Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Academia Franceză de Poliție

Zoom Academia Franceză de Poliție

Pe Dany Boon l-am descoperit datorită savurosului Bienvenue chez les Ch’tis și m-am bucurat că talentul nativ n-a murit speranță, ba chiar s-a dezlănțuit nesimțit de haios în Supercondriaque.

E foarte probabil că parte din simpatie vine și din intuiția cineastului de-a ocoli rețetele tocite ale filmografiei americane și de-a miza, de multe ori, pe pitici esențiali ai spiritului latin, atît cît a mai rămas după valurile de propagandă anglo-saxonă.

Filmele lui Boon se feresc de segmentul idiot de replici moralizatore, fentează stereotipiile sterile și preferă eschiva în locul abordării tîmpite de tip “Acum vă oferim un cringefest sinistru pentru că e metoda clasică de-a vă induce impresia că urmarea e comică/fericită/etc.). În locul comediei în care factorul uman a fost măcelărit industrial și servit în formă de conservă de șablon, francezul preferă umanitatea proaspătă și personaje care, dacă li se dă șansa, dau dovada unor adîncimi surprinzătoare.

Abordarea e vizibilă și în Raid Dingue. Deși se joacă fără jenă cu misoginismul, sexismul și cu tone de prejudecăți, Boon scapă de premisa infantilă “Am niște principii, de unde iau niște oameni să le ilustrez?” și preferă să plece de la umanitate, ideile, principiile și restul urmînd să vină natural, în urma interacțiunilor.

Johanna Pasquali (Alice Pol) este prima femeie proaspăt admisă în rîndurile durilor RAID (elita mascaților francezi, ăia care se predau ultimii cînd atacă Germania). E drept, poartă numele ministrului de Interne, dar asta n-are nici o legătură. Sau, dacă vreți mai exact, nu e nepotism pentru că e fii-sa.

Mă temeam de o abordare prăfuită de tip el e un scorțos care o arde penibil cu patriotism, datorie și alte flatulențe demne de vrăjit bizonimea, iar ea e femeia perfectă Wonder Woman care dovedește că și femeile poate, pentru că asta e doctrina la modă de cînd marile companii s-au prins că există legiuni de fraiere gata să înghită prosteala asta.

Mă temeam degeaba. Ea e o nebună extrem de simpatică prin modul în care calcă în proverbialele străchini, iar el e un tată exasperat care ar face orice ca să-i scoată singurei copile gărgăunii mascați din casă. Eugène (Dany Boon) este veteranul dornic să deteste femeile, brusc obligat să se spele pe cap cu noua recrută. Drama e reală. Și demnă de luat în rîs. În fine, filmul nu se zgîrcește la personaje, dar are grijă să nu scape nici măcar unul în zona caricaturii sau a șablonului, oricît de ciudate, ridicole sau sinistre ar fi.

Sigur, i se poate imputa filmului că nu se chinuie prea mult la capitolul originalitate, ci preia pe față rețeta Academiei de Poliție și o aplică fără jenă. De acord. Dar genul ăsta de imputare ține mai mult de despicatul firului în patru decît de critica reală. Filmul ia rețeta, e drept, dar o aplică brici cu ajutorul unui scenariu care n-are timp să băltească. Este una dintre puținele comedii din ultimii ani care nu-și epuizează gagurile în trailer, ba chiar își rezervă dreptul de-a le păstra pe cele mai bune pentru privitorul din sală.

Privit per ansamblu, Raid Dingue este o comedie ușurică, bună să răcorească prin hohote sănătoase de rîs. Alice Pol are o prestație excelentă, dovedind că o adevărată actriță de comedie știe să-și facă personajul comic fără să-l transforme într-o gîscă și fără să-i piardă nici măcar o fărîmă din simpatia pe care o emană.

Raid Dingue. R.: Dany Boon. Cu: Alice Pol, Dany Boon.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

romania100
Editoriale