Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Un sport de bărbați și de Doamne-Doamne

Zoom Un sport de bărbați și de Doamne-Doamne

D de la Dumnezeu. Întrerupem jocul nostru de-a memoria. Am rîs destul cu voi, hahalerelor, la literele A, B, C. Acum e cazul să mai lăsăm glumele. Actualitatea ne presează, sînt întrebări importante pe agenda zilei. De exemplu: există Dumnezeu? Cu toate scuzele de rigoare, ne permitem să mărturisim: da, Dumnezeu există. Hristos a-nviat! Ce-o fi atît de mare șmecherie, să accepți realitatea… Ei bine, abia pornind de aici, apare o altă întrebare, fraților întru credință microbistă: există (și un) Dumnezeu al fotbalului? Unii afirmă răspicat că, da, există! Noi ne-am pus mereu întrebarea și, iarăși, da, am rămas tot agnostici.

Păi, zi și matale: n-are bunul Dumnezeu altă treabă decît să se implice în fotbal? Desigur, tot El ne-a îndemnat să inventăm acest sport, cel mai frumos de pe Pămînt. Ne-o fi ajutat pe la începuturi, dar pe urmă, ca orice antrenor priceput, ne-a dat și libertate. Să ne mișcăm pe teren, după inspirație, mai ales în fața porții adverse. Am colecționat, asta nu-i glumă, zeci și zeci de declarații în care era pomenit numele acestui jucător cu numărul infinit. Poate că vă sună, fraților, cumva cunoscut: éDumnezeu n-a fost cu noi în seara asta!” sau, varianta bună, „Am crezut pînă la finalul partidei, ne-a ajutat și Dumnezeu!“. „Dumnezeu a fost român!” sau „Se pare că Dumnezeu i-a lăsat din brațe pe ai noștri”–alte variante. De parcă bunul Dumnezeu, atît de ocupat cum este El, cu toate treburile din Univers, n-ar avea altcevade făcut decît să se ocupe de fotbal minut cu minut, etapă de etapă.

„Mîna lui Dumnezeu“ e doar o formulă poetică, a păcătosului și inefalabilului Diego Maradona. La noi–așa cum sîntem, lăsați la mila Domnului –, colecția de iconițe à la Tata Puiu pare să fi avut mai mult succes decît pelerinajele la Muntele Athos ale preasmîntînitului Gigi Becali. Asta e. Sîntem popor născut creștin și botezat mai tîrziu în religia fotbalului. Tuturor celor care-L roagă atît de des pe Domnul (cum care Domn?) le-am propune un simplu exercițiu. Cum ar fi să zici, la fotbal, în cronică sau comentariu: „Dumnezeu–pase luminoase, o prestație de excepție!“? Sau „Dumnezeu – apatic, absent, practic inexistent pe teren!“?Lasă-L, frate, pe Dumnezeu în pace! Zi mersi că nu vrea să se transfere!

Așa cum mai ziceam: Dumnezeu îți mai dă uneori o pasă, da’nu-ți bagă El mingea-n poartă. Dumnezeu nu bate cu parul, dar nici nu bate lovituri libere în locul tău. Dumnezeu face și El cît poate, da’ și Fiul e un om de excepție. Adevărat a-nviat!

Păstrează-ți memoria, dezvoltă-ți imaginația! Întăriți-vă umanitatea! Hai omenia!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

tn
Editoriale