât de cât decent. Să fie măcar vizibil, să-l putem fotografia, filma și expune public, […]

 • De ce e mai coruptă stînga decît dreapta

  4 mai 2021

  Cine a furat mai mult: PDSR-ul lui Ion Iliescu în lungul și înverșunatul lui jaf din anii ’90 sau CDR-ul lui Constantinescu în haotica guvernare din anii 1996-1999? Cine s-a […]

 • Emasculata concepție

  4 mai 2021

  De ce se ratează complet partidele și politicienii așa-zis noi atunci când ajung la putere sau în apropierea ei? E o întrebare pe care uneori nici măcar nu vrem să […]