Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Cum a salvat o periuţă de dinţi Staţia Spaţială

Zoom Cum a salvat o periuţă de dinţi Staţia Spaţială

N-aş fi aflat niciodată dacă nu relata revista Time despre asta. Aşa că vă povestesc şi vouă în colţul ăsta, unde în general vorbim despre ultimele invenţii/descoperiri ale ştiinţei şi tehnicii. Ceea ce urmează e tot o realizare (majoră!), dar ea se datorează unei eroine mult mai neprevăzute: este vorba despre o banală periuţă de dinţi.

Locul faptei? La 3-400 de kilometri deasupra nivelului mării, pe Staţia Spaţială Internaţională. Cînd? Săptămîna trecută. Ce s-a întîmplat? Păi, astronauţii rezidenţi aveau de înlocuit un comutator electric poziţionat în afara ISS. Problema era că, deşi aveau scule de ‘jdemii de dolari, le lipseau taman divaisurile pentru a înlocui piesa respectivă.

Ceea ce a urmat s-a mai întîmplat o dată, în trecutul îndepărtat (acum peste 40 de ani), la bordul misiunii lunare Apollo 13 (hai, că sigur l-aţi văzut pe Tom Hanks în filmul cu acelaşi titlu). În urma unei explozii la bord, Jim Lovell a spus celebra frază „Houston, we have a problem!“ şi, pe drumul de întoarcere dinspre Lună, echipajul a ajuns să improvizeze un filtru de dioxid de carbon, reuşind să bage o cutie rectangulară într-un orificiu cilindric, mai ceva ca cimpanzeii din laboratoare sau ca bebeluşii din lumea-ntreagă. De fapt, n-au făcut chiar asta, ci au creat un soi de conductă între cele două, izolată, cumva, cu un ciorap.

Ei bine, mîndrii urmaşi ai celor trei de pe Apollo 13 au făcut ceva similar săptămîna trecută: pentru a putea curăţa un orificiu pentru un şurub, cei doi astronauţi însărcinaţi cu asta, pre numele lor Sunita Williams şi Akihido Hoshide, au folosit o banală periuţă de dinţi ataşată la o ţeavă, plus o canistră de azot lichid.

Super-cool, fantastic, ingenios, zicem toţi. Şi bine că nu erau astronauţi români la bord. Conform statisticilor, unul din cinci români nu s-a spălat NICIODATĂ pe dinţi. Şi cum ar fi fost să spună ăia „Ştim, evrika, să folosim o periuţă de dinţi!“ doar pentru a primi replica: „Ăăă, io n-am, de fapt nici nu ştiu ce e aia“?

 

Pentru mai multe trăznăi d-ale științei, treceți pe la www.sciencefriction.ro.

 

 

 

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
Editoriale
bijuterii argint