Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

București, micul Periș

Zoom București, micul Periș

Un cunoscut din provincie a venit la București pentru câteva zile. Se întâmpla prin septembrie. Venise inițial pentru concertul lui Rod Stewart, dar până la urmă a stat mai mult decât se aștepta, înnoptând pe la rude îndepărtate și într-un cămin studențesc, după ce a mituit paznicul cu o sticlă de vin. Omul, de profesie, e combinagiu. A vrut să stea câteva zile pe aici ca să vadă din ce se fac banii și l-au impresionat posibilitățile. Mi-a povestit la telefon ce amprentă a lăsat asupra lui marele oraș.

– Aș putea să vin aici și să fiu ghid pentru turiștii străini, îmi zice. Deja mă descurc. Cât m-am învârtit prin Centrul Vechi, i-am ajutat pe străini să se orienteze, deși nu știam orașul decât după hartă. Unii mi-au dat și bani…

– Ei, na! Câți bani ți-au dat?

– Nu contează. Sume mici.

– Cât?

– Îți dai seama că nu cine știe ce.

– Zece lei? Douăzeci? l-am întrebat amuzat.

– Da, cam așa.

– Deci douăzeci.

– Da, douăzeci. Îți dai seama că nu e vorba de bani aici, dar i-am luat ca să nu se simtă omul prost. Nu puteam să-l refuz, că era penibil…

Cât a stat în București, a mers pe jos enorm și a dormit doar câteva ore pe noapte. Mi-a spus că, fără o trotinetă, nu s-ar descurca pe termen lung în orașul ăsta. În rest, i se pare că-i o pierdere de vreme să locuiască oriunde altundeva în țară, mai ales în municipiul de câmpie unde și-a trăit viața până acum, la 46 de ani.

– Lumea nu profită destul de București, mi-a mai spus la telefon, în timp ce se-ntorcea cu trenul acasă. Ieri, cât m-am învârtit prin Cărturești, am citit trei cărți.

– Bă, ești nebun? Trei cărți?

– Bine, să nu-ți închipui cine știe ce. Două erau albume cu poze și una era o broșură cu bancuri, dar orișicât, 60 de pagini nu-i de colo. Îl știi pe ăla cu ursul și ariciul?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

bt
romania100

Editoriale
romania100