Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Cu baioneta prin Mărășești

Zoom Cu baioneta prin Mărășești

Văzuți din față, așa cum stăteau unul lîngă altul, îmbrăcați în uniformele de front și privind prin binocluri, generalii August von Mackensen, Kurt von Morgen și Joachim von Eben aveau, în după-amiaza zilei de 5 august 1917, înfățișarea unor pești holbați, ieșiți din culmea dealului Doaga ca dintr-un val de iarbă și de fîn proaspăt cosit. Ochii lor măriți de lentile cercetau cu nesaț zona dintre Siret și curbura Carpaților, pe unde, începînd de a doua zi, armata germană trebuia să străpungă frontul și să intre în Moldova.

La doi kilometri în față, risipită prin căpițe și tranșee, armata română aștepta atacul somnului de prînz, legănată de țîrîitul greierilor și de bîzîitul muștelor. Armata rusă, în schimb, era ocupată cu făcutul bagajelor, fiindcă soldații țarului se pregăteau să devină bolșevici și să-și făurească viitorul în temnițele leniniste.

Kurt von Morgen a atacat pe 6 august cu toate cele 1.100 de tunuri Krupp, care au înfipt în dealurile Vrancei atîta metal, încît azi ar putea fi deschisă o mină pentru exploatarea fierului. Văzduhul a fost străbătut de atîtea obuze, încît, din stolurile de berze, grauri și ciori care aveau drum pe direcția tirului, n-au mai rămas decît cîteva pene.

268.000 de români și ruși se aflau față în față cu 285.000 de nemți, austrieci, unguri, turci și bulgari. Bătălia de la Mărășești, cel mai glorios moment al armatei române din primul război mondial, avea să facă 53.000 de eroi din prima tabără și 65.000 din cea de-a doua.

Cînd regimentele lui Mackensen au năvălit prin vălătucii de fum, s-au împiedicat nu numai în rezistența dîrză a românilor, ci și în gropile săpate de propriul bombardament. Rușii au mers mai mult pe ideea retragerii, a replierii și a dezertărilor în masă, fapt care i-a confruntat pe ai noștri cu perspectiva încercuirii. A fost atunci momentul generalului Eremia Grigorescu. Sclipirea lui de geniu negru – atacul la baionetă – l-a luat prin surprindere pe Kurt von Morgen și a respins un atac care nu putea fi respins. Atacul la baionetă a devenit marca înregistrată a acestei lupte epice, românii reușind, între 7 august și 2 septembrie, 61 de contraatacuri corp la corp. Nemții au avut senzația că au nimerit într-un război asimetric, ce îmbina artileria cu sulițașii, și au păstrat această senzație mai întîi în burtă, apoi în coaste și între omoplați.

Luptele au fost înverșunate și sîngeroase. Nemții au murit încercînd să străpungă frontul, iar românii au murit reușind să reziste. Din victoria de la Mărășești s-au născut speranța și eroii acestui război pe care urma să-l pierdem cîteva luni mai tîrziu într-un mod atît de norocos.

3 comentarii

  1. #1

    In gara din Brasov, un soldat bandajat la abdomen si la cap intreba pe toti Was heis das: de la burta, de la mir?
    din amintirile bunicilor.

  2. #2

    Cum se face cā atât la 1877, cât si la 1917 am fost tovarāsi cu rusii (si ei cu noi). De ambele dāti am câstigat, numai când am mets contra lor, in 44 am pierdut.

  3. #3

    @Koane AleKu-le. Daca ai fi citit cu atentie si in 1877 si in 1917 rusii ne-au cam lasat balta. Plus ca si in 1877 si in 1917 nu erau comunistii la putere, Rusia era regat, avea tar, casa regala a rusiei (daca o put numi asa) era inrudita cu casa regala britanica…alte vremuri, alti lideri, alta viata….

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Poziții deschise la Construcții Erbașu


Istorii corecte politic
Carne de pui La Provincia
Big Fish
Editoriale
  • Iartă-mă, Doamne, că m-am născut în România!

    3 decembrie 2024

    Țara noastră a devenit scena unde se joacă o farsă de zile mari, cu actori care nu-și cunosc rolurile și bat cîmpii cu grație în aplauzele a douăzeci de milioane […]

  • You motherfuckers!

    2 decembrie 2024

    Telefonul trebuie să fi venit luni, 25 noiembrie, dimineața, cînd numărătoarea îl proiectase pe Călin Georgescu, iremediabil, în vîrful clasamentului. Peste ocean era miezul nopții, vocea era furioasă. Dincoace, la […]

  • Crăciun

    26 noiembrie 2024

    În spatele templului e-un coteț de găini, cîțiva saci cu mălai, marmura pentru zeii de-ocazie, o tigaie încinsă, vestalele sporovăiesc în pauză ca dizeozele, fac gargară cu ceai, temătoare de […]

  • TikTok-ul lui Dumnezeu

    26 noiembrie 2024

    Călin Georgescu s-a infiltrat în buletinele de vot la fel de brusc și neobservat ca omuleții verzi ai lui Putin în Crimeea. A pășit pe un covor social țesut din […]

  • La vie en rose

    19 noiembrie 2024

    De m-ar trimite maica-n vecini să cumpăr borș, desculț, prin praful lumii, în veacul catastrofic, m-aș costuma-n cămașa țăranului din Gorj ce s-a desprins cîinește-n Paris din lanțul trofic. Sfidînd […]

Iubitori de arta