Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Vaccinul românesc anti-COVID, un gălușcan prea mare

Zoom Vaccinul românesc anti-COVID, un gălușcan prea mare

Ar trebui, dintru început, să lămurim un lucru: cercetarea, în orice domeniu, nu garantează rezultate. Nu poți spune, atunci când te apuci să cercetezi ceva, unde vei ajunge, dacă vei descoperi ceea ce-ți dorești, cât va dura, cât va costa. Cercetarea științifică nu este o excepție. Dacă cercetarea ar fi presupus rezultate garantate, atunci am fi avut deja leacuri pentru o mulțime de boli care chinuie omenirea de o grămadă de vreme. Dar pentru unele, precum cancerul, nu avem, încă, deși s-au investit sume considerabile în cercetare. Pur și simplu, asta e, cercetarea nu presupune rezultate previzibile. Dar, de asemeni, folosindu-se de această realitate, există, peste tot, indivizi care se ascund în spatele cercetării și al imprevizibilității acesteia pentru a profita cât mai mult posibil, inclusiv financiar. Unul dintre acești indivizi este, în România, Virgil Păunescu, atât de promovatul medic ce declară de un an că a descoperit vaccinul împotriva COVID-ului, doar că oamenii răi nu vor să-l folosească.

Este posibil, totuși,
ca Virgil Păunescu, fost șef de proiect al Oncogen din Timișoara, să aibă rezultate reale. Din păcate pentru domnia-sa și, poate, și pentru omenire, un vaccin nu funcționează prin intermediul presei, nu se injectează la distanță, prin intermediul camerei de filmat, nu este eficient doar pentru că așa a declarat pseudocreatorul său. Este nevoie, în primul rând, ca vaccinul să existe. Apoi, trebuie făcute teste, nenumărate teste, pentru a se vedea dacă acea chestie chiar funcționează. După aceea, mai vorbim.
Virgil Păunescu, medic, fost consilier prezidențial al lui Traian Băsescu, personaj albit de către procurori într-un dosar de corupție tocmai datorită apropierii salvatoare de Traian Băsescu, se laudă de foarte multă vreme că a descoperit vaccinul anti-COVID, apare la televizor, își transmite mesajele prin presa scrisă, dar, deocamdată, nu a putut produce proba existenței acestui vaccin.

În urma insistențelor lui Virgil Păunescu,
statul român a decis să investească în cercetarea vaccinului anti-COVID 3.500.000 de lei. Mult sau puțin, este greu de spus. Alte state au investit mult mai mult, altele nu au investit deloc. România atât a decis să investească.
Finanțarea pentru cercetarea vaccinului anti-COVID s-a dus către Spitalul Clinic Județean de Urgență „Pius Brânzeu“ Timișoara și către Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino“. SCJUT este, în acest caz, coordonator de program, iar Institutul „Cantacuzino“ este instituție parteneră.
Contractul de finanțare a fost semnat în iunie 2020, iar perioada finanțată este 23.06.2020 – 05.12.2021. Pe 16.06.2020 a și fost plătit către SCJUT un avans de 1.170.000 de lei, reprezentând 90% din bugetul pentru anul 2020. Bugetul total de 3.500.000 de lei se împarte după cum urmează: SCJUT – 2.500.000 de lei, Institutul „Cantacuzino“– 1.000.000 de lei.
În cadrul SCJUT, de cercetarea-dezvoltarea vaccinului se ocupă compartimentul Oncogen. De aici mai departe încep numeroasele nereguli constatate de către un control extrem de recent al Curții de Conturi.

Oncogen, compartiment al SCJUT,
a fost construit în urma unei finanțări europene, în perioada 2010-2015, prin Programul Operațional Sectorial „Creșterea Competitivității Economice“, Axa prioritară 2: Competitivitate prin cercetare, dezvoltare economică și inovare, Operațiunea 2.2.1. Valoarea proiectului a fost de 54.389.610 lei, din care UE a finanțat 38.909.200 de lei.
În perioada implementării proiectului, până pe 27.08.2015, Vrigil Păunescu a fost manager de proiect. A fost singura perioadă în care, oficial și legal, Virgil Păunescu a coordonat Oncogen. După aceea, acesta nu a mai avut vreo calitate oficială de conducere în cadrul acestui compartiment al SCJUT. Mai mult, din 2016, Virgil Păunescu a fost numit de către managerul de atunci al SCJUT în poziția de coordonator al Centrului Regional de Imunologie de Transplant, compartiment al SCJUT independent de Oncogen. Totuși, deși nu are o calitate oficială de coordonator al Ocogen, Virgil Păunescu așa se prezintă peste tot. Cât de legal este acest lucru, vom afla, probabil, într-un viitor mai mult sau mai puțin îndepărtat.
Disfuncționalitățile manageriale din SCJUT fac posibilă existența unui compartiment al spitalului care nu este coordonat legal de către nimeni, ale cărui evidențe contabile se pierd printre evidențele spitalului și al cărui personal este plătit de către spital, în mod regulat, dar mai primește și salarii suplimentare pe fiecare proiect de cercetare în care este implicat.
Fiind vorba despre cercetare și inovație, Oncogen ar trebui să-și protejeze datele și soft-urile folosite pe computerele compartimentului, orCurtea de Conturi a constatat că de această protecție nu se ocupă compartimentul IT al SCJUT, așa cum ar fi normal, neexistând nici măcar o evidență a soft-urilor folosite și nici o evidență a accesărilor acestor date de către persoane autorizate sau neautorizate.
De altfel, Virgil Păunescu a încălcat în mod repetat contractul de finanțare pentru cercetarea vaccinului anti-COVID, furnizând date (reale sau inventate) despre evoluția cercetărilor fără a avea aprobarea autorității contractante, lucru specificat extrem de clar în contract.

În acest moment,
stadiul cercetărilor efectuate de către Oncogen este o necunoscută totală. Cum Oncogen nu are un coordonator oficial, Virgil Păunescu este cel care se ocupă în principal de comunicarea acestui compartiment al SCJUT, iar informațiile furnizate de el nu sunt dintre cele mai credibile. Dacă ar fi să-l credem pe Virgil Păunescu, vaccinul este gata, dar nu poate fi dezvoltat pentru că nu se poate testa din lipsa fondurilor. Pe de altă parte, fondurile existente nu au fost cheltuite decât pentru salarii, în condițiile în care nu au fost îndeplinite toate condițiile legale privind angajarea sau decontarea salariilor celor angajați în acest proiect de cercetare.
Până acum, din informațiile publice furnizate doar de către Virgil Păunescu, de vaccinul „produs“ de către Oncogen nu a beneficiat decât domnia-sa, fiind singurul vaccinat. Dacă s-a infectat sau nu ulterior, dacă are sau nu anticorpi, nu avem cum să știm, pentru că pseudovaccinarea domnului Păunescu nu a fost decât o demonstrație mai mult sau mai puțin falsă, fără a urma rigorile cercetării științifice, fără a exista nici măcar cea mai mică urmărire a subiectului vaccinat.

Deturnarea donațiilor
Una dintre cele mai importante acuze din raportul Curții de Conturi (deși CC nu are aceeași părere) este cea referitoare la deturnarea banilor strânși de către Oncogen din donații.
De anul trecut, pe pagina de Internet a Oncogen există o secțiune care îndeamnă cetățenii să doneze pentru vaccinul românesc anti-COVID.
Donațiile, însă, se duc nu către Oncogen, compartiment al SCJUT, ci către o asociație, Asociația Oncogen, care nu are nici o legătură cu SCJUT. Asociația Oncogen este o asociație de drept privat, care folosește numele Oncogen și realizează campanii în numele Oncogen fără a exista nici măcar un parteneriat oficial cu SCJUT. Astfel, prin Asociația Oncogen sunt colectați bani care nu au neapărat legătură cu vaccinul anti-COVID. Curtea de Conturi a constatat, astfel, că asociația Oncogen a colectat donații pentru continuarea testelor clinice ale vaccinului anti-COVID în valoare de 123.152 de lei, dar nici măcar un singur leu din aceștia nu a fost transferat către SCJUT, compartimentul Oncogen. Asociația declară că acești bani au fost folosiți pentru acțiuni de protocol sau de instruire a personalului Oncogen, dar nu există nici măcar cea mai mică dovadă că banii chiar au fost folosiți în scopul declarat atunci când au fost cerute donațiile.
Problema cea mai mare a lui Virgil Păunescu nu este că n-a reușit să demonstreze că a descoperit vaccinul, ci că nu primește foarte mulți bani pe care să-i cheltuiască așa cum vrea el, spunând la final că cercetarea nu garantează rezultatele. Totuși, deturnarea banilor primiți din donații este un semn destul de clar că domnul Păunescu nici măcar nu are de gând să găsească vreun vaccin, ci doar să obțină, de unde se poate, cât mai mulți bani, profitând de disperarea provocată de pandemie.

Citeşte mai multe despre:

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
 • Un omagiu tardiv

  15 iunie 2021

  Acum vreo șapte ani, prin mica publicitate a unui ziar, am făcut, la preț de nimic, o achiziție  de zile mari. Am intrat în posesia nu a unui Ferrari de epocă, […]

 • Subiecte la examenul de incapacitate

  15 iunie 2021

  Liceele bune, atîtea cîte au mai rămas, sînt distruse sistematic prin falsificarea examenului de capacitate. Faptele se petrec în gimnaziu, prin complicitatea părinți-copii-profesori și prin dezastruoasa formulă a examenului unic […]

 • Hora păcălicilor

  15 iunie 2021

  Orban și Cîțu bântuie țara în lung și-n lat, străbătând filialele PNL-ului așa cum fantoma comunismului bântuia Europa la începutul Manifest der Kommunistischen Partei. Mai o vizită la un centru […]

 • Cînd treci

  8 iunie 2021

  Sub pașii tăi cad viermii în extaz, se bîlbîie salcîmii și fac spume, rușinea-mi fuge beată din obraz și m-aș dori pămînt mușcat de rîme pe care surîzînd să îl […]

 • Un om periculos

  8 iunie 2021

  A trădat, a mințit, a pus în pericol vieți omenești, a fost complicele unor hoți. Recidivist în toate aceste fapte și arivist politic neobosit, a dat în văzul lumii întregi […]