Un contrast frapant există între mai mulți tineri, încă tineri poeți ai noștri și autori din generația consacraților precum Nora Iuga. E suficient să deschidem cel mai nou volum al său, cîinele ud e o salcie, pentru a-l sesiza.
Dacă tînărul poet cu ifose, deja, de clasic în viață merge ca pe-o șină pe o formulă deja brevetată (din păcate, nu de el), suplinind prin gesticulații exterioare precaritatea lecturilor și autoformarea, Nora Iuga pare – și este – într-o permanentă căutare a formelor literare. Acestea trebuie să fie apte de a susține, din interior, nu doar o viziune de ansamblu asupra poeticului, ci și realizări distincte, diferite pînă la opoziție, subsumate unui anumit moment, unei secvențe, unei stări.
Cuvintele se cer eliberate de uzul lor dictat de dicționar, iar imaginea va fi construită fără să se vadă asta. Va fi proaspătă, insolită, surprinzătoare, deschizătoare de linii semantice noi; iar cînd nu va fi așa, nu va fi deloc.
Altfel spus, exigența autoarei supraveghează și îi „taie” manifestările lirice, adesea exuberante, vitaliste, disciplinate însă prin conștiința poetică. La finalul procesului de decantare, poezia este remarcabilă, iar ultima ei strofă, memorabilă: „«pot să v-ajut cu ceva?» / domnul din Viena are ochi căprui // copilul taie rîma cu lopățica / nici un strop de sînge pe pod / Dunărea își vede de drum // «pot să v-ajut cu ceva?» / domnul din Viena a împrumutat ochii albaștri / de la doamna din Frankfurt // «nu dau bani la cerșetori!» // cum beau ei seara din același rîu / cum se iartă cum se spală ei“ (Dunărea își vede de drum).
Să revenim, pedagogic, la tînărul, încă tînărul poet care crede că nu are nimic de învățat de la nimeni; și că pentru receptarea anemică a capodoperelor sale sînt de vină mediocritatea criticii românești și Conspirația Universală.
Firește că acestea sînt elementele determinante; însă nu i-ar strica junelui neînțeles să deschidă, măcar, cărți adevărate de poezie precum cea de față.
Nora Iuga,cîinele ud e o salcie, Editura Cartea Românească, București, 2013, 72 p.