Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Avem niște coordonate. Cum le preparăm?

Zoom Avem niște coordonate. Cum le preparăm?

Dacă trăiți în România și aveți acces măcar la un Facebook/canal de știri/ziar (chiar, mai există?), ați aflat că un avion s-a prăbușit în Apuseni, iar toate cele șapte servicii de informații plus alte autorități din astea care o freacă pe banii noștri n-au fost în stare să pună deștu’ ore la rînd pe hartă, să arate locul accidentului. Despre triangulații și alte alea o să mai vorbim, dar acum vreau să mă leg de o chestie mult mai simplă.

Umblă zvonul că doctorul Zamfir ar fi transmis coordonatele aterizării forțate, dar că niște idioți, că altfel nu-i pot numi, n-au știut cum să le paseze corect salvatorilor, care astfel au bîjbîit pe la vreo 14 kilometri distanță. Așa că – ați ghicit! – astăzi învățăm cum să convertim coordonate între cele două feluri principale de a fi livrate.

Fiecare punct de pe Terra are un niște coordonate similare, dacă vreți, cu perechea (x,y) cu care identificăm un punct din plan. Doar că aici sînt grade. Plecînd din Greenwich (meridianul zero) spre est avem 180o E, iar spre vest 180o V. 180o E = 180o V, fix pe partea ailaltă a Terrei față de Greenwich. Asta-i longitudinea. Toate punctele cu aceeași longitudine sînt pe un cerc mare (meridian) care trece prin cei doi poli. Dup-aia, plecînd de la ecuator (paralela zero), avem latitudini, tot în grade, cîte 90o spre nord și sud. Punctele cu aceeași latitudine fac niște cercuri paralele cu ecuatorul pe suprafața Terrei.

Subdiviziunile gradelor sînt minutele (un grad are 60 de minute) și secundele (un minut are 60 de secunde, deci un grad are 3.600 de secunde). Cînd dau coordonatele unui loc (București, paregzamplu), le dau așa: 44o23’44” N, 26o7’10” E. V-ați prins: 44 de grade, 23 de minute, 44 de secunde latitudine nordică, 26 de grade, 7 minute, 10 secunde longitudine estică. Da’ poate vreau să le scriu cu virgulă, ca unele divaisuri GPS: 44-virgulă-ceva grade N, 26-virgulă-altceva grade E. Cum fac? Păi, e banal: GradeMinuteSecunde = Grade,Minute/60+secunde/3.600. Pun gradele înainte de virgulă. Apoi împart minutele la 60, secundele la 3.600, le adun și le pun după virgulă. Adică coordonatele mele sînt 44,3955o N, 26,1194o E. Și invers? La fel de simplu: partea întreagă din 44,3955 sînt gradele: 44. Dup-aia se ia partea zecimală (0,3955) și se înmulțește cu 60: 23,73. Partea întreagă sînt minutele: 23. Se ia iarăși partea zecimală (0,73) și iar se înmulțește cu 60: 43,8, adică 44. Și gata: din 44,3955o N am, acum, 44o23’44” N. Asta e tot. Cei care au primit coordonatele inițial aveau de făcut fix două împărțiri și o adunare sau fix două înmulțiri.

Ei, acum înțelegeți de ce e musai necesar să alegem oameni inteligenți și citiți în Parlament? (Și, de ce nu, la Președinție?) Pentru că oamenilor educați le place să se înconjoare de oameni educați. Deci vor numi oameni educați la guvern. Care, la rîndul lor, vor numi oameni educați la autorități. Și președintele, educat, va face la fel cu șefii serviciilor secrete. Care, și ei… ați prins ideea, nu? Da’ deh, între un marinar căruia-i plac ospătarii fără școală și un plagiator căruia nu-i plac doctorii cu școală, cred că e cazul să învățăm să ne descurcăm singuri.

3 comentarii

 1. #1

  Sau puri si simplu introduceau coordonatele primite in google maps si aflau locatia, fara atatea inmultiri si impartiri.

 2. #2

  Nic, nici macar atat nu trebuiau sa faca, sunt o groaza de pagini online care convertesc direct, fara sa faci nici un efort…

 3. #3

  Sau se poate folosi asta :D(ma cam indoiesc ca cei care lucreaza in serviciile de urgenta nu stiau ca poate exista):
  http://transition.fcc.gov/mb/audio/bickel/DDDMMSS-decimal.html

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
Editoriale
bijuterii argint