Când și când apare un sondaj care se varsă în societate sub titluri de genul: „Șocant! Românii cred că pe timpul lui Ceaușescu era mai bine“.
Nu există întrebare mai cretină. Asta așa, din start, ca să știm cum ne plasăm față de anumite demersuri dezlegate din lesă doar pentru a scandaliza, chipurile, societatea.
Cei mai amuzanți în interpretare sunt lăcrimoții de dreapta cu coamă interbelico-regalistă: „Vai, dar acești oameni nu cunosc ororile comunismului!“.
Cât de trist e să te consideri o huidumă de intelectual, dar să nu te ducă mintea decât trei centimetri mai încolo, unde tocmai a gândit un mușuroi de rahat un alt intelectual.
Cât de infantil să fii pentru a interpreta un astfel de sondaj ca pe un pericol? Toate instrumentele științelor cognitive și ale sociologiei îți spun că în astfel de răspunsuri sunt coagulate frustrări, că ele vorbesc mai degrabă despre epoca de azi decât despre cea trecută, că mare parte din cei care răspund nici nu au trăit în comunism sau erau prea mici pentru a-și forma altă părere decât aceea că: mamă, era super, toată ziua ne jucam și ne făcea bunica toate poftele!
În ce măsură astfel de sondaje vorbesc despre o minimă siguranță a vieții, despre locuri de muncă, despre predictibilitate, despre agenda zilei de azi? Ar fi niște întrebări pe care, dacă le-ar lua în calcul, analiștii exaltărilor noastre de zi cu zi ar ieși din copilărie, practic.
Mai grav e ca e chiar adevarat.Sigur, in interpretare logica ar fi ca acum e mai nasol pentru multi decat in epoca respectiva si ma gandesc doar la familiile in care existau,de obicei, doua lefuri iar acum stau pe doua pensii ,daca nu chiar una ,mai survin si decese.Plus boli,medicamente consultatii,etc.
Sa fim seriosi! 99% dintre batrani isi regreta tineretea, memoria devine selectiva si asociaza totul cu starea de bine fizic (acum sunt bolnavi, batrani, etc) pe care o aveau atunci! Nu e nimic mai mult! Cei mici, isi regreta copilaria, normal, aceeasi asociere, e descrisa in articol!
@ D-l Ciprian.Amintirea si regretul tineretii este real si logic dar Imbatranirea nu este o nenorocire intra in firea lucrurilor,ma rog, sigur depinde cum o duci, daca o mai duci .O baranete decenta din punct de vedere material ar insemna altceva. Cunosc destule familii licentiate care pe vremea trecuta,castigau 7000-8ooolei pe luna, crescand doi copii, duceau un trai bun-bunicel, concedii,excursii , restaurante cel ptin in ziua lefii. Azi, cei fara ajutor,ca nici copiii n-au de unde sau n-au copii, o duc jalnic, Nu lauda comunismul spun atat, acum o duc mult mai rau ! E asa de greu sa-i intelegem ?
Revenind la subiect,nu de mult un filosof fara opera cum ii zicea mentorul sau ,director de editura,uns cu toate uleiurile si alifiile inca de la prima ora in functie de starea meteo, a declarat ca s-a simtit ingrozit cand a citit ca mai mult de jumatate din respondentii unui sondaj de opinie a declarat ca era mai bine pe vremea lui Ceausescu. Adica cum, a inteles „boierul mintii”,sa ne intoarcem la comunism sa va fie voua bine? Nu coane,cum sa te intorci la salariul de cercetator care nu se ducea la servici decat in zi de leafa,in rest freca menta cu Platon, tu care acum ai niste surse barosane de venit si BMW luat si intretinut de firma dar il folosit „pe persoana fizica” !