Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Aventuri în măruntaiele fiarei (I)

Zoom Aventuri în măruntaiele fiarei (I)

Când “organul” își ia plasa de la braconier

Și cum facem? îl întreb eu pe șeful de la Jandarmerie.

– Trebuie să știm doar noi doi, îmi zice el. Și cei care merg în misiune mâine. Dar ăia trebuie să afle ce și cum abia mâine, când nava pleacă din port. Și așa mă îndoiesc că nu va fi toată Delta în stare de veghe. Au băieți care sunt plătiți doar pentru asta – să stea și să urmărească navele instituțiilor care fac controale… Cum iese din port o navă din asta, dă imediat telefon. “Merry Fisher”-ul de la Rezervație iese acum… Altul stă mai jos, pe malul Dunării, aparent își face de treabă cu niște lemne aduse de apă, dar este cu ochii pe navele care trec. Când barca noastră ajunge în dreptul lui, dă telefon… Mai jos e altul. Nu dai doi bani pe el, însă își face treaba exemplar, anunțând mai departe până se prind băieții cu plasele încotro mergem, spre ce canal, spre ce zonă…

– Aha… Eu mă gândesc să se plece spre Murighiol, să creadă că facem control în zonă, se opresc pe la Victoria la mișto și după aia pleacă pe Litcov, și de acolo spre Crișan – îi spun eu ofițerului de la Jandarmerie, încercând să contracarez atmosfera încărcată deja de prea mult pesimism.

Oricum, cred că șansele să dea de plase ilegale sunt mici la șapte dimineața. De două luni încerc să descurc povestea asta cu “funcționari cu atribuții speciale”, fără de care agenții ecologi nu pot face în mod oficial controale noaptea. Braconajul se face însă noaptea, plasele se pun după apusul soarelui, se scot înainte de răsărit. Nici nu înțeleg cum sunt aduse la magazia ARBDD, pentru distrugere, sute de plase – monofilament și “cârpe” – confiscate într-un an… Eu bănuiesc că sunt ale leprelor, leneșii care ies târziu să-și ia din plasele ascunse tainul ticăloșiei. Sau sunt proștii satului. Altfel nu înțeleg cum îi mai prindem… Mă simt ca și cum aș încerca să înot într-o piscină umplută cu nămol. De două luni învârtim prin ședințe chestia asta cu imposibilitatea de a face controale noaptea. Adică le facem, dar Juridicul zice că nu sunt legale. Riscăm să fim dați în judecată chiar de braconierul care își va recupera astfel barca și motorul, dacă este prins asupra faptului la drum de noapte, cu lună plină. Și până la urmă, îmi zice un amic pescar hâtru, locuitor al Tulcei, de ce atâta zbatere, dacă în ultimii 30 de ani au fost finalizate în Justiție numai câteva dosare de braconaj, restul luând NUP?

– Peștele din plasele braconierilor este vămuit chiar de agenți ecologi de-ai noștri, de la Rezervație – recunoaște chiar unul dintre agenții ecologi, unul dintre puținii care încă mai cred că se poate lupta împotriva dezastrului. Vine colegul, ia peștele, lasă plasa acolo, mai ales dacă știe cam cine operează în zonă. Îi dă astfel un semnal că e cu ochiul geană, iar data viitoare se termină cu generozitatea instituțională…  Îi ia și plasa dacă nu sare data viitoare cu niște icre de știucă, vreo două-trei kile, să ducă la Galați, la nunta cumnatei.

Plasele declarate confiscate sunt în general plase uzate, care au avut în ele maximum zece kilograme de pește. Se întâmplă așa de ani de zile.

– Niciodată nu o să vedeți declarate cantități consistente de știucă, somn, crap, ci doar câteva plătici, roșioare, bibani. Vămuiesc tot, de la pește la plasele care sunt vândute mai departe – alea bune, pentru că la magazie ajung doar sculele care nu se pot vinde. Așa își fac norma, bagă și ei ceva rezultate, nici să dea în greu, nici să nu strice afacerea în Deltă – îmi zice un alt “binevoitor” din Comisariat. Atunci am învățat ce înseamnă “paioc”, adică sacul cu pește, taxa de protecție.

Pentru a fi și mai complicată lupta împotriva jafului piscicol, nu pot avea încredere decât în câțiva din Comisariat. Același sindrom îl au și șefii de la Poliția Deltei și de la Jandarmerie, chiar ei mi-au spus: “Sunt doar trei-patru  băieți din subordine pe care mă bazez că nu se află imediat unde urmează să facem control”. Din afara sistemului instituțional, oamenii Deltei s-au obișnuit să vadă lucrurile exact pe dos, sub lozinca “Peștele de la cap se împute”. Cu siguranță că la nivel global nu se înșeală. Ticăloși sunt șefii, ăia fură, doar vedem în fiecare zi la televizor. Și dacă fură șefii, de ce să nu furăm și noi? Când încerci să faci ceva, o faci deja cu eticheta lipită pe frunte: “Ia uite și la ăsta, a venit să fure și el”. Braconajul își întinde tentaculele adânc prin instituțiile care ar trebui să lupte împotriva lui. Riscul ca informația să ajungă la braconieri, chiar din sânul echipei care pleacă în control, este chiar și așa de peste 50% pentru fiecare misiune. Și nu sunt numai ticăloși, mai au și ei veri, frați, prieteni care trăiesc cu ce iau din baltă. Lor le spun: “Bă, mâine vezi că e o acțiune în Merhei, stai dracului cuminte acasă”. Ăștia dau goarna mai departe și în maximum o ora află toți pescarii din zona vizată. E firesc. Uite așa, de la o zi la alta, de la o lună la alta, de la un an la altul, Delta este secătuită de pește fără a putea opri asta. E ca în visele urâte în care vrei să fugi și trupul nu te ascultă.

Dar să dăm filmul înapoi, cu două luni. Eram venit la Rezervație abia de o săptămână și am fost informat prompt că nu mai există carburant pentru bărcile Comisariatului. O licitație întârziată, era aprilie, început de prohibiție. Ticăloșie sau incompetență? Sau amândoua? Probabil că în “baltă” se știa deja că Rezervația – tocmai în timpul prohibiției – va avea navele trase la mal. Orbecăiam prin măruntaiele fiarei, un labirint întunecos și alunecos. Nu mai puteam da înapoi, eram guvernatorul Deltei, voievod cu flamură, călare pe un măgar și fără oști.

Citeşte mai multe despre:

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale