Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Arată-ne banii, Cîțule

Zoom Arată-ne banii, Cîțule

De luni de zile, din toate poveștile despre banii pe care îi are de luat sau de dat România, lipsește un personaj. Alexandru Nazare, ministrul Finanțelor. În schimb, despre banii care ne vin grămezi de la UE ne vorbesc trei persoane: Klaus Iohannis, președinte, Florin Cîțu, prim-ministru, Cristian Ghinea, ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene. Toți trei ne vorbesc, zilele acestea, despre PNRR și despre cele 29,2 miliarde de euro pe care îi vom obține neîndoielnic de la Uniunea Europeană, pentru redresare și reziliență. Ghinea, ceva mai uns cu alifii decât ceilalți doi, bagă mereu în față și „reformă, reformă“, pentru că a găsit scuza cea mai bună pentru a acoperi niște decizii cu mare potențial nepopular. Sub leitmotivul „așa ne-a cerut UE ca să ne dea banii“ se pot băga nenumărate tăieri de salarii, înghețări de venituri și măriri de taxe pe care le planifică Guvernul. Nu e că așa au vrut ei, ci că așa le-a cerut UE.

UE nu a cerut nimic din ce ne așteaptă

și nu este încă nici măcar formulat. UE nu cere majorarea vârstei de pensionare și nu cere nici concedieri din aparatul bugetar, nu cere nici măcar limitarea cheltuielilor salariale în aparatul bugetar. Ar fi și absurd ca un aparat birocratic ce are grijă an de an să-și mărească veniturile și beneficiile să ceară tăierea salariilor confraților din teritoriu. Cât de cât, frăția hârțogarilor funcționează la nivel european. Bine, ea nu merge foarte departe, nu exagerează cu protecția, dar parlamentarii și magistrații naționali pot sta liniștiți. În cele din urmă, de pensiile lor speciale nu se va atinge nimeni, chiar dacă apare altfel deocamdată. Dacă le vin europenilor idei și se iau și de pensiile speciale ale parlamentarilor și funcționarilor europeni? Ar fi urât, nu?

Se tot vehiculează,

de luni de zile, că cele 80 de miliarde de euro anunțate de către Klaus Iohannis în urmă cu un an ar fi un fake-news.

Este și nu este.

În multe studiouri de televiziune și chiar în Parlament, i se reproșează președintelui că a anunțat prea triumfal că a negociat pentru România 80 de miliarde de euro. Că, de fapt, nu sunt nici măcar 30 de miliarde. Aici intervine o parte de știre falsă.

Pentru că președintele nu a fost, nici măcar el, atât de stupid încât să fi declarat vreodată că României îi revin, prin PNRR, 80 de miliarde de euro de la Uniunea Europeană.

Nu. În avântul său electoral de sprijinire a PNL, președintele a pus la un loc sumele maxime ce ne revin din PNRR cu sumele ce ne sunt alocate din bugetul multianual 2021-2027 și așa a ajuns la 80 de miliarde. Sunt 80 de miliarde, însă, însumat în alocații de la UE? Nu, nu sunt, iar aici este a doua știre falsă și de sens contrar.

Câți bani, de fapt,

am avea de primit de la UE, dacă ne-am face treaba și am duce la capăt proiectele pe care le putem face?

Păi, să o luăm pe capitole.

Din fondurile pentru politica de coeziune, România are alocate pentru proiecte, la prețuri curente, 30,305 miliarde de euro.

Din fondul european de garantare pentru agricultură, România are prealocate, pentru exercițiul 2021-2027, 13,992 miliarde de euro.

Alocația României din fondul european pentru agricultură și dezvoltare rurală este de 6,983 miliarde de euro.

În fine, ne-ar mai veni 1,947 miliarde din Just Transition Fund.

În total, pentru exercițiul financiar 2021-2027, României îi revin, pentru diverse programe, 53,227 miliarde de euro.

Acești bani, puși cap la cap

cu cele 30 de miliarde din PNRR, nu doar că fac 80 de miliarde, dar chiar depășesc această sumă. Am putea spune că, pentru prima dată în viața domniei-sale, președintele Iohannis a fost modest. În realitate, vorbim despre aproape 84 de miliarde de euro, iar domnia-sa, cu modestie, a zis doar 80 de miliarde.

Numai că președintele Iohannis nu a fost modest,

președintele Iohannis a exagerat iar.

Așa cum am mai scris în numeroase rânduri, România nu are alocate prin PNRR decât 14,248 miliarde de euro. Restul, până la 28 sau 29,2 miliarde, sunt împrumuturi.

Așadar, de fapt, banii alocați cert României sunt, de fapt, 67,475 miliarde de euro.

Nu-s nici 80 de miliarde, nu sunt nici 30 de miliarde. Că mai împrumutăm niște bani ca să satisfacem niște orgolii electorale, asta deja este altă treabă.

Dar, până când ne lămurim și cu PNRR-ul, țineți minte atât: cele 80 de miliarde primise de Iohannis nu sunt nici 80, cum zicea domnia-sa, nu sunt nici 30, cum zice PSD-ul. Sunt 67,475.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
Editoriale
 • Peisaj cu tractor românesc trăgînd cu lanțul de Coloana Infinitului

  23 aprilie 2024

  Scuip sînge ca Bălcescu și nu sînt în Sicilia, să-mi scurm în cimitirul săracilor culcuș. Goniți-mă cu pietre să întregesc familia celor cu țara-n traistă, de sila voastră duși. Cînd […]

 • Nebunii care se visează președinți

  22 aprilie 2024

  Gafa cu desemnarea lui Cîrstoiu pentru Primăria Capitalei va avea consecințe la celelalte alegeri. Împreună și separat, PSD și PNL vor pierde voturi, vor fi obligate să-și schimbe tactici, oameni […]

 • Monologul unui telefon cu fise, rămas fără certificat de revoluționar

  16 aprilie 2024

  Prea mult sictir, prea multă operetă și un exces nebun de figuranți, a mai rămas puțină Julietă și un profesor de-ngropat talanți, și-o urmă de Romeo în culise descoperită de-un […]

 • Adio, Army

  15 aprilie 2024

  Cînd aliatul Rusiei atacă Israelul și se pregătește să complice și mai mult socotelile de securitate ale lumii civilizate, te întrebi iar, a suta oară, unde sînt banii armatei române. […]

 • Invitație la nuntă

  9 aprilie 2024

  Nimeni nu-i simte îngerului lipsa (mecanic de-ntreținere în cer). Veniți să reparați Apocalipsa, că dă Natura în marșarier! Cel care-a scris că veacul ăsta jalnic va fi religios ori de […]

 • Generalii lui Piedone

  8 aprilie 2024

  De cînd Piedone a devenit preferatul sondajelor, o armată de scarabei politici a început să fojgăie pe lîngă el ca împrejurul unui tomberon. Voiculescu i-a organizat o lansare fastuoasă la […]

bijuterii argint