Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Atletism pe cîmpul morții

Zoom Atletism pe cîmpul morții

Comandanților din primul război mondial le-a luat trei ani și milioane de morți ca să înțeleagă ce lipsit de noimă e atacul la baionetă. De ce să te năpustești în bătaia mitralierelor urlînd și alergînd, atrăgînd deci atenția vrăjmașului asupra țintei expuse, cînd ai fi putut, pur și simplu, să înaintezi tîrîș? De ce să îndemni soldații să fugă spre moarte și spre schilodire, cînd mersul încet, tupilat, ar fi dus la aceleași înfrîngeri și victorii fără valoare, doar că ceva mai tîrziu?

Numai în cazul armatei române a fost dezlegat acest mister. Soldații noștri nu aveau muniție destulă. Primeau doar cîteva gloanțe, cît să-și facă auzită prezența și să transmită inamicului că vin, să-l pună în gardă și să-i amintească să ridice piedica la mitralieră.

Așa că, în liniștea care urma primelor focuri, comandanții români simțeau nevoia să acopere rușinea proastei înzestrări cu demonstrația de eroism. Sute, dacă nu mii de atacuri la baionetă, soldate cu mii și zeci de mii de morți, ar fi putut fi înlocuite de o bună dotare cu muniție, dar n-au fost. Eroismul s-a născut de multe ori din sărăcie. Martiriul de front a luat ființă din lipsa unor lăzi cu cartușe.

Maioru Petre Caracaș, comandantul Batalionului 3 din Regimentul 2 Grăniceri, aștepta, în dimineața zilei de 13 august 1917, la Oituz, ordinul generalului Gheorghe Cantacuzino. Inamicul era fortificat pe culmea dealului Bîtca Carelor, neatins de bombardamentul artileriei noastre, care n-a făcut decît să spulbere cîteva gospodării țărănești din jur. Era limpede că un atac la baionetă prin rețeaua de sîrmă ghimpată care proteja poziția germană era ultimul lucru la care s-ar fi gîndit un general. Dar generalii noștri știau să-și surprindă inamicul, așa că generalul Cantacuzino s-a gîndit exact la asta.

Maiorul Caracaș și-a îndemnat soldații să tragă cele cîteva cartușe de atenționare a dușmanului, să-și pună în ordine ținuta în care urma să fie înmormîntați, apoi s-a ridicat în picioare și a pornit-o în fruntea batalionului, alergînd spre țevile de mitralieră.

Au fost trei asalturi splendide, curajoase și inconștiente, fiecare dintre ele lăsînd la pămînt cîteva zeci de soldați. Maiorul Caracaș, neînfricat, și-a încurajat oamenii, care s-au ridicat de fiecare dată în bătaia tirului inamic. La al treilea asalt, maiorul a fost secerat de o rafală, iar ofensiva s-a oprit. Nu a fost cucerită decît o coastă de deal, care a fost evacuată la adăpostul nopții, dar cei o sută de morți și două sute de răniți au fost adăugați în raportul Marelui Cartier General ca o dovadă a victoriei.

Maiorul Petre Caracaș a fost adunat de pe teren și dus de brancardieri la spitalul din Onești, dar adunase atîtea gloanțe în corp încît putea foarte bine să moară de intoxicație cu plumb. A murit a doua zi, pe 14 august, fără ca medicii francezi, aduși de generalul Berthelot, să-l poată salva. A fost înmormîntat ca un erou, înfășurat în discursurile patetice ale superiorilor săi, care priviseră lupta de la distanță.

Citeşte mai multe despre:

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

tn
Editoriale
 • Hora statică

  14 iulie 2020

  Sfaturile medicale ale specialistului în matematica de liceu Klaus Iohannis, aureolate de farmecul repetitiv al îndemnurilor domnului diriginte către indisciplinații cetățeni ai acestei țări de-a sta pitulați în casă, de […]

 • Partidul, mai feroce ca COVID-ul

  14 iulie 2020

  Cele patru stadioane din București pe care urmau să se antreneze Ibrahimovici și Messi nu-s gata. N-am reușit să terminăm nici linia de metrou care i-ar fi adus de la […]

 • Dați-vă juriștii la școală!

  14 iulie 2020

  Cum te întorci prin vreun partid din România dai de câte un jurist, specialist în Drept, absolvent de Drept, avocat, și tot așa. Mulți dintre parlamentari sunt absolvenți de Drept, […]

 • Institutul pentru Combaterea Horelor

  7 iulie 2020

  Fenomenul horelor românești din primul război mondial a tulburat comandamentul german, care nu prea înțelegea tehnica de luptă a valahilor ce se învîrteau de mama focului înainte de apusul soarelui, […]

 • Limitele unui jucător de golf

  7 iulie 2020

  De pe pajiștea unde obișnuiește să joace golf, președintele Iohannis se pregătea să lanseze România. Din trusa de crose l-a ales mai întîi pe Ludovic Orban, deși putea să aleagă […]