Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Cum o să-mi petrec sfîrșitul lumii. Agricultura (VI)

Zoom Cum o să-mi petrec sfîrșitul lumii. Agricultura (VI)

Bun, deci v-ați încălzit, ați băut (apă! că n-am ajuns încă nici la fermentare, nici la distilare) și mîncat (vînat, în principiu) – e timpul să reclădim civilizația. Nu o să începem din prima cu avioane și combinate siderurgice. Ci cu ceva mult mai simplu, dar și mai necesar: agricultura.

De fapt, o să deturnez puțin sensul serialului ăstuia. Întrebarea mai veche din discuțiile mele, încă de prin liceu, este, de fapt, generată de o carte: “Un yankeu la curtea regelui Arthur”, a lui Mark Twain. Nu știu dacă o știți, dar dacă nu, faceți repede cunoștință cu ea, e savuroasă. Iar întrebarea era: “Cu toate informațiile din ziua de azi, cu toate chestiile «învățate» în școală, dacă ai fi transportat cu o mie, o mie cinci sute de ani în urmă, ce ai fi în stare să faci?”. Vedeți bine, întrebarea este, cumva, echivalentă cu cea cu care am început seria săptămîna trecută. Adică, cu un sfîrșit al civilizației, cînd rămînem fără curent și trebuie să luăm totul de la capăt. E drept, dacă pică curentul, mai găsim prin zonă pluguri, semințe, și cam ce ne mai trebuie. Va mai dura pînă să ajungem să facem fier din minereu, dar pentru orice eventualitate o să vorbim și despre asta.

Însă, pînă atunci, să revenim totuși la agricultură. De fapt, și istoria modernă a omenirii a plecat tot de la agricultură. Cîteva luni/cîțiva ani fără electricitate ne-ar putea aduce pe toți în situația să reînvățăm să fim țărani.

Să presupunem că ați găsit semințe. Dacă nu, o idee bună ar fi, cît încă se va putea, să dați o tură pe la Cora, la Baumax sau care mai au din ăstea și să luați niște semințe de roșii, morcovi, ardei… cu ceapa, porumbul și cartofii e mai greu, da’ vă descurcați voi. Ei, dar a vea seminețe e doar primul pas. Mai vine unul, destul de important: îngrășămintele. Cam peste tot, solul e sărăcuț. Lipsește, mai ales, azotul. Ăla care, în aer, e în concentrație de peste 70%! Cine-ar fi crezut?

Dar, pe lîngă azot, ca plantele să crească mari și frumoase vă mai trebuie potasiu și fosfor. Aveți idee unde le găsiți cel mai ușor, ca să aveți plante faine? N-ați ghicit, în animale! Da, cel mai bun îngrășămînt natural e în compoziția peștilor și păsărilor. Am văzut recent chestia asta pe History, cică așa i-au ajutat indienii pe primii pelerini în America. E posibil, acum, să n-aveți destui pești și destule păsări pentru a le sacrifica așa. Mai există o soluție: să beți multă apă. Da-da, urina are o concentrație mare de uree (că d-aia se cheamă așa), adică azot. Hai, nu vă mai jenați, astronauții recliclează de cincizeci de ani urina și n-au pățit nimic!

Mai e și chestia ailaltă, în fond și la urma urmei așa a apărut agricultura: niște unii au mîncat ceva grîne sălbatice, boabele nu s-au digerat, cînd au fost eliminate au dat de un mediu foooarte propice și au dat rod. Pam-pam, avem culturi agricole!

Mai departe, apropo de agricultură, intrăm în alte chestii: dulgherie (pentru hambare), fier (pluguri), dezvoltări funciare (irigații) și tot așa. Iar pentru dulgherie îți trebuie topor și alte scule, deci tot fier. Facem ce facem și ne întoarcem la fier. Normal, încă trăim în epoca fierului. Deci poate că despre asta o să povestim mîine.

Citește și celelalte episoade din “cum o să-mi petrec sfîrșitul lumii”: (I)(II), (III), (IV), (V)

Exclusiv online

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
Ultimele articole
Editoriale
bijuterii argint