Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Cînd papagalii fac filme despre pirații lor…

Zoom Cînd papagalii fac filme despre pirații lor…

Dacă primul Pirații din Caraibe ar fi făcut acum, probabil că Jack Sparrow ar fi fost înlocuit de Perla, o femeie extrem de diversă, aparținînd cel puțin unei minorități sexuale, care și-ar pune gura în slujba dreptății sociale, pentru că altfel n-ai cum să mai justifici titlul de Blestemul Perlei Negre. Și nu, „gura“ în loc de „mintea“ n-a fost o alegere întîmplătoare.

Dar Netflix nu deține drepturile pentru Pirații din…, deci trebuia ales altceva. Mării Caraibilor îi curge destulă piraterie în valuri, aproape comparabilă cu aia care curge din serverele The Pirate Bay, deci povești ar fi, pardon de expresie în contextul mării, gîrlă. Și, în definitiv, orice poveste mediocră poate fi spusă absolut superb, importantă este abordarea.

„Și cum este abordarea celor de la Netflix?“. Permiteți-mi să vă lămuresc: este perfect corespunzătoare. Pirații s-au ridicat împotriva rasismului în timp ce stăteau probabil în genunchi, așa cum ne învață moda actuală, pirații și-au întemeiat propriul stat suveran, pirații au stîrpit orînduirea cea crudă și nedreaptă din valuri și mai mult ca sigur au făcut asta cîntînd „Sculați voi, oropsiți ai bălții, voi, osîndiți la foame, sus!“.

Nu, nu exagerez, simplific, ceea ce momîile care au scris scenariul n-au avut bunul-simț să facă. Seria pare realizată pentru oameni lipsiți de un cortex prefrontal, dar dăruiți din belșug cu extracromozomi. Narator: „Un pirat a dat un pîrț!“. Expertul venit să explice chestii: „Uneori documentele arată că pirații dădeau pîrțuri! Iar alteori simt eu că pirații dădeau pîrțuri, și voi prezenta acest lucru drept fapt!“. Dramatizarea: Pîrț! În loc să fie complementare, cele trei elemente se repetă fără rușine și asta, pardon de expresie, nu miroase deloc a bine.

Fac o mică paranteză: știu că sînt impostorofob și nu sprijin diversitatea de opinii tîmpite, dar cînd primii experți veniți să-și dea măsura științei sînt 1) un zlătar care pare să fie cosplayer profesionist de boschetari sau 2) o absolventă de studii de gen, deja e clar cam cîte parale face documentarea.

Tind să cred că ăștia erau singurii păcălici care nu pufneau în rîs cînd li se cerea să explice cum erau pirații niște libertarieni campioni ai egalității de sex, rasă și identitate de gen și cum s-au apucat ei de piraterie ca să îi strice omului alb și opresiv comerțul transatlantic cu sclavi.

Și dramatizarea? Vai de yola ei dramatizare. Primul episod va face tot posibilul să vă convingă că, deși e plasat sub soarele tropicelor și în paradisul luxuriant al Caraibelor, acțiunea trebuie să aibă loc în curul lui Neptun, pentru că scene atît de strîmte, de întunecate și populate de limbrici lipsiți de talent nu pot fi explicate altfel. Și pe urmă? Pe urmă totul va fi superb, vă asigur. Lăsați-vă aici toate valorile și continuați să mergeți pe scîndura asta, vă așteaptă o experiență unică în viață!

The Lost Pirate Kingdom, miniserie de șase episoade despre cum să transformi pirateria în ceva plictisitor cu ajutorul ideologiei.

Citeşte mai multe despre:

2 comentarii

 1. #1

  Multam de avertisment, nenea Dan. Altfel, Netflicsii sunt campioni PC. Cad in ridicol – cum e sa vezi in rolul unui lord englez din sec XVII un negru?

 2. #2

  Am încercat sa mă uit la primul episod. Nu am reușit. Am zis că e vina mea, dar se pare că am judecat corect. Pedeapsă am suspendat abonamentul la Netflix. Pentru o lună, deocamdată.
  Mulțumim d-lui Darie pentru răbdarea și puterea de a urmări așa porcărie. Greu serviciu are.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
 • Cel mai primejdios drum

  11 mai 2021

  Marele explorator care a călcat pe spinarea aligatorilor din mlaștini, dansînd pe buza prăpăstiilor cu rucsacul în spinare, înfășurat în voalul de zăpadă al miresei din Kilimanjaro, după ce a […]

 • Baroni, aruncați armele!

  11 mai 2021

  La parastasul ursului Arthur nu s-a auzit nici un bocet pesedist. Nici liberalii și nici ungurii nu s-au grăbit să-și tragă mucii la căpătîiul splendidei fiare. Toți iubitorii de natură […]

 • Vaccinații über alles

  11 mai 2021

  Bâjbâim neputincioși încă de la începutul lui 2020, în încercarea de a găsi un dușman cât de cât decent. Să fie măcar vizibil, să-l putem fotografia, filma și expune public, […]

 • De ce e mai coruptă stînga decît dreapta

  4 mai 2021

  Cine a furat mai mult: PDSR-ul lui Ion Iliescu în lungul și înverșunatul lui jaf din anii ’90 sau CDR-ul lui Constantinescu în haotica guvernare din anii 1996-1999? Cine s-a […]

 • Emasculata concepție

  4 mai 2021

  De ce se ratează complet partidele și politicienii așa-zis noi atunci când ajung la putere sau în apropierea ei? E o întrebare pe care uneori nici măcar nu vrem să […]