Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Vor câştiga alegerile, dar riscă să-şi piardă mandatele din cauza corupţiei

Zoom Vor câştiga alegerile, dar riscă să-şi piardă mandatele din cauza corupţiei

Instituţiile de poliţie politico-juridică ale lui Traian Băsescu tac deo­camdată şi se fac că nu văd bubele din capul candidaţilor. Mai ales ale celor din tabăra USL. Dar asta nu înseamnă că ANI şi DNA nu vor sări din hăţişuri ca panterele, la jugulara useleilor, la momentul oportun. Problema nu este dacă ANI şi DNA vor acţiona ’au ba, ci problema este când o vor face. Traian Băsescu îi va lăsa, în bătaie de joc, pe candidaţii penali de la USL să câştige liniştiţi colegiile, iar ANI şi DNA vor interveni la momentul validării mandatelor, de unde şi vorba: aho, aho, copii şi fraţi, staţi puţin şi număraţi şi cuvântu-mi ascultaţi, s-a sculat mai an, DNA-u’ lu’ Traian.

Vor fi invocate motive perfect legale şi justificabile în plan european pentru ca o droaie de mandate de la USL să nu fie validate. Traian Băsescu va specula greşelile, lăcomia şi prostia useleilor şi va debita un aforism, cum că nu contează cine câştigă colegiile, ci importă numărul de mandate valide, speculând ca de obicei confuzia dintre numărătoare şi numărător, ia mai mânaţi, mă, hă, hă, hă! Ion Stan, vicepreşedintele Comisiei comune permanente pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii SRI, are toate şansele să câştige, din puşcărie, un nou mandat de deputat, în colegiul nr. 3 Dâmboviţa.

Faptul că a fost pescuit de DNA după ce candidatura sa a fost validată de Biroul Electoral Central deschide un nou front de lucru după 9 decembrie şi resetează problema premierului, după o dictare liberă făcută la Cotroceni. Stan este ca şi arestat, după ce comisia juridică a Camerei Deputaţilor a încuviinţat măsura arestării sale pentru trafic de influenţă. Problema e că în stenograme apare şi numele Rovanei Plumb, actualul ministru al Mediului, candidat în colegiul 2 Dâmboviţa pentru un mandat de deputat. Din datele de care dispun anchetatorii până la această oră, denunţătorul lui Stan ar fi sponsorizat campania la parlamentare a Rovanei Plumb în 2004, cât şi cele două campanii la europarlamentarele din 2007 şi 2009.

Madam Plumb i-ar fi promis denunţătorului lui Stan, în schimbul sponsorizărilor sale personale, ajutor neprecupeţit pentru accesarea fondurilor europene. Cazul Dâmboviţa nu se limitează doar la Stan şi Plumb, ci îl vizează şi pe Vasile Horga, care candidează în colegiul 1 Dâmboviţa pentru un mandat de deputat şi care are toate şansele să fie acuzat de plagiat, după alegerile din 9 decembrie. Lector universitar la Universitatea „Valahia“, Horga a ajuns cadru universitar cu o teză de doctorat plagiată, intitulată „Proiectarea şi implementarea unui sistem informatic privind calculul costurilor în industria energiei electrice“.

După alegeri, problema plagiatului de care este acuzat premierul Ponta va cunoaşte o nouă abordare. Acuzată deja de două plagiate, Ecaterinei Andronescu, candidată în colegiul 6 Bucureşti pentru Senat şi actual ministru al Educaţiei, i se mai pregătesc cinci dosare de plagiat. În atari circumstanţe grave pentru USL şi de-a dreptul sinistre pentru Victor Ponta, se va demonstra că Androneasca a ţinut sub preş plagiatul premierului pen’ că avea şi domnia sa probleme de plagiat în sânge, după verificata teorie că corb la corb nu scoate ochii, ia mai mânaţi, măi flăcău, hău, hău şi iară hău.

În Maramureş, lucrurile sunt la fel de tulburi ca peste munte. Cornelia Negruţ, vicepreşedintele AVAS, candidează în colegiul 6 pentru un mandat de deputat, cu probleme penale clare. Declaraţiile de avere depuse la AVAS şi la dosarul de candidat conţin falsuri grosolane. De exemplu, într-un singur an, în 2011, familia Negruţ a totalizat venituri de 11.000 de euro, dar a făcut cumpărături de mai mul­te sute de mii de euro şi, printre altele, a achiziţionat cu totul fostul magazin Artima din Baia Mare. Câtă vreme a fost şefă la Vamă, madam Negruţ a dobândit două vile pe o stradă selectă din Baia Mare, despre care semnează în declaraţia de avere că i-au fost donate, fără să facă referiri la persoana donatorului.

Or, la dosarul pe care Negruţ îl are deja pe rol la DNA, se află inclusiv copia după documentul din care reiese că şi-a cumpărat casele. Bube la dosar mai are şi Liviu Pop, candidat în colegiul 3 Maramureş pentru un mandat de senator, anchetat deja pentru conflict de interese. Credeţi că DNA îi va face scăpaţi pe ipochimenii de mai sus? Sau pe Peia Ninel, candidat în Ilfov, milionar în trei ani din afaceri imobiliare? Sau pe Flavius-Luigi Măduţa, candidat de Arad, cu o avere suspectă de vameş, făcută din şpăgi luate de la traficanţi şi contrabandişti? Să nu fim naive, fetelor. Alegerile supervizate de ANI şi DNA seamănă cu cronica unei morţi anunţate, în care ştie tot satul că mortul va muri, mai puţin mortul.

Publicat în Cațavencii, nr. 48, 5-11 decembrie 2012

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
Editoriale
bijuterii argint