Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Comediantul și sălbaticii lui vecini

Zoom Comediantul și sălbaticii lui vecini

Volodimir Zelenski este, din ce în ce mai mult, un actor priceput care joacă aproape perfect rolul liderului neînfricat care apără Europa cu pieptul dezgolit în fața valului de năvălitori ruși. Din păcate, însă, chiar în filmul produs de către fostul proprietar al Kvartal 95, studiourile de succes ucraineano-ruse, cu sediul fiscal în paradisuri offshore, soldații ruși încep să semene din ce în ce mai mult cu soldații sovietici din filmele de război și propagandă produse de Mosfilm în anii ’40-’90 ai secolului trecut; tragi în ei cu pistolul, cu mitraliera, cu mitraliera de pe tanc, cu tunul de pe tanc, îi calci cu tancul, îi bombardezi cu artileria, dar ei continuă să-ți ocupe teritoriul și să-ți macine forțele armate, cu încăpățânarea unor zombi care nu se uită pe scenariu cu prea mare atenție.

Iar dacă povestea contraofensivei care ducea armata ucraineană până în Crimeea și până la Moscova până la sfârșitul verii s-a dovedit a fi un SF, din moment ce vara tocmai s-a terminat, producătorul, regizorul, scenaristul și actorul Volodimir Zelenski a început să-și schimbe strategia de piață, trecând de la seriale fără audiență la reel-uri de TikTok. Mai scurte, mai vii, filmate pe înalt, ca să nu se vadă decorul dezolant, și unde contează mai mult numărul de vizualizări decât realitatea.

De ceva vreme, Zelenski destituie și arestează colaboratori apropiați, renunță la oameni care i-au fost alături necondiționat și îi aruncă mulțimii pe post de sacrificii rituale care au și rolul de a explica absența succeselor mult trâmbițate prea în avans. În același timp, Kievul a început să acționeze prin proxy, vânând dușmanii Ucrainei, preventiv, pe teritoriul altor țări. nici nu contează că respectivii sunt sau nu în mod real dușmani ai Ucrainei, atâta vreme cât se mai găsește câte un tueur à gages precum Maia Sandu, gata să-și pună la pământ ținta de care însuși eroul Europei nu se poate atinge, că doar el i-a organizat concertele din Rusia și Ucraina.

Volodimir Zelenski ar trebui, poate, să se uite și în alte tipuri de istorii decât cea a cinematografiei mondiale și să-și ia drept modele eroi reali, nu personajele lui John Wayne. În unele epoci, ca aceea în care a trăit Wayne, să măcelărești indieni pe ecran poate părea glorios. Dar firea omenirii e schimbătoare, iar indienii de ieri pot deveni prietenii de mâine, mai ales dacă mai au suficiente gaze în pământ încât să încălzească tot continentul multe decenii de acum încolo.

Citeşte mai multe despre:

8 comentarii

 1. #1

  Autorul textului ar trebui trimis în linia întâi, ca să realizeze că stiloul nu e totuși Kalașnikov.

 2. #3

  CONFLICTUL DEZGHETAT
  30% din Ucraina sunt rusi, care simt ruseste si se revendica de la Maica Russia. Un val de propaganda antiruseasca se revarsa acum asupra lor, le sunt arse cartile in piata publica, le sunt interzise ziarele, partidele, le sunt demolate statuile, sunt interzisi pana si marii clasici rusi de a fi cititi in scoli.
  Restul poporului, 70% vorbesc numai ruseste ca limba de baza, formeaza o tara fara istorie proprie, nu exista practic o istoriue ucraineana, care se vrea ca incepand din 1990 incoace.
  Este cat se poate de nimerita strategia NATO in zona, aceea de a mentine un conflict dezghetat, care macina din interior ambele fronturi. Pentru ca ambele sunt istoriceste vorbind, tari neprietene Occidentului, asa cum se spune.

 3. #4

  Articolul ăsta nu e semnat?

 4. #5

  a fost o natiune practic fara istorie, pana ce i-au atacat rusii. Acum se formeaza cu adevarat ca natiune. Zelenski poate fi inlocuit de acum chiar si cu un rus, si acela va lupta pentru eliberarea teritoriilor ocupate de armata lui Putin…

  • #6

   Corect, pana la razboi, majoritatea ziceau ca ucrainenii sunt rusi. Acum nimeni nu mai considera asta.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
Editoriale
bijuterii argint