Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

ANAF – farsă în trei acte, toate trei incredibile

Zoom ANAF – farsă în trei acte, toate trei incredibile

Actul I

a fost o scrisoare venită de la ANAF. “Bună ziua, ne scuzați că vă deranjăm, am primit de la dumneavoastră Declarația 200 cu impozitul calculat la centimă, așa că ne-am apucat noi să reclalculăm și ne-a ieșit că, de fapt, ne datorați un rest de impozit. Da, știm și noi că deja ne-ați spus asta în declarație, doar că nouă ne-a ieșit puțin cam dublu față de ce ne-ați declarat.

Prin urmare, vă rugăm să plătiți cît mai repede, stimate contribuabil, că dacă nu îți punem poprire pe conturi, băi, săracule!”

E drept, textul nu era chiar așa. Era tipica înlănțuire de cifre, fără inimă, fără suflet și, mai ales, așa cum am realizat imediat după primele calcule sumare, fără nici cea mai mică urmă de logică.

Mă mai uit o dată: venitul declarat era cel corect, din declarație, numele meu era trecut corect, impozitul era iar incorect. Am refăcut calculele. Mda, e bine. E bine la mine, că pe scrisoarea ANAF-ului rămînea tot dublu, în ciuda cifrelor și a legii care le guvernează.

Mă uit iar pe lege. Sun contabili. Sap. Întreb. Înjur. Răspunsul e mereu și mereu același: “Din venitul brut B se scade un forfetar de 20% F și, din rezultat, se calculează procentajele pentru contribuțiile sociale CS. Apoi, revenim la brut, scădem din el forfetarul și contribuțiile sociale și rezultatul va fi impozitat cu 16%, conform legii”.

Și atunci, de unde a ieșit aici un impozit dublu? Deja eram ferm convins că ANAF a abandonat plictisit abacul, bețișoarele colorate sau ce naiba folosește instituția pentru calculat impzite și acum tot biroul de calcul se adună în jurul unui joben în care au arucat bilețele cu cifre la nimereală. Sau, varianta mai simplă, se întreabă unul pe altul în birou: “Băi, zi și tu cînd te-ai născut. 5 noiembrie ‘72? Perfect, hai că am mai rezolvat un impozit pe ziua de azi”.

În final, am găsit o formulă prin care, într-adevăr, ieșea un impozit dublu. Formula n-avea nici o treabă cu realitatea fiscală, dar cum fusese deja folosită într-un act oficial, era timpul să merg spre ANAF și să înceapă

 

Actul II

Cortina se ridică deasupra ghișeului și funcționara e chiar amabilă.

– Bună ziua, am venit să depun o contestație. Impozitul meu a fost calculat greșit.

– Sigur. Dar n-ați vrea mai bine să rezolvați direct? Sînteți deja aici… Uitați, mergeți în biroul 2.

Mă duc. Bat. Intru. Reiau povestea. Explic eroarea. Amabilitatea rezistă. Ba chiar simt și un tremur de milă în privire.

– Știți, ăsta nu e cazul meu… Trebuie să mergeți la etaj, să vorbiți direct cu persoana care s-a ocupat.

Ăsta e întotdeauna semn prost.

Hai la etaj. Iar bună ziua, iar amabilități, iar explic. B-F=R1, și din R1 calculăm CS. B-F-CS=R2 și din ăla calculăm impozitul pe venit.

S-a tăiat firul. Am stîrnit fiara. Vocea calmă de acum un minut ciupește corzile preisteriei. Parcă aș fi în fața unei profesoare îmbătrînite în geografie căreia tocmai i-am explicat că lecțiile despre industria românească sînt stupide și inutile.

– Să știți că nu e așa. Forfetaru’ nu îl scădeți dumneavoastră, pe ăla vi-l dăm noi!

Na c-am ajuns și iobag pe moșia ANAF-ului.

– Deci forfetarul nu se scade conform legii, trebuie să mi-l dați dumneavoastră? Pot să vă dau și eu ceva?

Sărmana formulă de mai sus e făcută harcea-parcea. Sîntem în impas. Vine o colegă s-o ajute.

– Stai, tu, că nu e așa, la drepturi de autor se calculează altfel.

Și a doua nimerește cu formula-n gard. Deci vine a treia.

Deja mă simt ca ridichea uriașă și aștept să vină bunelu’ și buna și nepoata și cățelu’ și pisica și șoricelu’ ca s-o scoată la capăt.

Biata formulă a fost măcelărită în toate modurile posibile, numai aia corectă n-a apărut. Pe bune, care sînt șansele? Se dă test de creativitate la angajarea la ANAF?

În fine, deja m-am plictisit. Singura soluție ar fi să merg la un xerox, să printez legea mare cu font de 200, să vin cu ea din nou, să fac un curs de citire cu toate trei și, în final, să ajung la același rezultat. Pentru că, judecînd după figurile încleștate în certitudine, n-am nici o șansă.

Ajungem în final la soluția de compromis: ele calculeaza tot prost, dar mult mai aproape de valoarea reală. Și mai au și o veste bună:

– Știți, mai trebuie să primiți niște bani înapoi de la impozitele din trecut.

Da, știu, nu e primul an în care calculați cum vorbește Vanghelie.

 

Actul III

s-a consumat la Trezorerie, pentru că ANAF nu încasează pe loc, deși aveam un chef nebun să-i dau să încaseze.

Două ghișee deschise. Unul cu coadă mică, unul cu coadă mare. Cum nicăieri nu scria ce și cum, deduc că amîndouă fac orice vrea clientul să plătească, deci stau la coada mică.

– Bună ziua, vreau să plătesc.

– Nu aici, alături!

Stau alături. Dau bună ziua, dau foaia, tipa de la ghișeu ia foaia și, fiți atenți, că sigur nu pricepeți, DĂ FOAIA PRIN PERETE TIPEI DE LA GHIȘEUL UNDE AM STAT MAI DEVREME. Și îmi explică să merg alături să plătesc.

Și am mers.

Și am plătit.

Și am plecat fericit că, deși mi-am pierdut vremea și banii, măcar eu și ANAF sîntem pe 0.

 

Epilogul

mi-a venit prin poștă. Trimis fix pe data în care am fost la ANAF. Și în care mi se spune clar: “Știți, avem să vă dăm niște bani înapoi!”.

Citeşte mai multe despre:

6 comentarii

 1. #1

  Faza din actul III e la orice casierie ANAF din tara, nici eu nu reusesc sa ma lamuresc de ce exista ruta asta, si pas-ul hartiei prin peretele de sticla….?
  La Ploiesti nu e cazul sa mai verificati, e la fel! 🙂

 2. #2

  La Bacau e la fel dar e si un preambul. Prima data te trimit de la informatii in cladirea gresita la etajul III. Am inteles ca urmatorul Ice Age va fi filmat la ANAF

 3. #3

  Cred ca le-a spus cineva ca au un detector de spaga implantat in geam. Acuma, nici ele nu stiu in care: in ala de la ghiseu sau in ala dintre cele doua ghisee, asa ca nu vor sa riste.

 4. #4

  Spatiul de dincolo de ghiseu = hiperspatiu. Cu n dimensiuni (n>>3), atemporal, unde legile pamantene isi pierd din semnificatie. Inclusiv codul fiscal.

 5. #5

  Eu am patit si mai rau mi-au dat dupa care mi-au luat spunand ca e o greseala de computer

 6. #6

  Referitor la comentariul lui angelh… Oare cand lumea o sa inteleaga ca computerele sunt doar niste unelte cu care ne facem viata mai usoara? Si nu gresesc! Putem sa le comparam cu niste ciocane. Iau ciocanul si ma fac cu el spre cui. Nimeresc pe langa, imi lovesc degetul! O sa dau vina pe ciocan??????

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

romania100
Editoriale
 • De ce începe să-mi fie mie rușine de sfînta nerușinare a altora

  19 iunie 2018

  Într-o vreme în care personajele lui Caragiale au evadat din proiect sfidînd legile metamorfozei, nu părem prea zguduiți că Mița Baston i-a luat locul lui Tipătescu, nici că Efimița nu […]

 • Klaus și uz de klaus

  19 iunie 2018

  Săptămîna trecută, un judecător al Curții Constituționale, Lăzăroiu, a fost amenințat. Sună îngrozitor, dar e exact așa cum sună. Consilierul prezidențial Tănăsescu și-a luat concediu și l-a atras în biroul […]

 • Isărescu și sclavii

  19 iunie 2018

  Când au apărut informații despre colaboratorul Manole, în presă a fost embargou ca pe vremea lui Gabriel Oprea. Există suspiciuni mai mult decât rezonabile că Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, a […]

 • Războiul de independență se amînă

  12 iunie 2018

  Mitingul PSD, înrămat de Antena 3 și RTV, atîrnă acum pe perete, alături de mitingul #rezist, pictat, de-a lungul unui an întreg, de Digi24, Realitatea TV și HotNews. Sînt două […]

 • Dulăul cu colții pe-arginți

  12 iunie 2018

  “Bătrânii și moldovenii ne vor distruge viitorul!”, spuneau, fără fereală, antipatizanți de toate vârstele ai PSD-ului, înainte de parlamentarele din 2016. Prin urmare, pe locul 1 al listei pentru Senat […]