Nu le poți cere ungurilor să se înveselească atunci cînd vine vorba despre Trianon. Însă Ungaria Mare la care visează și azi unii dintre ei a devenit de mult timp ceva ce nu se mai poate. Și, de fapt, începuse să nu se mai poată încă din ultima perioadă a Imperiului Austro-Ungar. E normal pentru ei să vadă în data semnării Tratatului de la Trianon,cînd marile puteri au redesenat harta Europei, o zi neagră pentru istoria lor. E normal pentru ei să constate că, la 4 iunie 1920, Ungaria a pierdut oficial teritorii, ca învinsă în război ce a fost. Nu intru în toate disputele istoricilor români și maghiari despre Transilvania. Ele vor continua, la fel cum vor continua și disputele istoricilor bulgari și români despre a cui e Dobrogea.
Pentru noi, însă, Trianonul e motiv de jubilație. Atunci au fost recunoscute, diplomatic, noile granițe ale României. Și asta după un război în timpul căruia mareșalul german Anton Ludwig Friedrich August von Mackensen a exclamat că „a fi român e o profesie”. Asta a fost o imensă măgărie a unui învingător vremelnic pe care politicienii români ai vremii încercau să-l convingă să nu facă înrobitoare condițiile ocupației.
Cei care plîng acum din cauza Tratatului de la Trianon uită că, în urma Păcii de la Buftea, ocupanții impuseseră României măsuri care ar fi lichidat-o economic, transformînd-o într-o vacă de muls pînă la epuizare. Acest tratat există. Nu vorbesc aici despre istorie contrafactuală, ci despre ceea ce a vrut să facă României alianța militară germano-austro-ungară-turcă și bulgară care ne-a călărit țara în primul război mondial. Nu zic că Tratatul de la Trianon nu a făcut și nedreptăți, prin dreptul învingătorilor de a decide consecințele războiului și condițiile păcii, dar cum ar fi rămas cu Tratatul de pace de la Buftea dacă Puterile Centrale ar fi cîștigat războiul? Înțeleg să te plîngi ca învins că ai pierdut teritorii și că ți s-a impus după Trianon plata unor despăgubiri de război care te sărăcesc. Dar ce ai pus tu la cale la Buftea, pe cînd te credeai învingător, e un tratat care le lăsa vreo șansă de redresare învinșilor de atunci? Și dacă ai pierdut teritorii după război, acele teritorii ți s-au furat sau tu le puneai piciorul pe gît populațiilor majoritare, ca să ți se predea în continuare, nu să îți spună un adio așa cum voiau?
De cîtva timp încoace, tot mai populistul Viktor Orbán face pe sora aducătoare de plasturi și bandaje a nostalgiilor și orgoliilor ungurești după Ungaria Mare. Treaba lui. Dar la noi, în timp ce ungurii plîng din cauza Trianonului, s-a luat decizia stupidă să nu se sărbătorească oficial un moment care trebuie sărbătorit, o sută de ani de la Tratatul de la Trianon, cînd România s-a rotunjit între granițele ei firești, ceea ce mi se pare o decizie luată la mahmureală.
Sasul sa sarbatoreasca ROMANIA?
Fugi d”aci!
Ca nu s-a sarbatorit Trianonul , este tot manaria PSD , care a trimis la promulgst legea prea tarziu !
Vacă de muls a fot mai tot timpul. Atata timp cât încă mai dă lapte aştia puternici sunt în jurul ei şi trag de ţâţe. Cunoscându-ne foarte bine liderii, mareșalul german a avut mare dreptate cu zicerea ,,a fi român e o profesie”, astfel ca ea s-a adeverit peste ani cand poporul ,,si-a ales” să-l conducă un profesionist, pe neaoşul şi îndrăgitul nostru compatriot minoritar.
Partea cu sărbătoritul s-ar putea organiza oricând. Numai că, ,,ghinion”. Instituţiile ,,statului” nu mai sunt la ăia care vor să sărbătorească. Astfel că, acum tre’ stat cu jalba la stăpânire pentru a primi drept de bucurie (pe sub mască, se înţelege, astfel încât să nu deranjeze pe cei din jur). Iar cum ar zice fătucele noastre inteligente din presă ,,există şansa’’ (şi nu riscul) ca să primim în schimb un rânjet (einander mal = altă dată)
Iar pentru cine vrea să recunoască, sigur că-şi dă seama că pentru marile puteri a fost mult mai comod ca pe aceste meleaguri să fie Romania ,,unită” şi nu o Ungarie mult mai mare şi mai puternică. Atât de ,,uniţi” suntem încât în nici 30 de ani ne-au luat tot. Vă daţi seama ce bucurie-i pe câştigători când in zilele astea memorabile au văzut că şi după ce au pus ,,deşteaptă-te române’’ la megafoane poporul tot nu s-a prins cum stă treaba. Deaia tre’ ca numarul analfabeţilor funcţional sa ajungă la 90 % pentru realizarea ,,distanţării sociale mult dorite fara constrângeri legale.