Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Cărtărescu: „Guvernul Boc, nota 4 cu felicitări”

Zoom Cărtărescu: „Guvernul Boc, nota 4 cu felicitări”

 

Autorul Orbitorului e dezamăgit de omul Băsesescu, şi ar lăsa repetent Guvernul Boc care i-a redus veniturile la jumătate.

 

Rep: Mircea, chiar vrei să pleci definitiv din ţară, cum spui în Zen?

Cărtărescu: Cristi, nici măcar într-un jurnal Nică nu e Ion Creangă. N-o spun pentru tine, ci pentru cîţiva care nu par s-o fi aflat încă. Dacă am scris acolo într-o zi ”mă doare măseaua”, nu e fiindcă m-a durut (de multe ori m-a durut şi n-am scris nimic), ci fiindcă am simţit în text lipsa unei fraze de genul ”mă doare măseaua”. Dar să lăsăm jurnalul şi să vedem cum e cu plecatul din ţară. Kipling scria o dată despre un motan ”pentru care toate locurile sunt la fel”. Ar fi putut să se refere la mine. Mi-e total indiferent unde trăiesc dacă pot trăi, pur şi simplu. Unde ”a trăi” înseamnă să am familia cu mine şi să pot câştiga bani. Pentru că mofturi ca scrisul se rezolvă doar cu o hârtie şi un creion.

 

Rep: Cît e, pentru tine, preţul succesului în România?

Cărtărescu: ”Succes în România” e un oximoron de-alea de care găsea Ion Rotaru în ”Istoria Ieroglifică”: nevastă-fecioară, fecioară-nevastă… Ce naiba succes să ai în România? Aici succesul maxim e supravieţuirea, ca în vremea când trăiam în peşteri. Da, încă mai trăiesc, pe când anul ăsta s-au dus o grămadă de autori. Dacă ăsta e un succes, sunt un autor de succes în România.

 

Rep: Dar în străinătate?

Cărtărescu: Ei, acolo se schimbă calimera… Am în străinătate un succes monstru. Dac-ar şi afla lumea despre mine aş spune că nu-mi mai doresc nimic. Şi, ca să punem definitiv capăt poveştii ăsteia urât mirositoare a succesului, să-l cităm pe bunul şi bătrânul nostru Eminescu, care-a tranşat definitiv discuţia: ”Nu spera când vezi mişeii la izbândă făcând punte,/ Te-or întrece nătărăii de ai fi cu stea în frunte.” Asta-i valabil şi-n străinătate, dar mai cu seamă pe plaiurile noastre mioritice, unde nătărăul dacă nu-i şi mişel, nu e nătărău destul.

 

 

Rep: Pari dezamăgit de preşedintele Băsescu.

Cărtărescu: Da, sunt dezamăgit de el ca om. Andrei Pleşu, care a trăit o vreme lângă el, şi-a dat seama mai repede de caracterul lui decât mine, care l-am văzut o dată. Însă nu caracterul l-a împiedicat să-şi pună programul în aplicare. S-au mai văzut buni şefi de stat cu mari defecte de caracter. Băsescu a fost înfrânt de ”vechile structuri” ca şi Emil Constantinescu, după o rezistenţă mult mai îndelungată însă. Amândoi au dorit reformarea statului şi n-au fost lăsaţi s-o facă. Zgârie puţin la suprafaţa unui mare oponent al lui Băsescu şi vei da de un fost securist. Aceasta este realitatea.

 

Rep: Ce notă ai da guvernului Boc?

Cărtărescu: Guvernul Boc mi-a redus veniturile la jumătate. Asta am câştigat fiind ”omul lui Băsescu şi al PDL-ului”, cum spun imbecilii de toate culorile. Dă-mi voie să nu văd mai departe de lungul nasului şi să spun că pentru politica de biruri neruşinate impuse populaţiei, pentru faptul că după 2-3 ani de speranţă suntem din nou ultimii oameni, guvernul Boc merită nota patru cu felicitări. Poate că din perspectiva istoriei lucrurile se vor vedea eroic, dar numai dacă mai rezistăm pân-acolo. Căci e greu la deal cu boii mici.

 

Rep: Profesorii s-au plîns după Bacalaureat că liceenii nu mai pun mîna pe carte. Chiar aşa să fie?

Cărtărescu: Dar noi mai punem? Hai să fim serioşi, Cristi, tu mai citeşti ca în facultate sau ca acum zece ani? Civilizaţia cărţii, cu tabieturile şi reflexele ei, cu etica ei, chiar şi religia ei, e acum crepusculară. Pagina scrisă nu le mai e familiară oamenilor care stau toată ziua în faţa ecranelor: de computer, de mobil, de GPS… ‚ şansa cărţii a început să se lege tot de lumea ecranelor. Măcar din snobism, şi tot îşi vor pune puştii ”Război şi pace” pe iPad, măcar aşa sper, pentru ca Pierre Bezuhov să nu ni se şteargă din memorie ca şi când nici n-ar fi fost…

 

Rep: Acum cîteva luni ai intrat în conflict deschis cu cîţiva critici literari. Ostilităţile continuă?

Cărtărescu: Nu sunt în conflict cu nici un critic. Există o ”relaţie” între mine şi doi-trei Zoili, dar ar fi ciudat să o numim conflict. Nu boxăm la aceeaşi categorie. De câte ori public o carte, tipii ăştia îmi trag câte-o pereche de palme de-mi rup pantalonii-n genunchi.

 

Rep: După Orbitor,  scrii la două romane simultan. Nu se ceartă unul cu celălalt?

Cărtărescu: Amândouă se ceartă cu mine, în primul rând. Le pipăi prin osul ţestei, ca o gravidă cerebrală, câte-o mânuţă, câte-un genunchi… Vor fi gemenii cei mai neasemănători din lume, străini la vorbă şi la port.

 

Rep: Premiul Nobel?

Cărtărescu: Da, ce-i cu el?

8 comentarii

  1. #1

    Despre cartarescu nu pot sa spun decat vestita zicere a “universitarilor” din primavara de la Bucuresti a anului ’90:
    Pacat, pacat de sangele varsat!

  2. #2

    fac parte din “grupul imbecililor”, cum se exprima, poetic, m. cartarescu si ii spun ca este tarziu sa mai plece din tara acum, dupa ce, inclusiv cu sprijinul sau, raul a fost facut; trebuia sa plece inainte de a lauda, cu gura plina, presedintele si puterea portocalie, sau, mai simplu, sa fi tacut! a inceput sa caraie numai dupa ce a fost atins la buzunar; cand milioane de romani au fost talhariti portocaliu, a continuat ca preaslaveasca; nu i-a pasat; acum plange pt soarta sa proprie; atat; sa-i stea in gat!

  3. #3

    hmm.. “Băsescu a fost înfrânt de ”vechile structuri” ca şi Emil Constantinescu, după o rezistenţă mult mai îndelungată însă” .. serios? As zice mai curand ca Dl. Basescu (din nefericire presedinte) este “vechile structuri”, sau noile daca vretzi, si nu a fost infrant catushi de putzin, pentru ca el le-a condus.
    Daca Dl. Cartarescu chiar crede asta inseamna ca e complet si total rupt de realitate.. dar prefer sa cred ca a incercat sa fie diplomat…

  4. #4

    Carevrasazica ai de l-au vazut pe Carta ca-i sufla in panze lu’ Basescu ‘s toti imbecili. Toti. Au!

  5. #5

    Adica, daca nu i-ar fi redus veniturile echipa Boc-Basescu, Cartarescu le-ar canta si acum in struna?

  6. #6

    “Zgârie puţin la suprafaţa unui mare oponent al lui Băsescu şi vei da de un fost securist.” Cartarescule, esti prost? Ce facea basescu la Anvers? Tot cu minciuna, coane Mircea?

  7. #7

    lui Carta i se reprosa in anii 90 ca este un autist fata de problemele acute ale istoriei schizoide pe care refuza sa o traiasca (desi in jurnalul de atunci nota ca ia parte la ,,actiunea disperata din piata universitatii,,).Acum pare ca s-a trezit cu fata catre evenimente, iar viziunile lui despre lume sunt tot un amestec realitate-vis. Ce putem astepta mai mult decat atat de la autor? Eu abia astept romanele, nu opiniile politice!

  8. #8

    Ce trist…

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
  • Recviem pentru mustața lui Dragnea

    19 noiembrie 2019

    Prieten la toartă cu bărbierul austriac al Munților Carpați, Klaus Iohannis a reușit și el performanța de a-i ușui vrabia de sub nări lui Liviu Dragnea, lăsîndu-l orfan de mustață […]

  • Ciuma Roșie biruitoare

    19 noiembrie 2019

    Națiunile se ridică atunci cînd norocul le suflă în pînze. România a prins furtuna norocoasă de acum un secol – cînd, după ce a pierdut un război, și-a dublat teritoriul. […]

  • Fenomenalul domn Cîțu

    19 noiembrie 2019

    Când a încercat, la inițiativa prietenului lui mai inteligent, Lucian Isar, să atace speculativ leul, în 2009, Florin Vasile Cîțu a primit de la Mugur Isărescu un dos de palmă […]

  • Cinci ani de singurătate

    12 noiembrie 2019

    “Politicienii sînt ca scutecele. Trebuie schimbați des și din același motiv.” Vechiul aforism, atribuit lui Mark Twain, n-are trecere la români. Președintele României se schimbă doar o dată la zece […]

  • Barna, puntea suspinelor

    12 noiembrie 2019

    USR, alături de PLUS, părea să se poată transforma într-un partid important. Nu atât de important încât să conducă, prea curând, singur, dar suficient de important încât să înceapă să […]