Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Un roman mediocru  și un film premiat cu Oscar

Zoom Un roman mediocru  și un film premiat cu Oscar

N-am văzut filmul lui Guillermo del Toro, Forma apei, care a fost multipremiat la Oscar cu cîteva săptămîni înainte. Am citit în schimb romanul său și al lui Daniel Kraus, cu același titlu.

Romanul nu m-a prea impresionat. E scris bine și e tradus excelent, dar să nu exagerăm. Avem de-a face cu un SF bine adus din condei în privința substanței sale realiste sau, mă rog, mai degrabă verosimiliste, dar nu cu un mare roman SF și nici cu o distopie care să te facă să pici în admirația ei.

Timpul de referință al romanului: începutul anilor ʼ60, după războiul din Coreea și în plin Război Rece între NATO și Uniunea Sovietică, adică în acea perioadă în care s-au făcut tot soiul de experimente pe oamenicare ar fi putut fi folosiți în război în Statele Unite și în care nici rușii nu s-au lăsat mai prejos.Dar ce faci dacă afli că în jungla Amazoniei există un soi de animal raționalcare poate respira și în apă, și pe uscat? Vrei să fii primul care pune mîna pe el. Iar dacă la institutul de cercetări militare unde va fi adus ciudatul animal există o  îngrijitoare mută, nimeni n-o ia în seamă pe această femeie. Dar dacă ea începe să-l ia în seamă pe cel aflat în vasul special din încăperea secretă unde ea trebuie să facă curățenie?

Și dacă ciudatul din vas începe s-o privească anume pe femeia care face curat în jurul vasului său? Pînă atunci însă aflăm despre femeia mută că are relații pe gesturi cu alte persoane. Una dintre ele e tot o femeie de serviciu, ca și ea. Iar prietenul său cel mai apropiat e un  pictor pentru reclame, căruia nu-i mai merge bine, din cauză că pozele pentru reclame sînt mai plauzibile decît picturile sale.

Romanul are pagini memorabile pe partea sa de SF, dar în mare mi se pare o chestie lipsită de miză, pe care cei doi autori se străduiesc s-o transforme într-un thriller, chiar dacă nu știu de unde să-și apuce subiectul. Așa se face că paginile cele mai bune ale romanului sînt cele despre viața și întîmplările personajeloroarecare. În vreme ce vînătorul ființei ciudate, Strikland, cel trimis să prindă animalul mitologic în jungla Amazonului, nu se prea ține pe picioare ca personaj.

Ciudățenia e că tocmai personajul care ar trebui ca în roman să aibă o greutate specială nu este marele personaj, ci doar un ins care vrea să lichideze ciudățenia pe urmele căreia a pornit cu mulți ani în urmă. Nu știu care dintre cei doi autori ai acestui roman a decis cum va fi Forma apei. Dar romanul lor mi se pare destul de subțirel, ca să nu zic prost, chiar dacă filmul care a rezultat de aicia fost multipremiat  cu Oscar.

Guillermo del Toro, Daniel Kraus, Forma apei, traducere de Veronica D. Niculescu, Editura Polirom, 2018.

P.S. Imediat după apariția filmului Forma apei, multipremiat cu statuete Oscar și regizat de Guillermo del Toro, cel care a scris și scenariul, mexicanul a fost acuzat că ar fi plagiat subiectul. Unii l-au acuzat că s-a luat după un un scurtmetraj olandez. Alții, că s-a inspirat mai mult decît ar fi fost cazul dintr-o piesă de teatru a lui Paul Zindel. Și, nu în ultimul rînd, că și-ar fi însușit ideea romanului SF Omul amfibie, al rusului Alexandr Beleaev, publicat în 1927 și ecranizat de mai multe ori. Del Toro a respins acuzațiile, spunînd că el a fost primul care a introdus acest soi de humanoid amfibie în cinematografie. Peste poate! Primul film cu un om amfibie datează din 1962. Era ecranizarea romanului lui Beleav și a fost regizat de rusul Ghenadi Kazansky.

1 comentariu

 1. #1

  Corect. Felicitari! Omul Amfibie a lui Aleksandr Beleaev a fost cartea copilariei mele. Shape of Water, desi ok ca film, mi-a trezit unele nostalgii, nu intamplator legate legate de volumul rusnacului. Deci mai usor cu pianul pe scari.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

romania100
Editoriale
 • Dacă…

  17 iulie 2018

  Dacă în locul mahmurilor șefi de stat care pritocesc soarta lumii s-ar fi întîlnit la Helsinki căpitanii echipelor de fotbal ce-au pompat bucurie, vreme de trei săptămîni, pe străzile globului […]

 • Pușcăria ca poliție politică

  17 iulie 2018

  Un document scos de Băsescu din vechea lui arhivă neagră arată felul în care inculpaților li se anulează șansa unui proces corect. Asta se face “în conformitate cu dispozițiile articolului […]

 • Nea Delirache

  17 iulie 2018

  Au dat-o jos pe Kövesi, pedestrimea pesedistă voia să plece la casele ei, când s-a auzit Liviu Dragnea: Nuuu, mai stați, lupta abia acum începe! Mai repede depistezi așchii de […]

 • Cum a reușit Klaus Iohannis să despartă calul de porumbel

  10 iulie 2018

  După ce s-a jucat o lună de zile de-a Petrarca, domnul Iohannis a scos-o pe Laura din cărți, spulberînd mitul iubirii eterne. Nu i-a fost foarte greu pentru că acolo […]

 • 11 ani cu revocare

  10 iulie 2018

  “…indiferent cît de atacați am fost, indiferent cît de umiliți am fost în fața societății, în fața familiilor noastre, tîrîți în noroi, fără posibilitatea de a ne apăra…”, zice Kövesi […]