Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Vom cumpăra rachete așa cum am cumpărat și vaccinuri: aiurea

Zoom Vom cumpăra rachete așa cum am cumpărat și vaccinuri: aiurea

Pe 11 decembrie 2023, Birourile Permanente reunite ale Parlamentului României au analizat cererea MApN privind achiziția a 200 de rachete Patriot contra sumei de 1.088.950.000 de euro + TVA. Solicitarea MApN a fost trimisă către comisiile de specialitate ale Camerei și Senatului, pentru a se parcurge pașii necesari.

Recapitulând epopeea achiziției de sisteme și rachete Patriot de către România, trebuie să spunem că: România a decis achiziționarea a șapte sisteme Patriot la finalul anului 2017, plătind atunci și un avans de 910  milioane USD din totalul sumei de 4,64 miliarde USD. Primul sistem Patriot a sosit în România de-abia în anul 2020. În noiembrie 2020, România a achitat integral toate cele șapte sisteme Patriot, plătind americanilor toate cele 4,64 miliarde de dolari. În decembrie 2023, la trei ani de la achitarea integrală a tuturor celor șapte sisteme Patriot, România nu primise decât patru din cele șapte sisteme achitate.

De-abia în noiembrie 2023 a avut loc primul test real de tragere cu rachete Patriot, în poligonul de la Capul Midia. În cadrul acestui test, s-au tras trei rachete Patriot, care ar fi trebuit să intercepteze trei drone. Două lansări au decurs conform planului, a treia a fost un eșec. Astfel, la chiar primul test, Patriot nu s-a dezmințit, producând o eroare de 33%. De obicei, în situații reale, poate mai mult. Poate da erori și de 44%, iar când doboară avioane prietene, scorul erorilor poate fi de 100%.

Așadar, așa stăm în momentul de față: am plătit integral șapte sisteme cu ceva rachete aferente, nu am primit decât 57% din ce am plătit, iar primul sistem complet funcțional, la șase ani de la achiziție, a avut o rată de succes de doar 66%. Suntem pregătiți, este evident.

Ministrul Tîlvăr, alături de premierul Ciolacu și de șeful CSAȚ, Klaus Iohannis, au întrezărit o oportunitate unică: să cumpere 200 de rachete Patriot printr-o achiziție comună a NATO. Justificarea achiziției, în contextul în care România nu a tras, până acum, decât trei bucăți din cele deja cumpărate, vine din „contextul crizei de securitate din regiune“, adică este cumva dictată de războiul din Ucraina.

De fapt, însă, NATO face o achiziție comună de 1.000 de rachete Patriot, din care 200 vor merge către România, iar restul de 800 către Germania, Spania. și Țările de Jos (formerly known as Olanda). Dintre țările NATO din Europa care au în dotare sisteme Patriot, România și Polonia au graniță comună cu Ucraina, deci logic ar fi fost ca achiziția comună prin intermediul NATO să se îndrepte majoritar spre aceste țări, poate și spre Grecia, care, oricum, se află mai aproape de Ucraina decât Spania. Dar, cumva, Grecia nu este interesată de acest deal, iar Polonia își produce singură rachetele Patriot, ca parte a contractului de achiziție din 2018. Da, ei au putut, noi nu.

Spania, Germania și Țările de Jos nu se află atât de aproape de Ucraina pentru a le îngrijora atât de mult, deci achiziția nu este dictată, de fapt, de „criza de securitate din regiune“, cum argumentează Tîlvăr. În realitate, Comlog, un joint venture între Raytheon și compania germană MBDA, își diversifică business-ul, trecând de la asistența logistică și întreținerea rachetelor Patriot PAC 2 la producerea acestora. Evident, de aici ies mai mulți bani. Dar pentru ca afacerea să meargă, Comlog are nevoie de piață de desfacere. Și i-o asigură NATO, comandând 1.000 de rachete pe care le plasează României, Spaniei, Germaniei și Țărilor de Jos, pentru că doar ele au acceptat oferta.

Prin contractul inițial de achiziție a sistemelor Patriot, România a comandat deja 224 de rachete Patriot: 168 PAC-3 MSE și 56 PAC-2 GEM-T. Din astea, a consumat deja trei, deci, teoretic, ar mai avea 221 (deși nu au fost livrate nici pe departe atâtea, în cei șase ani de la semnarea contractului și trei ani de la achitarea sa integrală). Acum, prin noua comandă care se pregătește de aprobarea Parlamentului, România mai vrea 200 de rachete PAC-2 GEM-T, la un preț de 5.444.750 de euro + TVA bucata.

Problema acestor rachete este că producătorul le garantează funcționalitatea doar pentru o perioadă de cinci ani de la fabricare. În cazuri speciale, cu mici upgrade-uri, perioada de viață a rachetelor Patriot poate fi extinsă la zece ani. După cinci sau zece ani (cazul ideal), rachetele Patriot devin inutile dacă nu sunt folosite. Din acest punct de vedere, achiziția de noi rachete Patriot pare justificată, câtă vreme eficiența celor deja achiziționate și livrate nu este garantată mai mult de zece ani.

Din multe alte puncte de vedere, însă, ne aflăm în fața unui nou viitor dosar similar cu cel al vaccinurilor: cumpărăm mult și scump, pentru a privi zâmbitori cum expiră în depozite. Suntem, se pare, o națiune de vânători de urși: cum proști nu vom crede despre noi, vreodată, că suntem, devine din ce în ce mai clar că ne place!

4 comentarii

  1. #1

    Asta insemna sa fii Patriot!

  2. #2

    lasa bre ca le folosesc cazacii.nu sunt pentru noi

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
Ultimele articole
Editoriale
bijuterii argint