Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Baruri europene: Metronom, Odessa

Zoom Baruri europene: Metronom, Odessa

Când Troțky a vizitat România, tot ce vedea p-aici i se părea extrem de ”rusesc”. N-aș fi înțeles de unde a scos el atâta rusitate din pârloaga noastră națională, dacă n-aș fi trecut, acum niște ani, și prin Odessa; care Odessă nu mi s-a părut deloc ucrainiană, ci foarte balcanică (m-am simțit, deci, ca acasă!). Din păcate, punctul meu de vedere n-a fost deloc împărtășit de gazdele mele, pentru că acolo unde eu vedeam balcanism bătător la ochi, ei vedeau europenitate curată, pură și dură. Dar n-am lăsat ca fleacuri d-astea de diferențe culturale să ne strice cheful: ne-am dus direct la cârciumă.

De fapt, n-a fost tocmai așa. Ar fi trebuit să ne întâlnim la Politehnică, iar de acolo să mă piloteze ei către un bar de-al lor, studențesc (da, de Metronom e vorba). Numai că am ratat întâlnirea, dracul știe cum, și-a trebuit să găsesc localul de unul singur, într-un oraș necunoscut. Dar a mers repede: măcar că nu-nțelegeam nimic din ce vorbea lumea pe stradă (exact ca-n Csíkszereda, de pildă), dacă-l opream pe careva să-l întreb unde-i cârciuma, omul se lumina la față și-mi explica binevoitor că e-nainte și la dreapta (sau a treia după colț, după cum era cazul). Nici c-a fost vreo scofală să găsesc Metronom-ul, venind de la Politehnică: am ținut-o înainte pe Șevcenka, am trecut de intersecția cu Gagarina și pe urmă drept, până la intersecția cu Șampanskiya. Acolo m-am oprit și-am mai întrebat odată, stânga sau dreapta, și-am fost trimis către subsolul unui bloc. Acolo-i Metronom-ul.

Față de alte locuri din Odessa, e mult mai ieftin și mai popular, și-n plus n-are nici taxă de intrare. Există, într-adevăr, o doză de fiță, dar e mai degrabă înduioșătoare decât deranjantă, ca un proprietar de Dacia 1100 care-și pune numere de California (sau măcar de Bulgaria!). Cât timp muzica nu e prea tare, adică până pe la 11 noaptea, poți vorbi liniștit cu comesenii, și abia dup-aia nu se mai înțelege om cu om (dar, oricum, după patru ore de Metronom, toată lumea-i avioane, gălăgia nici nu mai contează).

Partea mai puțin veselă este c-am fost certat teribil, atât cât îmi mai aduc aminte, pentru crimele comise de români în Odessa, în noiembrie 1941 (!). Degeaba susțineam eu că nu-s vinovat cu nimic pentru ce-au făcut alții (și încă când!), că n-aveam nici un credit: eram român, deci vinovat. După o vreme am încetat să mă disculp, pentru că obosisem și îmi amintisem de o fază de la Cluj, când și eu mă apucasem să-l cert aiurea pe un budapestan de vârsta mea, pentru ”afacerea” de la Treznea, din 1940. După ce mi-am amintit de povestea de la Cluj, m-am liniștit și mi-am văzut de berile mele: nu eram mai breaz decât odessanii, așa că n-avea rost să-mi stric seara. Și să n-am ce scrie în "Recomandarea săptămânii"!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
Editoriale
bijuterii argint