Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Vosganian, alte șoapte, altă carte

Zoom Vosganian, alte șoapte, altă carte

N-ai zice, cînd citești povestirile lui Varujan Vosganian, că te-ai putea întîlni pe stradă cu personajele lui, deși le recunoști limbajul, iar evenimentele despre care vorbesc ele îți sînt cunoscute*. Oameni din categoria celor care trăiesc duși de întîmplările vieții capătă destin în aceste povestiri, ceea ce nu li s-ar întîmpla, poate, în viața de toate zilele. Cum poate deveni, să zicem, un umil îngrijitor al unei cetăți transformate în muzeu, din zilele noastre, o apariție specială, ca un personaj misterios din pînzele maeștrilor olandezi? Fiindcă pentru autorul Cărții șoaptelor oamenii nu se împart în importanți și neimportanți și nici realitatea lor într-una măruntă și în alta specială în care trăiesc aleșii sorții.

Toți sîntem aleși, într-un fel sau altul, în această lume în care unii trăim nebăgați în seamă și mai la margine, iar alții la vedere și în mijlocul atenției. Petrache, omul care dă cu mopul în cetatea-muzeu și care într-o zi se simte privit de cineva, nu se știe de cine, are un rost care-l leagă de marea statuie ecvestră din curtea cetății. El e cel care-l ferește pe călărețul de bronz de inconvenientele trecerii timpului și de necuviințele păsărilor care i se spîrcîie în cap. El vede primul soarele în micul oraș în care nu se mai întîmplă nimic după Revoluție și tot el se întîlnește cu minunea, aidoma țăranului din La Lilieci, căruia i se arată Dumnezeu în pătuiag. În cazul lui, minunea e că marele cal de sub călărețul de bronz începe să dea semne de viață, sub forma unor balegi cît se poate de palpabile. Iar îngrijitorul care i-a făcut o cunună din sîrmă și cuie cavalerului, ca să nu i se mai așeze ciorile pe cap, ajunge el purtătorul acestei cununi utilitare (La Judecata de Apoi a statuilor). În altă povestire, niște interlopi care iau aurul de la morții din cimitir ajung la concluzia că nu oamenii sînt cei care stăpînesc aurul, ci e tocmai pe dos și că ei nu fac altceva decît să readucă aurul la starea lui firească de stăpîn, temporar îngropat împreună cu cei care-l poartă și, cum ei își fac veacul mai mult printre morții din cimitir, li se pare că lumea de dincolo e cea în care trăiesc locuitorii orașului (Dincolo de lumea de dincolo). În povestirea care dă titlul volumului, un vînzător de loz în plic își dă seama că el e cel care împarte norocul și încearcă să-și ia și el porția din acest joc, atîta doar că nu totdeauna cine împarte parte-și face. Recunoști în lumea povestirilor lui Vosganian ceea ce ne înconjoară și cel mai adesea nu observăm, prinși în păienjenișul timpului, ale cărui fire povestitorul le descurcă senin și cu har cît cuprinde, în căutarea miracolului ascuns în fiecare dintre noi, indiferent de locul pe care-l avem printre ceilalți.

* Varujan Vosganian, Jocul celor o sută de frunze și alte povestiri, Ed. Polirom, 2013.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
Editoriale
bijuterii argint