Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Bacterii care mănîncă plastic și fac petrol din eșapament

Zoom Bacterii care mănîncă plastic și fac petrol din eșapament

Ați auzit, probabil, că pînă în 2050 o să găsim mai mult plastic decît pești în oceane, nu? Dacă nu, să știți că într-acolo par să se îndrepte lucrurile. Da, da, și estimările prezentate la World Economic Forum mai spun că, pînă în 2050, vreo 20% din consumul global de petrol se va duce în sintetizarea plasticului (azi cifra e de 6%). Iar contribuția plasticului la bugetul total de CO2 aruncat în aer va fi de vreo 15%, față de 1% cît e azi.

Sumbre perspective. Și totuși. O echipă de cercetători japonezi a descoperit o bacterie (faceți cunoștință: “Ideonella sakaiensis, încîntată, sper să ne mai revedem!”) care pare să se hrănească exclusiv cu PET. PET (polietilenă tereftalat) este plasticul ăla din care sînt făcute pet-urile de bere sau suc (da, de-acolo vine “pet”). Care, deși sînt reciclabile, sînt aruncate vraiște peste tot, deci, vrem, nu vrem, tot în ocean ajung. Bacteriile de care vă pomeneam halesc numai PET, pe care îl desfac în acid tereftalic și etilenglicol, pe care le digeră.

Dar știți care-i chestia interesantă? PET-ul a fost inventat prin anii ’40. Deci în 70 de ani, bacteriile s-au adaptat, evoluînd spre o dietă bazată doar pe plastic. Ceea ce nouă ne convine de minune, căci poate asta e calea spre curățarea planetei. Există doar o problemă: bacteriile astea sînt cam leneșe, le trebuie vreo șase săptămîni, la o temperatură de 30o C, ca să descompună o bucățică de plastic cît o unghie, pentru că se înmulțesc destul de greu. Așa că ideal ar fi să vină inginerii geneticieni aici, să-și suflece mînecile și să se apuce de ce știu ei mai bine, adică de inginerie genetică. Și să o facă pe bacteria noastră la fel de înmulțitoare ca E. coli, par egzamplu.

Tot pe acolo, prin Asia, cercetătorii chinezi au reușit să transforme gazele emise (de către termocentrale, gropi de gunoi sau combinate siderurgice) în combustibil. Este vorba despre o fabrică-pilot, în apropiere de Shanghai, lansată în septembrie 2015, iar acum se pregătește o fabrică-demonstrație de douăzeci de ori mai mare. Dacă scalarea va reuși, vom avea la îndemînă încă o soluție promițătoare pentru a mai spăla nițel planeta pe față, că e plină de funingine.

Sistemul funcționează tot cu ajutorul unor bacterii care amestecă hidrogen, monoxid de carbon și dioxid de carbon în acid acetic (e doar oțet foarte concentrat, nu vă speriați). Apoi niște drojdie modificată genetic transformă acidul acetic în “petrol”.

Eu le țin pumnii. Și lor, și tuturor celor care încearcă soluții din astea magice (căci orice tehnologie suficient de avansată pare magie, cum spunea Arthur C. Clarke), care să facă nițel curat prin bătătură. Nu de alta, dar pe zi ce trece treaba se împute tot mai mult, iar Pămîntul continuă să se încălzească și știți ce face asta cu mirosul.

2 comentarii

 1. #1

  Hai sa zicem de dragul conversatiei ca incalzirea climei nu e o problema.
  Insa poluarea cu plastic sau limitarea resurselor energetice sunt (ori mult-dorita independenta energetica) sunt probleme care raman chiar si daca nu crezi in incalzirea globala.
  Ce-i asa rau sa scapi de plastic si sa faci niste petrol Made in EU mai ieftin si mai accesibil decat ala cules de fratii de la rasarit sau de sauditi? Nu neaparat maine dimineata da’ macar asa, peste 50 ani.

  Sa vezi ce haios o sa fie cand bacteriile alea mancatoare de plastic scapa din uzina si se adapteaza sa rontaie bordu’ de la masina sau aifonu’ din buzunar 😀 Sau aripile de la Dreamliner…

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

romania100
Coperta Catavencii 3 – 9 Octombrie 2018
Editoriale
 • Capra de șes din Teleorman

  16 octombrie 2018

  Încercați să duceți o capră de tăiat lemne la Bruxelles și veți avea surpriza, la întoarcere, c-o să-i apară cornițe și că-n loc de rumeguș o să producă lapte praf. […]

 • De-a proștii și vardiștii

  16 octombrie 2018

  Pe drumul ce unește marea victorie din 2016 cu declinul politic de acum, PSD a pierdut poporul român, pe care-l avea pe jumătate îndesat în buzunar. L-a ținut acolo aproape […]

 • Centenarul s-a terminat, începe campania

  16 octombrie 2018

  Președintele României, Excelența Sa domnul Klaus Iohannis, investise enorm din punct de vedere emoțional în centenar. I-a plăcut ideea, s-a atașat de ea și părea că în anul 100 al […]

 • Dumnezeu nu bate cu BOR-ul

  9 octombrie 2018

  În cele două zile de referendum, Dumnezeu s-a mai îmbunat. N-a mai vărsat foc și pucioasă asupra sodomiților și gomoristelor, ci și-a nuanțat părerile din Vechiul Testament, punîndu-le în acord […]

 • Adio PSD, adio PNL

  9 octombrie 2018

  Prezența la referendum ne-a edificat măcar într-un anume sens. E drept, să dai 163 de milioane de lei pentru atâta lucru e cam mult și părem cam fraieri, dar să […]

Cele mai citite