Pe lîngă banii dirijați de partide, pe lîngă sacoșele trimise direct în redacții de subiecții anchetelor nepublicate, pe lîngă costurile asumate de patroni înșurubați la contractele cu statul, mai există, în media română, un tip major de fals contabil: scutirea de datorii.
Marile succese financiare ale PRO TV au la bază, pe lîngă indiscutabila audiență, scutirea de datorii la stat. Mai întîi Radu Vasile, în 1999, apoi Adrian Năstase în 2001, au scutit de datorii mamutul în creștere care vindea zîmbetul din prompter și foiletoane cu țigani. PRO TV și-a urmat destinul profitabil păstrînd în conturi taxe datorate statului în valoare de multe milioane de dolari.
Antena 1, care imita PRO TV în toate, a adoptat la virgulă neplata taxelor, iar milioanele neîncasate de stat și-au pierdut șirul și memoria. Avantajul competitiv oferit de guverne ca mită celor două televiziuni se prea poate să le fi scăpat de la moarte contabilă. După cum e posibil ca banii datorați statului să fi mers direct în luxul privat și să fi sporit, astfel, aura de cocalari galactici a patronilor.
Cea mai mare gaură bugetară a produs-o, de departe, televiziunea publică, instituție care a plătit salarii unor angajați inutili și a îmbogățit mai multe echipe de management. Cifrele, aici, au cu un ordin de mărime mai mult, TVR distrugînd, de ani buni, sute de milioane de euro din trezorerie. Acest colos bugetar a fost păstrat în viață prin acea combinație de frică electorală și aviditate politică pe care o poartă pe sub haine partidele.
Cînd strigătul patetic răzbate de pe aceste canale, cînd libertatea și morala se zbenguie pe limba vorbitorilor, cînd se face caz de anticorupție, de cinste, de egalitate și de legalitate cu elanul epocii lui Robespierre, nu trebuie uitate scutirile de datorii.
Audiența PRO TV și a Antenelor rămîne un fapt real și ea face parte din ecuația comercială. Ce pondere au, însă, în raport cu șantajul, scutirile de taxe și învîrtelile patronilor e greu de calculat. Ca o mențiune specială, Antena 3 a arătat o anumită dibăcie în lupta cu regimul Băsescu, ba chiar a scos la iveală un curaj care l-a trimis pe Voiculescu direct la bulău. A fost o epocă în care jurnalismul ar fi putut rămîne marca de bază a canalului. N-a fost să fie. Servilismul și lăcomia vedetelor au fost viruși fără leac.
24 de vizualizări
Nu cred ca-i vorba doar despre „lacomie si servilism” Cand tatucul e priponit si-si smulge firele de par cu disperare, esti in stare sa faci orice pentru o bucatica de amnistie.
Vedeti ce jigārit si servil se prezenta Sârbu la datorie în ’89?