Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

And the Nobel goes to…tata lu’ bosonul Higgs!

Zoom And the Nobel goes to…tata lu’ bosonul Higgs!

Știrea săptămînii trecute a fost decernarea Nobelului în fizică. Sau ar fi trebuit să fie, dacă am trăi într-o lume normală. Și asta pentru că, în ciuda aparentei sale hiperteoretizări, subiectul pentru care s-a decernat Nobelul e precum mecanica cuantică: pe la începutul secolului XX părea un domeniu foarte abstract și fără nici o consecință practică, însă doar cîteva zeci de ani mai tîrziu, “din cauza asta” avem tranzistori și toate electronicele moderne: telefoane mobile, calculatoare, televizoare și ce mai vreți voi. Plus sisteme de navigare în mașini, avioane, sateliți. Plus aparate de RMN. Plus microscoape electronice. Plus laseri, frate! Așa că cine știe ce-o să aducă, peste douăj’ de ani, bosonul Higgs.

Dar pînă atunci să povestim puțin despre el. În anii de după cel de-al doilea război mondial a început să ia formă ceea ce se numește azi “Modelul Standard al Particulelor Fundamentale”. Care era ca un fel de tabel al lui Mendeleev, toate particulele cunoscute (și unele încă nedescoperite) se așezau frumos în căsuțele lor, erau prezise interacțiunile dintre ele, mă rog, într-un cuvînt, modelul explica mai toată lumea cunoscută. Iar confirmările predicțiilor făcute pe baza lui erau spectaculoase. Dar exista o mică problemă: electronii (și nu numai ei) nu aveau masă în modelul ăsta. Și atunci domnul Higgs a inventat un cîmp care-i și poartă numele. Interacțiunea particulelor cu acest cîmp le dădea acestora masă. Ca să înțelegeți mai bine, o să folosesc o analogie imaginată de fizicianul John Ellis: cîmpul Higgs e ca o pîrtie de schi. Cei cu schiuri alunecă frumos și lin, fără prea multă interacțiune cu zăpada. Astea ar fi particulele fără masă sau cu masă foarte mică, precum neutrinii. Dacă cineva ar avea rachete de tenis în picioare (nu știu cum se cheamă, da’ eschimoșii le folosesc tot timpul), s-ar scufunda cîte puțin, ar interacționa mai mult cu zăpada și ar merge mai încet. Astea ar fi particulele mai grele. Iar un pantofar obișnuit s-ar scufunda la greu în zăpadă și ar merge foarte încet. El ar reprezenta particulele foarte grele. Ca toate cîmpurile din fizică, și cîmpul ăsta Higgs are o particulă asociată. I s-a spus bosonul Higgs și fizicienii au căutat-o din anii ’60. În rest, găsiseră toate celelalte particule prezise de Modelul Standard. Ăsta era diamantul coroanei. Dacă-l găseau, știau că ideea din spatele Modelului Standard e bună. Dacă nu, aveau o problemă cît casa: era nevoie de cu totul altceva care să explice lumea din jurul nostru.

Ei bine, anul trecut, după ce foloseau de cîțiva ani binoclul magic de la CERN, fizicienii au ajuns să fie suficient de siguri că l-au văzut pe eluzivul boson Higgs. Care-i atît de masiv, încît e nevoie de energii uriașe ca să-l pună în evidență. Știți voi: E = mc2. Prin urmare, creatorul lui, care a avut curajul, acum patruzeci de ani, să și-l imagineze ia, pe bună dreptate, premiul Nobel. Iar dacă nu vă e totul clar, e firesc: în 3.000 de semne, nici mie nu mi-ar fi. Dar, hei, e un început!

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
Editoriale
bijuterii argint