Dacă ai aproape 10 ani și tot ce vrei de la un film e să vezi că niște inși își rup măselele îmbrăcați în mulăciuni colorate, atunci Războiul Civil e alegerea perfectă. Dacă însă ai trecut mental la altă vîrstă, atunci încep problemele.
Nimeni n-a avut vreodată pretenția ca un film cu super-eroi să aibă un scenariu inteligent. Nu strici orzul pe gîște. Bagi amenințarea, scornești un villain fioros, aduci eroul în cadru, bătaie – replică hazlie – bătaie – replică hazlie – bătaie – replică hazlie, întorsătură de situație, eroul trece peste, că de-aia e erou, victorie, toată lumea fericită.
Aici nu e cazul. Captain America: Civil War pleacă de la premisa că Major Glory și Omul de Tinichea trebuie să se bată ca niște proști tot filmul, deci încearcă să-i încaiere în cel mai ilogic mod posibil.
Pe scurt: fură teroriștii un virus nasol, vin super-eroii, bat tot ce mișcă, recuperează virusul, scapă omenirea de epidemie, teroriștii detonează o bombă, super-gagica aruncă bomba în sus… vai, n-a aruncat-o destul de sus și au murit niște anonimi. Deci vina e exclusiv a super-eroilor, pentru că ei au atins-o ultimii. E de mirare că teroriștii n-au primit penalty la faza asta.
Prin urmare, Națiunile Unite au decis să le impună un acord prin care se obligă să presteze doar cînd ONU strigă „Aport!”.
Ajunși în acest punct, te gîndești că reacția logică a tuturor super-eroilor vizați ar fi „Politruc-man, tu vrei să zici că de-acum nu vor mai muri oameni pentru că ați făcut voi o comisie? Și data viitoare cînd face un villain o nefăcută, voi cum reacționați? Îl spargeți cu texte pe Facebook și declarații gen «Urmărim cu atenție și îngrijorare…»? Aruncați cu paltonașul în inamic? Știi ceva, noi ne băgăm picioarele. În cinci minute sigur apare noua criză mondială și sigur ne rugați în genunchi să vă scoatem din rahat”.
Din păcate, super-eroii n-au logică. Ei se consideră obligați moral să se împartă în două tabere. Jumătate nu vor să semneze pentru că așa a zis Major Glory, jumătate vor pentru că așa vrea Omul de Tinichea, iar ei au doar super-puteri, nu și personalitate. Dacă abordarea primului e lesne de înțeles, motivele rivalului sînt clare doar pentru oamenii fericiți să știe că „așa a zis scenariul”. Cînd ești Tony Stark, zilionar în dolari perfect capabil să cumperi toate guvernele lumii la discount, nu poți să iei în serios un politruc cu pretenții. Iar cînd plusezi cu „Așa pot să mă împac io cu Pepper Potts”, deja ai dat o palmă la ridicol. Revin: ești zilionar, îți permiți un vagon zilnic de mirese din Rusia, nu ai nevoie să faci sex cu versiunea de 50 de ani a lui Gwyneth Paltrow. Și miresele alea nu încep să plîngă ca proastele cînd îți văd straponul cu premiul Oscar.
În fine. S-au separat eroii în două tabere, își aduc noi aliați – da, apare Spiderman adolescent, pentru că nimic nu e mai nimerit într-un film despre „Hai să protejpm lumea” decît să aduci un copil la o bătaie cu adulți – și a doua jumătate a filmului devine brusc mai puțin plictisitoare. Măcar nu mai pierd vremea în discuții inutile, ci își cară mașini și avioane în gură. Între timp, adevăratul personaj negativ umblă nestingherit și continuă să facă asta pînă la final, unde climaxul atinge cotele cele mai anticlimactice.
Practic, ca poveste, filmul are adîncimea unei bătăi regizate de wrestling. Nu are cap, nu are coadă, curg clișeele din el ca păduchii de pe un boschetar de bun-simț și, în final, realizezi că a a fost făcut doar pe post de scuză la Captain America: Civil War 2. Dacă scenariul ar fi tăiat fără milă prima jumătate, unde se pierde vreme în discuții și comisii, ar fi ieșit un film de bătaie decent. Foarte colorat, dar schilodit vizual de lipsa de imaginație a regizorilor. Sincer, cînd îngrămădești atîția eroi în cadru merită să tragi niște cadre largi, să te joci cu puțin slow-motion, să arăți puțină strategie de echipă, să nu te limitezi la dueluri 1 la 1.
Astea fiind zise, adaug doar atît: Captain America: Civil War este rivalul perfect pentru Batman vs Superman.
Captain America: Civil War. R.: Anthony Russo, Joe Russo. Cu: Chris Evans, Robert Downey Jr.
48 de vizualizări