Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Dați-ne meseria înapoi

Zoom Dați-ne meseria înapoi

Vineri seară, când toată țara se uita mai degrabă la Disney Channel, m-am simțit obligat să arunc un ochi pe Realitatea TV. De fapt, m-a sunat un prieten ca să mă întrebe dacă Gușă chiar face emisiune în Tulcea. Făcea. În Muzeul de Artă, dar în hol, cu ușile sălilor de expoziție bine ferecate. Înțeleaptă precauție.

Fără să aibă habar că se află în proximitatea celei mai mari colecții publice de opere ale lui Victor Brauner, Cozmin Gușă și-a început pseudo-emisiunea vorbind cu Florian Coldea, căruia i-a transmis că degeaba umblă la audiențe și pune minunatei producții a geostrategului un rating zero. Pentru că nu e adevărat, căci el, Cozmin Gușă, știe foarte bine ce audiență are. Dovada? În drum spre Tulcea, în elicopter, a răspuns timp de o oră la mesajele trimise de telespectatori pe adresa de e-mail a emisiunii. Și gata, case closed.

Alături de Gușă, în emisiune mai dezbăteau Octavian Hoandră, Edward Pastia, un expert în fonduri europene și sindicate, și primarul din Tulcea. Acesta din urmă, singurul, părea adeseori stingher, de parcă l-ar fi adus cineva cu forța în emisiune, ceea ce s-ar putea să fie chiar adevărat.

Rareori mi-a fost dat să văd mai mult amatorism adunat la un loc. Și nu e neapărat vina echipei din spatele camerelor. Proiectul lui Gușă, prin care face trei emisiuni săptămânal în câte o capitală de județ, nu e rău în sine, doar că nu poate fi făcut pe genunchi, cu resursele limitate ale unei televiziuni în insolvență. Având de alergat dintr-un județ în altul, nici documentariștii și reporterii (dacă or exista), și nici producătorul nu au timp să pregătească emisiunea așa cum trebuie. Iar câteva imagini filmate din dronă, prin oraș, plus ceva imagini de arhivă cu pelicani, nu țin loc nici de informații, nici de documentare. Dacă la asta adaugi gazdele din platou, complet pe dinafară cu subiectul, obții un amestec de nimic și nicicum ce nu poate duce la audiențe mai mari de zero.

„Hai să vorbim despre problemele Deltei“, zice Gușă. „Hai“, zice și Hoandră, după care spune că el habar n-are despre Deltă nimic, pentru că nu a fost pe aici. Dar avem munți și urși în țară, de exemplu, și nu ne ocupăm de ei. E cam așa cum nu ne ocupăm nici de Deltă, deci asta e problema. Toate privirile din platou se îndreaptă spre Pastia, pe vremuri un ziarist documentat, nu și în seara cu pricina. Părea că, în drumul lor cu elicopterul, șmecherii Gușă și Hoandră au aterizat pe o șaormărie: „Cozmine, tu ce vrei?“, urla Hoandră agățat de tălpicul drept al elicopterului. „Una cu de toate, picantă, și pe Pastia, să ne jucăm cu el!“ Mai mult ca sigur așa a ajuns Edward Pastia la Tulcea, în emisiunea patronului său. Probabil că a făcut și ceva prostii pe la București, că părea că nu i-au dat nici acces la Internet, ca să poată să caute informații corecte. Așa că a aruncat și el niște chestii pe care și le mai amintea de pe niște șervețele, de o imprecizie uluitoare.

Așadar, despre problemele Deltei s-a vorbit mai degrabă nu. Dar Coldea n-a scăpat, căci a fost muștruluit în continuare. Ba mai cădea un reflector, ba mai sfârâia un cablu, iar Coldea era pus rapid la punct. S-a vorbit, desigur, și despre fabulosul miliard care umblă prin Delta Dunării sub formă de fonduri europene. Iar nu știa nimeni nimic despre subiect, cu excepția expertului în fonduri europene și sindicate. Dar ăla s-a pierdut în niște explicații alambicate, așa că a preluat Hoandră frâiele: „Din miliardul ăla se va fura mai mult de jumătate, cu siguranță!“. Gata, au rezolvat-o și pe asta.

Au mai trecut prin cadru niște ansambluri de-ale minorităților din județul Tulcea, care n-aveau, săracele, nici o vină. După care, în aplauze pentru candidatul Rareș Bogdan, s-au strâns sculele, s-a stins lumina și toată lumea s-a grăbit spre dormitoare, că urma deplasarea la Constanța și la discuțiile savante cu proprietarul hotelului Phoenicia.

Mi-e greu de spus ce am urmărit timp de aproape trei ore. Pentru că se întâmpla la televizor, s-ar fi putut să fie o emisiune TV. Dar nu prea era. Era un soi de filmare a unui cerc în care trei impostori se pupau în cur unul pe altul, pentru a-și arăta că se apreciază, după care, cu gurile pline, se rățoiau la Coldea, după care o luau de la capăt.
Ce e de mirare e că oamenii par pregătiți, ar putea fi buni impostori în orice domeniu. De ce insistă să fie impostori în presă e greu de înțeles.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

bt
Editoriale
 • Limbă dulce, cur viclean, caracter de est-german

  18 iunie 2019

  De la „Ține, țațo, curu’ zvelt”, subversivul șlagăr pe care Maria Tănase l-a cîntat în timpul războiului la o petrecere dată de Manfred von Killinger, ambasadorului Germaniei la București, pînă […]

 • Riscul mersului pe Barna

  18 iunie 2019

  Sub coordonarea unuia dintre foștii căprari ai poliției politice a fost pus pe piață un sondaj în care Dacian Cioloș îl zdrobește pe Dan Barna în competiția internă pentru candidatura […]

 • O broască râioasă pentru fiecare

  18 iunie 2019

  Nicolae Titulescu a declarat, la un moment dat: „Când am acceptat urcușul în politică, am acceptat ca în fiecare dimineață să înghit pe stomacul gol o broască râioasă“. Nu discutăm acum gusturile gastronomice ale […]

 • Cîți meleșcani încap într-un Iohannis

  11 iunie 2019

  Estonia s-a transformat în Vestonia după scorul de maidan cu care a învins România la cel mai important sport politic practicat pe terenul organizațiilor mondiale: “Tragerea sforilor prin spatele adversarului […]

 • Arta iubirii politice

  11 iunie 2019

  La început, fiindcă moștenea direct averea politică a PCR, partidul lui Ion Iliescu a trebuit să împartă democrația cu cei care moșteniseră vechea Securitate. A fost ceea ce s-ar putea […]

bt
Ultimele articole
romania100