Ați auzit vreodată de “fumul înghețat”? Mă rog, numele lui mai științific este aerogel.
Este un fel de material al viitorului. Deocamdată e încă scump ca naiba să-l produci, dar tocmai s-a anunțat obținerea de aerogel din grafen printat 3D, deci urmează reduceri masive de costuri în viitorul apropiat. Despre grafen o să vorbim cu altă ocazie, acum vreau să vă mai arăt din minunile aerogelului.
Poate ați văzut recent o poză ca asta:
Asta din poză e o bucată de aerogel stînd pe mustățile unui spic, fără să le îndoaie! E doar una dintre proprietățile absolut remarcabile ale aerogelului: incredibil de ușor. Aerogelul din grafen este, de fapt, cel mai ușor material de pe planetă, mai ușor ca heliul: are 0,16 mg/cm3.
Și, în ciuda “ușurinței” lui, aerogelul este ridicol de puternic. O cărămidă de aerogel poate susține greutatea unei mașini. Totul din cauza structurii aproape fractale a aerogelului. E mai complicat, dar măcar să vă arăt, să nu ziceți că mint:
În plus, aerogelul din dioxid de siliciu, de exemplu, e un izolator perfect, aproape la fel de bun ca aerul. Pentru că, de fapt, e în mare parte aer.
Așa, acum nițică istorie. Aerogelul a fost inventat, ca mai toate lucrurile mari, dintr-un pariu. Pus în 1931, cînd inventatorul Samuel Stephens Kistler a pariat că poate înlocui apa dintr-un jeleu cu aer fără ca jeleul să “intre la apă”. Zis și făcut. De fapt, asta și este aerogelul: o gelatină din care s-a extras cu grijă apa, lăsînd în urmă structura solidă. Nu e deloc ușor și presupune niște magie chimică. Tocmai de aia e atît de scump. Dar s-a făcut. Printr-un proces numit “uscare supercritică”. Ce rămîne este un material care arată ca exact ca un fum înghețat și se simte ca polistirenul expandat (cel puțin așa spun norocoșii care l-au atins).
O să mai auziți de aerogel, pentru că utilizările lui par a fi nesfîrșite: izolator-minune (NASA deja îl folosește la costumele astronauților, 18 mm te țin departe de friguri de -150o C), burete perfect (capabil să absoarbă masiv petrolul scăpat accidental și metalele grele din apă), util în desalinizarea apei de mare, în stare să stocheze energia solară – ce mai, o minune la casa omului! Dacă ar fi în stare să și muncească în locul nostru…
90 de vizualizări
Felicitări pt. articol, d-le Nic! O adevărată plăcere sa va citesc articolele, sunt foarte interesante!
Imbinarea perfecta dintre doua nebuniile momentului: imprimatul 3D si grafenul