Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Autobuze râd în soare

Zoom Autobuze râd în soare

De vreo săptămână, o săptămână și ceva, Tulcea pare, pentru omul nimerit aici din întâmplare în prag de prohibiție, ori un oraș din cale-afară de cosmopolit, ori plin de turiști din întreaga țară care au ținut morțiș să vină aici cu autobuzul. Căci, deși extrasezon, străzile Tulcei sunt pline cu autobuze cu numere de înmatriculare de Alba, București, Buzău, Sibiu sau Iași.

Tulcea e un oraș multietnic

și extrem de tolerant, mai ales că se visează, din când în când, oraș turistic. Dar chiar să duci atât de departe toleranța încât să umpli orașul cu autobuze din toată țara, parcă e prea mult.

Până de curând era și ilegal.

A fost nevoie să moară autobuze,

ca să-l parafrazăm pe președintele nostru, pentru ca Tulcea să poată avea, în mijlocul iernii, transport în comun cât de cât decent.

În noaptea de 11 spre 12 ianuarie,

pe când orașul se pregătea pentru revelionul pe stil vechi (13 spre 14 ianuarie), hala în care se odihneau ostenite cele 27 de autobuze ale Societății de Transport Public Tulcea a luat foc. N-a fost mână criminală, n-au fost cei din Galați, nervoși că li s-a luat faleza din Tulcea și că, în plus, podul peste Dunăre se va face pe la Brăila. A fost, așa, un fenomen încă neexplicat, petrecut sub ochii paznicilor de la firma privată către care STP externalizase serviciile de pază a bazei. În câteva ore au ars complet sau aproape complet 16 mijloace de transport, lăsând orașul să se descurce prin propriile puteri. A fost destul de șocant, chiar dacă incendiul n-a fost vizibil din oraș, căci baza STP se află mai pe la margine, într-o zonă industrială. Când s-a mai dezmeticit lumea și când a început să vadă pozele care circulau deja pe Facebook și pe diverse site-uri, senzația a fost de uluire, iar întrebările au început să curgă. Mai întâi, desigur, în mediul online.

Dar până ca întrebările să se extindă

asemeni incendiului care a pus pe jar transportul public din Tulcea, au venit și primele soluții de depanare. Destul de uimitoare. Contactați, mai oficial sau mai neoficial, mai pe linie de partid sau pur și simplu mizându-se pe coarda umană, primari din mai multe orașe au fost de acord să închirieze pe sume modice sau chiar să doneze autobuze care le prisoseau pentru ca STP Tulcea să-și poată desfășura în continuare activitatea. A fost emoționant să afli că, în doar câteva zile, Tulcea ar putea avea tot 27 de autobuze funcționale, câte avea și înainte de incendiu.

Vineri dimineață, pe 12 ianuarie,

16 cadavre de autobuze, unele noi, se dedau somnului veșnic sub cenușa din hală, sub ochii mândri ai paznicilor, iar luni, 15 ianuarie, înlocuitoarele acestor autobuze ar fi fost deja pe drum dacă n-ar fi existat o opreliște stupidă. Stupidă, dar legală. Societatea locală de transport nu putea folosi pentru transport public alte autobuze decât cele aflate în proprietatea sa. Nu le putea, altfel zis, închiria pe cele oferite de alte primării, căci nu-i permitea legea.

Până la urmă,

s-a rezolvat și asta. Mai greoi decât s-a solidarizat lumea din alte orașe cu beneficiarii transportului în comun din Tulcea, dar s-a rezolvat. A fost dată, destul de repede, o ordonanță de urgență prin care a fost modificată legea care împiedica funcționarea firmei de transport public local cu autobuze închiriate. Așa se face acum că tulcenii călătoresc în autobuzele care până mai ieri transportau ardeleni, moldoveni sau bucureșteni. Poate nu pare mare lucru, dar e extrem de rar ca administrațiile unor orașe să se miște atât de repede și atât de uman fără a ține cont de culoarea politică a conducerilor locale. Primari și consilieri din toate partidele au fost de acord să ajute o primărie cu un primar independent, un viceprimar de la PSD și unul de la ALDE, și cu un Consiliu Local dominat de PSD. La cum s-a polarizat societatea în ultima vreme, primarul din Alba Iulia, primărița Sibiului sau primarul Clujului ar fi trebuit să se facă a nu auzi cererea de ajutor a tulcenilor și să-i trimită după autobuze în Teleorman. Dar nu s-a întâmplat așa, iar ăsta e unul dintre puținele lucruri normale într-o țară din ce în ce mai prăjită la creier.

Și există și o veste bună

pentru bucureștenii îndrăgostiți de transportul în comun din Capitală, care nu se pot deplasa decât cu Mercedes-uri: băi, cinci dintre autobuzele voastre atât de dragi vor ajunge sau au ajuns deja în Tulcea. Când Bucureștiul va fi invadat de autobuzele alea turcești, puteți trece prin Tulcea să vă simțiți iar boși și să vă dați cu Mercedes-ul în comun. Da’ grăbiți-vă, că dacă lucrurile merg cum trebuie, s-ar putea ca din cenușa celor 16 autobuze arse în ianuarie să se nască, pe fonduri europene, o frumoasă flotă de autobuze electrice.

Citeşte mai multe despre:

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

romania100
Editoriale
 • Dacă…

  17 iulie 2018

  Dacă în locul mahmurilor șefi de stat care pritocesc soarta lumii s-ar fi întîlnit la Helsinki căpitanii echipelor de fotbal ce-au pompat bucurie, vreme de trei săptămîni, pe străzile globului […]

 • Pușcăria ca poliție politică

  17 iulie 2018

  Un document scos de Băsescu din vechea lui arhivă neagră arată felul în care inculpaților li se anulează șansa unui proces corect. Asta se face “în conformitate cu dispozițiile articolului […]

 • Nea Delirache

  17 iulie 2018

  Au dat-o jos pe Kövesi, pedestrimea pesedistă voia să plece la casele ei, când s-a auzit Liviu Dragnea: Nuuu, mai stați, lupta abia acum începe! Mai repede depistezi așchii de […]

 • Cum a reușit Klaus Iohannis să despartă calul de porumbel

  10 iulie 2018

  După ce s-a jucat o lună de zile de-a Petrarca, domnul Iohannis a scos-o pe Laura din cărți, spulberînd mitul iubirii eterne. Nu i-a fost foarte greu pentru că acolo […]

 • 11 ani cu revocare

  10 iulie 2018

  “…indiferent cît de atacați am fost, indiferent cît de umiliți am fost în fața societății, în fața familiilor noastre, tîrîți în noroi, fără posibilitatea de a ne apăra…”, zice Kövesi […]