Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Victorii pe frontul viruso-german

Zoom Victorii pe frontul viruso-german

Există tot felul de teorii legate de virus, pesemne că ați auzit de ele. Sînt o momeală, pentru fraierii care pun botu’ la teorii conspiraționiste. Hai să fim serioși! Virusul nu l-au inventat nici chinezii, nici Bill Gates. L-au inventat nemții. E foarte clar și de ce – ca să uite lumea de umilința pe care au suferit-o la ultimul Campionat Mondial, disputat (deloc întîmplător) în Rusia. Acum vor să recupereze terenul pierdut, tocmai d-aia s-au grăbit să-și repornească Bundesliga – ca să-și revendice statutul de mare putere. Țin să se arate sănătoși, în formă, în timp ce continentul și planeta sînt în convalescență. Adică ce, vi se pare doar o coincidență că Germania a cîștigat titlul mondial cam o dată la douăzeci de ani, cu precizie aproape matematică? După ultimul mare război, au fost campioni în ’54, ’74, ’90, 2014. Încă o dată se dovedește că ai un plan pe termen lung. Și nu se mai satură. Ce poate fi mai clar decît atît? Nemții au inventat virusul!!! Ne-au ținut în case, ca să joace acum doar ei, după regulile lor. Nemțești, natürlich.

Și ca să vezi cum au ajuns să ne controleze mințile nemții ăștia… În uichend, deși fani ai lui Bayern, ne-am bucurat cînd a înscris Dortmund (tot Haaland, minutul 28). Era primul gol pe care îl vedem într-o transmisiune live, după nouă săptămîni jumate (titlu de film) de pauză în Bundesligă. Al doilea gol, al lui Guerreiro (și al patrulea pentru Dortmund), chiar ni s-a părut o lucrare f.mișto. La finalul partidei am pus în ramă și scorul: Schalke 0-4, la Dortmund, cu Borussia. Nu mai urmăriserăm un meci cap-coadă de la Konyaspor-Fenerbahce, în altă viață, acum o veșnicie… Campionatele din Belarus, Burundi și Nicaragua, sincer, nu ne-ar stîrni prea mult interesul. Doar nemții, uite-i, ne-au readus în meci. Păi, nu ăsta a fost planul lor bine ticluit, cum ziceam? Să stăm acasă, în fața televizorului. Desigur, arată cam ciudat la Dortmund: o arenă de peste 80.000 de locuri, unde, numărați bob cu bob, inclusiv jucătorii depe teren, erau doar 321 de oameni. Totuși, parcă-i mai bine să fie ceva mai puțini decît deloc. În schimb, o ciudățenie și mai mare ni s-a părut alta: pe la cornere și fazele fixe, adversarii se iau în brațe, normal. Dar coechiperii n-au voie să se îmbrățișeze după marcarea unui gol, conform regulamentului. Aici, la regulament, ar mai trebui lucrat. Sau, mai știi, o fi un fel de filosofie: e permis să iei virusul de la adversar, dar nu de la ai tăi. De ai tăi, oricum, te ții cînd faci zidu’. Una peste alta, dincolo de miștouri, Germania ne întărește optimismul precaut. Cum va fi și la noi peste aproximativ (la noi, totul e aproximativ) o lună? Mai bine vă zicem una dintre anecdotele lui Arghezi. Cică, recuperat de regimul comunist, marele poet a fost invitat să viziteze studiourile Buftea, proaspăt inaugurate. Veniți, maestre, să vedeți! Am realizat niște studiouri cinematografice cum sînt la Berlin, la DEFA Berlin, în RDG. E totul nou, ca la carte, după modelul nemțesc! Zis și făcut. Îl iau pe Arghezi cu mașina, vizitează și, la finalul periplului, venerabilul pișicher zice: „Așa e, drăguță, aveai dreptate, arată totul ca-n Germania. Ne mai lipsesc doar nemții!“. Cam așa, cam așa cu ce va fi la noi, cînd se va relua. Pînă atunci, să le ținem pumnii strînși băieților noștri de la Bayern, că cu ăștia de la Dortmund nu-i de glumă. Întăriți-vă umanitatea! Hai omenia!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

tn
Editoriale