Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Când doi se-ncurcă, nimeni nu câștigă

Zoom Când doi se-ncurcă, nimeni nu câștigă

Tulcea este, de câțiva ani buni, scena unei creșteri în materie de evenimente culturale sau populare. Sunt multe orașe mai mari, care stau mai bine financiar și care nu se mișcă atât de talentat. Anul ăsta n-a fost chiar atât de fericit, e drept, pentru că a dispărut festivalul de carte, care era o chestie nemaipomenită într-o urbe fără librării, iar raliul și-a pierdut puțin din amploare, din cauza conflictelor inevitabile cu Federația națională. Dar farmec și atractivitate a avut, oricum.

E greu de înșirat calendarul

exact al evenimentelor, dar sunt multe. Multe de amploare, multe mai mărunte, dar e foarte bine că există fiecare, în felul lui.

Există un festival de film ecologic și unul de film interetnic, există un festival de etnojazz, unul de blues, unul care-și zice de muzică bună, ca să acopere orice gen, există festivaluri de folclor, festivaluri de interpretare muzicală pentru adulţi și pentru copii, un festival de teatru, un festival “al bărcilor cu vâsle”. Există concerte, din ce în ce mai dese, există “Anonimul”, expoziții, vernisaje. Muzeul de artă are cea mai mare colecţie de Brauner și face proiecte mișto în care implică mult comunitatea locală. Se întâmplă lucruri și se vede.

Mai sunt și serbările populare, zilele orașelor, comunelor, festivaluri ale borșului de pește și sărbători ale borșului de pește. Un festival medieval la Enisala, un loc absolut superb, și, în general, lucrurile se mișcă înspre bine, în încercarea de a scoate zona din amorțire, de a atrage turiști, de a face lucrurile să meargă.

Uneori, însă, se mai întâmplă

și bâlbâieli. S-a întâmplat acum un an, prima dată, când, din cauza decalării calendarului, pe motiv de alegeri locale, festivalul de carte a căzut în același timp cu Pelicam. A fost ușor neplăcut, evenimentele s-au suprapus în mod nefericit, în aceleași locuri ar fi trebuit să fie câte două întâmplări simultan. S-au exacerbat orgolii, s-au vehiculat nume, s-a una-alta, așa cum fac oamenii stresați la nervi. Cei care au aflat consecințele nefericite ale suprapunerii evenimentelor s-au gândit că a fost doar o întâmplare conjuncturală și că, cel mai probabil, nu se va mai întâmpla.

Dar s-a întâmplat, din nou,

anul acesta. Era să fie o triplă suprapunere, dar, până la urmă, au fost două suprapuneri simple. Festivalul de blues s-a suprapus cu Rowmania, iar festivalul borșului de pește de la Crișan s-a suprapus cu sărbătoarea borșului de pește de la Jurilovca. Adică ce putea fi mai frumos?

Și e păcat, pentru că aceste suprapuneri nu ajută pe nimeni. Evenimentele, plasate astfel, își fură unul altuia publicul, se canibalizează, mai ales când propun același meniu, fie că e borș de pește, fie că e muzică.

Rowmania e un festival mare

și complex. Conține mult sport, competiții, promovarea ecologiei și a meșteșugurilor, concerte. Rowmania a ajuns la a VII-a ediție și are o perioadă de desfășurare foarte clară, care depinde de un eveniment internațional. Așadar, de șapte ani, se știe că în ultimul week-end din august sau în primul week-end din septembrie are loc Rowmania. O știu organizatorii, cu mult timp înainte, o știu sponsorii, finanțatorii locali și partenerii.

Dichis’n’Blues e ceva mai tânăr, mai nișat, dar promite. Nu pot să spun exact care sunt datele de desfășurare, pentru că se mai schimbă. Ține de ambiția organizatorilor de a aduce trupe de blues de-afară, care nu au chiar toate datele libere în calendar. În general e în septembrie și, fiind în aer liber, are nevoie de date în care să nu plouă. Doar că suprapunerea cu un mastodont organizatoric precum Rowmania nu ajută. Poate cei care voiau să asculte Vița de Vie ar fi vrut să asculte și blues, dar nu pe amândouă în același timp.

La fel se întâmplă și în cazul

celor două evenimente dedicate borșului de pește. Să faci asta în același week-end, să încerci să atragi amatorii gastronomiei deltaice în două locuri diferite nu e chiar înțelept. Mai ales că Jurilovca are o amploare mai mare, acolo se ajunge terestru, deci mai simplu, iar oamenii pot alege comoditatea. La Crișan se ajunge mai greu, drumul durează mult, dacă vrei să atragi oameni e important să nu te-mpiedici singur. Dar nu e neapărat vina organizatorilor pentru că în județ se putea mânca borș de pește în două locuri simultan, în cadru festiv. Inițial, festivalul de la Crișan se suprapunea cu Rowmania. Și i s-a dat Cezarului ce e al Cezarului, iar festivalul de la Crișan s-a reprogramat în mare grabă. Mai devreme nu putea fi pus, mai târziu de week-end-ul trecut era riscant meteorologic.

Problema, iar,

nu e neapărat a organizatorilor. Ei vor, fiecare, să-și programeze evenimentele în cele mai bune perioade posibile. Dar multe dintre aceste evenimente sunt finanțate din bani publici, deci, undeva, există un centralizator și un om sau mai mulți care știu datele de desfășurare ale evenimentelor. Pentru că trebuie să plătească la date fixe niște bani, pentru că se uită pe contractele de finanțare și văd datele respective. Oamenii ăia ar trebui să fie capetele limpezi care să-i tragă de mânecă pe ceilalți și să le spună că nu, nu e bine.

Nu e grav,

dar, într-o zi, va fi. Tulcea nu face față unui volum prea mare de cazări simultane. Anul acesta, câteva evenimente au blocat complet toate hotelurile și pensiunile din oraș, și nici județul nu s-a simțit prea bine. A mers turismul, cum s-ar spune. Dar dacă mai pică și o nuntă sau două, în același timp, chiar nu mai poți arunca un ac în recepțiile locurilor de cazare. Uneori, afluența prea mare de turiști îi enervează pe localnici. Alteori, turiștii nu pot mânca sau bea o bere, pentru că restaurantele și pub-urile sunt arhipline și nu fac față. Și pleacă cu un gust amar. Ceea ce dăunează imaginii și afacerilor.

Nu-i nevoie de prea multe pentru a evita, cumva, asta. Un lucru ar fi atenția, celălalt ar fi respectul. Dar se rezolvă, nu? Cu timpul. Timp să fie…
Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
 • Minoritatea lui Onan

  27 iulie 2021

  LGBT nu mai e ce-a fost. Buchetul erotic al diversității de sex și de gen a ajuns o pădure tropicală în care exploratorii descoperă, fără odihnă, specii noi. LGBT e […]

 • Când au băgat ăștia și prostie în vaccin?

  27 iulie 2021

  Campania publicitară a Guvernului ne spune că vaccinul conține o sumedenie de lucruri. Realmente o sumedenie. Și toate, aproape toate sunt aspiraționale, pentru diverse segmente ale populației. Dar, pentru că […]

 • La vache qui rit

  27 iulie 2021

  Fîntînă cu găleata furată de-un calic la care se închinară-nsetații șapte veacuri, pe miriștea cu părul uscat de borangic, în țara unde parcă nu s-a-ntîmplat nimic, Istoria bolește și nimeni […]

 • Strigături oltenești cu ocazia celei de-a patra descălecări a pandemiei

  20 iulie 2021

  Biată Coană-a Europii stă cu ochii pe colac, suferă de boala popii, ține mila sub capac. Patimă neîntreruptă de COVID și de buget, vino, lady, prin conductă, că te-aștept la […]

 • România ignorantă

  20 iulie 2021

  Modești și neobosiți, acești copii își trăiesc succesul în tăcere. Din mințile lor izvorăște toată frumusețea care lipsește unei țări întregi. Pe medaliile lor, din care s-ar putea clădi un […]