Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Cu un nume tradițional toti sînteți datori

Zoom Cu un nume tradițional toti sînteți datori

Luni seară, proaspăt frînt de muncă, am somat aplicația să-mi găsească un tramvai particular înspre casă. Nu, nu Taxify. Încercasem și Taxify, dar tariful era atît de dinamic atunci încît un drum pînă în Militari făcea estimativ cam cît ar fi făcut drumul către vila lui Iordache, asta dacă fiecare hîrtiuță cu multe urări de iubire eternă ar fi luat mașina.

Aplicația susură prietenos. A căutat, a ademenit, a găsit. Vine Salvadore. Mă uit mai atent. Ia te uită, șirul nesfîrșit de Gigei mioritici a fost întrerupt de un nume cu rezonanță specială. Atît de specială că nu se poate hotărî dacă e italiană sau spaniolă.

Încurajat de nuanța alogenă, urc în mașină și declam de parcă aș fi mîncat pizza de cînd mă știu: “Ciao, Salvadore!”. Salvadore – nimic. Se uită la mine. Mă uit la el. A devenit Ciao înjurătură și n-am aflat eu? Încerc din nou pe italiană, dialectul de la Roma, colț cu Dorobanți: “Bre, auzi bine?”.

“Aud, dar știți, eu nu vorbesc italiană. Eu sînt din Oltenia.”

Asta lămurește lucrurile în bună măsură. Și totuși, de ce Salvadore?

Se luminează. “E tradiție de familie. Bunicul e Salvadore, eu sînt Salvadore și așa mai departe. Din două în două generații, cum ar veni.” Și celelalte generații, alea nesalvadoriene, au și ele tradiția unui nume? “Desigur”, îmi răspunde cu mîndrie, “toți sînt Mache!”

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

tn
Editoriale