Într-o categorie dominată de Black Panther și BlacKkKlansman, premiul pentru Cel mai bun film l-a cîștigat Green Book. Uite, vedeți că ați fost rasiști degeaba cînd ați acuzat Hollywood-ul de discriminare pozitivă? N-a cîștigat un film cu negri. A cîștigat un film de culoare.
După ce Oscarul a fost luat anul trecut de povestea unei femei cu dizabilitate auditivă care face zoofilie cu un pește, e de-a dreptul revoltător ca anul ăsta să premiezi un film despre doi bărbați care nu fac dragoste, în ciuda convențiilor sociale. Unde mai pui că doar unul e homosexual, și încă foarte puțin.
Mai multe organizații au protestat siderate că, spre deosebire de Regina King, Mahershala Ali și Rami Malek, cîștigătoarea premiului pentru rol principal feminin nu are pic de rădăcini africane. „Ce e golănia asta? Ori sîntem diversitate, ori nu mai sîntem!”, au declarat ele.
Bohemian Rhapsody a cîștigat Oscarul pentru cea mai bună editare. E prima dată cînd premiul este oferit unei editări cu handicap grav. Nu e inclusivitatea nemaipomenită?
First Man a cîștigat premiul pentru efecte speciale. Toată lumea se întreabă: a fost pe merit sau membrii Academiei Americane se simt vinovați că nu au premiat pelicula originală din ’69, cu Neil Armstrong și Buzz Aldrin în rolurile principale?
Una dintre senzațiile serii a fost un cetățean care s-a prezentat îmbrăcat într-un frac-rochie. Publicul s-a declarat ultragiat că nenorocitul a răpit toată atenția presei, care n-a prezentat în mod egal și cazul femeii cu barbă care poartă corset cu pantaloni, al omului-elefant american și al celor doi pitici într-un parpalac cu spatele gol.