Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Contează sau nu contează, diaspora votează

Zoom Contează sau nu contează, diaspora votează

Marele hit al alegerilor prezidențiale din 2014 a fost votul din străinătate. În primul tur al prezidențialelor au reușit să voteze la secțiile de votare organizate pe lângă ambasade, consulate și sediile institutelor culturale 161.262 de cetățeni români aflați în momentul acela în străinătate. Au reușit, pentru că unii au rămas la coadă după închiderea urnelor. Aparent, alegerile au fost organizate prost în secțiile de votare din străinătate, astfel încât alegătorii români aflați dincolo de granițe să nu poată vota cu favoriții lor. Iar acești favoriți, spune legenda, n-ar fi fost decât candidații de dreapta, din vasta sacoșă cu candidați de dreapta care-i conținea pe Klaus Iohannis, Monica Macovei, Elena Udrea…

Nici azi nu am aflat cu adevărat ce s-a întâmplat atunci, de ce au apărut acele cozi, cum s-a trezit, brusc, apetitul cetățeanului român pentru politică, de ce, în cele două tururi prezidențiale din 2014, s-au prezentat la urne, în străinătate, mai mulți români decât la oricare alegeri anterioare.

De obicei, prezența la vot a românilor din străinătate este extrem de scăzută. Desigur, atunci când vorbim despre alegerile parlamentare sau despre cele pentru Parlamentul European. La alegerile locale, cetățenii români din străinătate nu votează, pentru că ar trebui să se afle în localitatea românească în care își au domiciliul, în ziua votului, pentru a putea vota. Asta în cazul în care au încă domiciliul în România. La parlamentare, europarlamentare și prezidențiale, precum și la referendumurile naționale, cetățenii români pot vota oriunde se află o secție de vot înființată de autoritățile române.

Până în 2014 nu s-a pus niciodată problema unei afluențe prea mari de alegători la urnele din străinătate. Precedentul record fusese stabilit în 2009, tot la prezidențiale. Atunci, în turul întâi votaseră 95.068 de români aflați dincolo de granițe, iar în turul al doilea votaseră 147.754 de români aflați în străinătate. La referendumul pentru demiterea președintelui Băsescu, cel din 2012, au votat în străinătate doar 73.016 cetățeni români.

Mai mult, la alegerile europarlamentare din 2014, ultimele care au avut loc înainte de prezidențiale, în străinătate votaseră doar 30.248 de români. Așadar nimeni nu avea cum să prevadă, pe baza acestor date, o creștere bruscă a interesului electoral al românilor din străinătate. Mai mult, alegerile prezidențiale au avut loc în luna noiembrie, o lună în care românii nu călătoresc așa cum o fac în timpul verii, de exemplu, pentru a putea bănui că mulți turiști ar dori să-și exprime interesul pentru alegerea președintelui. Și, totuși, pe 2 noiembrie 2014, la urnele organizate în afara țării au votat, după cum spuneam, 161.262 de cetățeni, iar pe 16 noiembrie 2014, în turul al doilea, au votat în străinătate 377.651 de cetățeni români.

S-a lăsat cu demisii de miniștri, cu scandal și cu acuzații crunte. De aici a pornit o mică reformă a legislației electorale, astfel încât românii din străinătate să poată vota prin corespondență sau să poată cere înființarea unei secții de votare mai aproape de casa lor. În plus, a apărut și registrul electoral al românilor cu domiciliul în străinătate.

Asta ar fi trebuit să lămurească lucrurile și să liniștească pe toată lumea. Gata, urma să știm exact câți români din străinătate vor cu adevărat să voteze. Îhî…

Numai că nimeni n-a citit legea cu atenție. Nimeni dintre cei care sunt gata să verse sânge nevinovat de cetățean român aflat în străinătate cu chef de vot. Cu câteva zile înainte de expirarea termenului-limită pentru înregistrarea cetățenilor români din străinătate care vor să voteze prin corespondență sau cer o secție de votare, doar 6.937 de români voiau să voteze prin corespondență și doar 2.735 ceruseră o secție de votare în apropierea locuinței. De fapt, acestea sunt și datele finale centralizate de Autoritatea Electorală Permanentă.

Da, dar în registrul electoral al românilor din străinătate se regăsesc, brusc, 609.962 de cetățeni cu drept de vot. Iar a sărit în sus mediul online, iar s-au inflamat iubitorii teoriilor conspirațiilor. Fără citirea legii, pare că cineva a pus cu mânuța proprie 600.290 de cetățeni alături de ceilalți 9.672 de oameni care, cu greu, se înscriseseră benevol. Or nu despre asta este vorba.

Cei 600.290 de cetățeni români cu drept de vot care au apărut brusc în registrul electoral sunt, de fapt, cetățenii români cu domiciliul în străinătate, aflați în evidența autorităților românești. Da, se vorbește despre două milioane de români aflați în afara granițelor, dar cei mai mulți au domiciliul în România și doar reședința în străinătate. Cei 600.290 nu mai au domiciliul aici și sunt automat înscriși în registrul electoral. Dacă doresc să voteze prin corespondență, o pot face, însă doar dacă au cerut asta până la 14 septembrie. Cum n-au făcut-o, vor fi direcționați spre secțiile de vot tradiționale, cele de pe lângă ambasade, consulate sau institute culturale. Cam atât e de simplu.

Desigur, legea prevede, acum, în mod expres, că “În afara secțiilor de votare (de pe lângă ambasade etc.) se organizează una sau mai multe secții de votare, pentru localitățile sau grupurile de localități în care își au domiciliul sau reședința, conform Registrului electoral, cel puțin 100 de alegători (…)”. Dacă cetățenii români care au solicitat o secție de votare mai pe lângă casă nu locuiesc, totuși, în localități sau grupuri de localități cu cel puțin 100 de alegători cu cetățenie română, atunci aceștia vor vota tot la ambasadă, consulat sau ICR.

În condițiile acestea, dacă alegerile parlamentare ar suscita un interes la fel de straniu ca cele prezidențiale din 2014, ar fi posibil ca pe 11 decembrie să ne lovim de aceleași cozi imense în fața secțiilor de vot din străinătate.

Dar putem deja să facem un pariu: pe 11 decembrie, alegerile din diaspora vor fi organizate impecabil, tehnocrățește, fără cozi și fără scandal. Dar asta numai și numai pentru că mai mult de 80-90.000 de cetățeni români cu drept de vot nu se vor prezenta la urnele din străinătate.

2 comentarii

 1. #1

  E simplu! In 2014 diaspora a dat fuga la vot pentru ca era o alternativa la Ponta (nu grozava, adevarat, dar intre doua rele…), iar in decembrie 2016 nu va exista decat alternativa absenteismului. Ce sa votezi, o noua gasca de viitori penali?

 2. #2

  Romanul e Gica contra. Daca li s-a dat pe tweet ‘astia nu vor sa va lase sa votati” au dat navala ca nebunii. Acum daca li se face cate o sectie personala nuci nu se vor sinchisi. Popor ierbivor…

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

tn
Editoriale
 • O beție cu Marx

  26 mai 2020

  Un fermier german a încercat să se joace de-a Tarkovski cu naivii culegători de sparanghel din Ferentari, refăcînd pe plantația sa scena tulburătoare din filmul Solaris în care cosmonautul pierdut […]

 • Bătrînii noștri mor de tineri

  26 mai 2020

  Nu mai e mult și vom auzi cum a învins Klaus Iohannis epidemia de coronavirus. „Eu, Guvernul, celelalte autorități ne luptăm pentru viețile românilor, ne luptăm ca să scăpăm de […]

 • Conspirația incompetenților

  26 mai 2020

  România funcționează în virtutea inerției. Nu de azi, de ieri, ci aproape dintotdeauna. Mulți dintre concetățenii noștri, cam 2,5 milioane, cred că România e Bucureștiul. Alții cred că România e […]

 • Mozart pe colivă

  19 mai 2020

  Ca oaia bearcă ce-și ține coada iluzorie pe sus, Guvernul României le-a dat austriecilor o lecție de demnitate națională săptămîna trecută, obligîndu-i să trimită un tren special pentru româncelecare-i șterg […]

 • O nouă stafie bîntuie România: propaganda rusă

  19 mai 2020

  Propaganda rusă, poreclită uneori “propaganda pro-rusă”, e o specie eliberată recent pe piață, într-un moment în care anticorupția s-a demonetizat, Ciuma Roșie a trecut în Opoziție, iar pericolul maghiar, folosit […]