Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Ardealul și nechemații

Zoom Ardealul și nechemații

Fiecare dintre noi are un prieten, o rudă sau o cunoștință (dacă nu cumva a trecut el însuși/ea însăși prin experiența asta traumatizantă) care a fost într-un magazin din secuime și a cerut Ardealul, în limba română. Vânzătoarele fie s-au făcut că nu înțeleg, fie n-au reacționat absolut deloc, ca și cum cererea nici măcar n-ar fi fost rostită. Aparent, Ardealul îl primești doar dacă îl ceri în limba maghiară. Și nu oricând, ci atunci când guvernanții se află la anaghie și au nevoie de voturile minorității maghiare din România.

UDMR reprezintă în Parlament, în Guvern și în societatea civilă interesele minorității maghiare din România. Așa cum o face și Uniunea Armenilor sau cum o fac diverse uniuni și organizații ale altor minorități naționale. UDMR nu are în statut cedarea Ardealului către Ungaria sau independneța acestei regiuni istorice a României. Pentru că ar fi ilegal. Dar UDMR urmărește, cu toate mijloacele posibile, legale, să fie respectate drepturile minorității pe care o reprezintă. Mandatul lor este foarte puternic, pentru că, totuși, minoritatea maghiară reprezintă un procent cu adevărat important din populația țării. Din păcate, niciodată cererile UDMR nu ajung într-o dezbatere publică reală, pentru că – așa se întâmplă de fiecare dată, fără sminteală – orice demers făcut de Uniunea Democrată a Maghiarilor din România se lovește de reacțiile furibunde ale extremiștilor fără creier, care văd peste tot armate de unguri chitiți să ia Ardealul în cârcă și să fugă cu el peste mări și țări.

Săptămânile astea, când a existat posibilitatea ca UDMR să susțină coaliția PSD-ALDE atât la moțiunea de cenzură împotriva propriului guvern, cât și la învestirea unui nou guvern al aceleiași coaliții, au început să zburde prin presă conspirațiile. Dincolo de informațiile, mai mult sau mai puțin reale, vehiculate, s-a reaprins, din nou, flacăra nestinsă a naționalismului de bodegă, a patriotismului de bere la pet, a românismului manifestat în jurul grătarului pe care sfârâie micii și ceafa groasă, condimentată cu lanț de aur. “Ungurii vor Ardealul, ungurii vor Ardealul!”, s-a auzit, din mii de piepturi, răgetul care secole de-a rândul a ținut civilizația departe de spațiul carpato-danubiano-pontic, în timp ce ceilalți construiau metrouri și case fără veceu în curte.

Vadim a murit, dar nici măcar el nu mai vocifera atât de aprig împotriva ungurilor, nici măcar el, a cărui carieră și ai cărui bani din antisemitism și antimaghiarism s-au construit, nu mai bătea câmpii cu luarea Ardealului de către unguri. În locul lui Vadim, însă, au apărut alții, aparent mai spălați, sigur mai tineri, dar nu neapărat mai puțin ticăloși.

La Realitatea TV, fiecare subiect în care apar și ungurii se transformă instantaneu în pretext de recital pentru Rareș Bogdan și Octavian Hoandră, cu participarea extraordinară a lui Cozmin Gușă. Dickisitul Bogdan își asortează la cămașa morții papioane și batiste tricolore, își trage peste ele o mițoasă de cioban, chiar și la 40 de grade, își fute peste pleșuveală o bentiță tricoloră și începe să lupte, de pe scaunul de moderator militant, cu urmașii lui Attila. În fundal, Hoandră și Gușă dau din cap, în ritmul în care megastarul națiunii își împroașcă cameramanii, că telespectatori oricum nu are.

Prin alte părți se produce, uneori în același timp, un nene numit Dan Tănasă. Un alt luptător cu bozgorimea, care trăiește doar din patriotism, pentru a face bine națiunii. Pe bune, omul nu are venituri. Din când în când mai încasează câte un premiu de la familia Voiculescu, dar, altfel, el se hrănește doar cu românism, iar asta îi ajunge.

Pe lângă acești apostoli ai patriotismului de televizor mai sunt mulți alții, oploșiți în ultima vreme pe Facebook. Le lipsesc vremurile în care cu ungurii te puteai lupta în stradă, într-un spectacol barbar instrumentat de Securitate. Dar, în general, au în spate obiceiuri moștenite de la aceeași instituție. Lupta cu maghiarii a fost decenii întregi – și rămâne și astăzi – una dintre metodele prin care securiștii români își justifică existența, bugetele, rațiunea de a fi.

Nu e nimic patriotic, de fapt, în a spumega la adresa unei minorități, oricare ar fi aceasta. Dimpotrivă. Clujul lui Funar, în care au înflorit oameni precum Hoandră și Bogdan, cu băncile lui tricolore, puțea a naționalism prin toți porii. Și, în același timp, tindea să devină unul dintre cele mai înapoiate orașe ale României, în care nici măcar magazinele cu nume neromân nu erau lăsate să ființeze. Ce efecte a avut asta asupra localnicilor? Se vede cu ușurință pe cei doi pseudo-ziariști clujeni: gândire de Ev Mediu sub țoale furate de la trecătorii străini atunci când aceștia își lasă caii să se adape.

Uneori, când îi vezi pe patrioții transilvăneni ai zilelor noastre, găunoși și plini de aere sulfuroase, ți-i amintești cum, în diverse ocazii, zbiară din toți bojocii: “Ardealul, Ardealul, Ardealul ne cheamă!”. Normal că vă cheamă, băi, că destul l-ați făcut de râs prin restul țării pretinzând că-l reprezentați.

3 comentarii

 1. #1

  Stii cand unii spun ca „sudistii” nu inteleg situatia din Transilvania? Stii ca au dreptate? Deci, legat de Hoandra si ceilalti ai dreptate, insa intre gasca extremista romaneasca si cea ungureasca nu e nici o diferenta. Udemeristii se prezinta mai spalati, mai deschisi, aparatori ai „drepturilor” si altele la TV, insa in fata propriilor alegatori discursul lor nu e cu nimic diferit. Participa, organizeaza, sponsorizeaza actiuni cu idei si concepte separatiste, propaga ideile acestea (romanii nu prea mai fac asta), cu ajutorul bisericilor insufla populatiei maghiare separatismul (recomandarea ca ungurii sa nu se ameste cu romanii prin casnicie e foarte reala, dar nu o veti auzi niciodata in romana spusa de un udemerist la TV, ci doar in maghiara, in biserica, cu politicieni udmr in primele randuri). Situatia reala e mult mai complexa, chiar si in orase romanii si maghiarii nu mai au legaturi unii cu altii, se evita. Incepand de la gradinite, scoli, teatre, biserici si incet-incet magazine, locuri de munca si cam tot ce poate fi loc comun, fiecare comunitate e separata de cealalta, evita sa vorbeasca unii cu ceilalti. Sunt farte multi tineri etnici maghiari care la 18-20 de ani nu stiu sa lege o fraza in romana,pierderea e tot a lor, insa ei sunt invatati si cred cu ardoare ca problema e ca nu li se da voie sa se separe de Romania (de cee obligat de romani la nu stiu ce) nu ca parintii si comunitatea l-au educat prost in idei separatiste si ca tot in mijlpocul romanilor va trai. Prostia cu „am cerut o paine in romana si nu mi-a dat” e inventata de cineva care e batut in cap. In magazine sau in locuri cu turisti patronii isi angajeaza cunoscatori ai ambelor limbi, insa daca traiesti intr-o zona in care ca roman esti minoritar si cauti un loc de munca fara sa stii maghiara … ei bine atunci ti se rapunde ca in poveste. Asa s-a facut si se face in continuare o epurare si o separatie. Tensiunea intre romani si maghiari e ridicata, la ora asta orice cerere de „drepturi” doar o va amplifica. La fel orice manifestatie sau propaganda care nu e la locul ei. Am scris doar o parte a problemelor, ele sunt mult-mult mai complexe decat „Ne iau ungurii Ardealul”. Nu mai simplificati probleme care nu s-au rezolvat nicaieri in Europa de mii de ani. Va spun doar atat: cand udmr va culege roadele propagandei separatiste ce se va intampla in Transilvania va fi grav. Doamne fereste sa am dreptate!

 2. #2

  In Ardeal , la noi , ne-am prins si noi romanii si ungurii ca totul e spre folosinta politicului . Banuie si ei ca nu ne mai pot prosti. Acum au nascocit alt dusman….comun. Homosexualii.

 3. #3

  cu rusine trebuie sa spun ca am lucrat in ungaria cateva luni, si chiar nimeni nu s.a uitat sau adresat urât.
  si tot cu rusine trebuie sa recunosc ca toate zonele tarii unde nu sunt unguri si nemti, nici pe departe nu se compara cu orase ca si Cluj, Sibiu, chiar Tg. Mures, unde te duci totdeauna cu placere, fara angoase. esti bine primit, se mananca mai sanatos ca oriunde in tara, ( sunt din Timis ) pot recunoaste asta, si foarte important de precizat in problema ungurilor, chiar un ungur spunea: sunt de etnie ungureasca, dar sunt romani.
  si chiar nu stiu pe nimeni sa vrea sa integreze ardealul in ungaria.
  excelent articol. chiar e gandit corect.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
 • Balada căluților de lemn

  27 februarie 2024

  (După ce au condamnat la moarte rățuștele de plastic și ursuleții de pluș, funcționarilor de la Bruxelles li s-a pus pata pe căluții de lemn) Cucoanele betuțe din Bruxelles s-au […]

 • Onania educată

  26 februarie 2024

  Zece ani, Iohannis și-a lustruit bastonul de mareșal trîndav și arogant. A frecat iluzia neamțului mut, dar harnic, pînă cînd minciuna a țîșnit din cele două mandate ca un mare […]

 • Cum a băut prozatorul Ioan Groșan o palincă cu Baudelaire pe masa de operație

  20 februarie 2024

  După ce-a stat la mii și mii de mese, cu domni și domnișoare și dudui, văzîndu-se, lipsit de interese, pe-o masă, cu savanți la căpătîi, Ioan Groșan, sătul de sine […]

 • Adevăratul curaj

  19 februarie 2024

  Se zice că nebunia anihilează curajul, că îl transformă într-un biet simptom al bolii și că face din erou un pacient și atît. Viața, societatea, politica ar fi, de fapt, […]

 • Balada cucului pravoslavnic

  13 februarie 2024

  lui Grigore Leșe Aveam și eu o pîine și-un rus mi-a rupt coltucul și a fugit să pape un borș ucrainean, zicînd că-n Bucovina n-o să mai cînte cucul, c-a […]

Editoriale
 • Balada căluților de lemn

  27 februarie 2024

  (După ce au condamnat la moarte rățuștele de plastic și ursuleții de pluș, funcționarilor de la Bruxelles li s-a pus pata pe căluții de lemn) Cucoanele betuțe din Bruxelles s-au […]

 • Onania educată

  26 februarie 2024

  Zece ani, Iohannis și-a lustruit bastonul de mareșal trîndav și arogant. A frecat iluzia neamțului mut, dar harnic, pînă cînd minciuna a țîșnit din cele două mandate ca un mare […]

 • Cum a băut prozatorul Ioan Groșan o palincă cu Baudelaire pe masa de operație

  20 februarie 2024

  După ce-a stat la mii și mii de mese, cu domni și domnișoare și dudui, văzîndu-se, lipsit de interese, pe-o masă, cu savanți la căpătîi, Ioan Groșan, sătul de sine […]

 • Adevăratul curaj

  19 februarie 2024

  Se zice că nebunia anihilează curajul, că îl transformă într-un biet simptom al bolii și că face din erou un pacient și atît. Viața, societatea, politica ar fi, de fapt, […]

 • Balada cucului pravoslavnic

  13 februarie 2024

  lui Grigore Leșe Aveam și eu o pîine și-un rus mi-a rupt coltucul și a fugit să pape un borș ucrainean, zicînd că-n Bucovina n-o să mai cînte cucul, c-a […]

 • Pînă la capăt și pînă la ultimul centimetru

  12 februarie 2024

  Vom sprijini Ucraina pînă la capăt, a zis Joe Biden la Varșovia, pe vremea cînd își confunda doar un fiu cu celălalt, nu și pe președintele Macron cu defunctul președinte […]

bijuterii argint