Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

De-a informați-ascunselea

Zoom De-a informați-ascunselea

Aparent, trăim în secolul informației. Cel puțin așa spun câțiva optimiști, sau așa spuneau acum 20 de ani, pe la începutul secolului. În realitate, deși avem toate mijloacele de a ajunge mai repede și mai bine la informație, trăim în cei mai crunți ani ai dezinformării, ai știrilor care nu sunt știri – chiar atunci când sunt adevărate–, ai datelor care, deși există, nu sunt comunicate.

Tragem după noi, de aproape un deceniu, cea mai mare mistificare a istoriei recente, numită recensământul populației din 2011. Ceva mai superficial, mai mincinos și cu efecte mai dăunătoare asupra realității nu s-a făcut în România, programatic, dinainte de 1990. Lucrurile ar putea fi corectate la recensământul programat pentru anul viitor, dar este greu de crezut că Institutul Național de Statistică își va reveni până atunci și va dori, cu adevărat, să ne pună în fața realității.

Iar ăsta este doar un exemplu al unei mistificări oficiale care se dovedește utilă nu doar în raportările către UE, ci și în gestionarea rezultatelor alegerilor, ale referendumurilor și, iată, a pandemiilor.

Institutul Național de Statistică ar trebui să fie, pentru a avea credibilitate, o instituție independentă. Și nu este. Tocmai de aceea datele pe care le furnizează sunt și vor fi mereu cel puțin îndoielnice.

De asemeni, independente ar trebui să fie și DSP-urile. Și, desigur, nu sunt. Iar asta se vede și se simte cel mai nasol în perioade precum cea pe care tocmai o traversăm.

Se discută mai mult sau mai puțin aplicat despre efectul alegerilor locale asupra intensificării pandemiei în România. Teza oficială este că nu, alegerile locale nu au avut nici cea mai mică influență asupra creșterii numărului de infectări. Iar teza oficială se bazează tocmai pe datele care vin sau mai degrabă nu vin de la DSP-uri și de la INS. Mai zilele trecute, prezent prin Skype într-o emisiune televizată, Cristian Seidler afirma, foarte convins și în mod repetat, că alegerile locale nu au dus la creșterea îmbolnăvirilor pentru că DSP-urile nu au raportat infectări în urma îmbulzelii de la alegeri.

Da, DSP nu a raportat așa ceva, pentru că politica guvernamentală a fost, de la bun început, negarea oricărei influențe a alegerilor asupra infectărilor cu SARS-CoV-2. Așadar, Cristian Seidler are dreptate: datele oficiale nu indică alegerile drept facilitator al răspândirii bolii.

Pentru a putea spune cum și cât a crescut numărul de infectări din cauza alegerilor, ar fi trebuit să se facă anchete epidemiologice serioase. La aproape 6.000 de cazuri pe zi nu că nu se fac anchete epidemiologice serioase, ci aproape că nu se mai fac deloc. Dacă s-ar fi făcut, am fi aflat câți dintre cei declarați infectați în primele două săptămâni de după 27 septembrie mai ieșiseră din casă în mod frecvent înainte de ziua votului. Am fi aflat, iarăși, câți membri ai secțiilor de votare au fost descoperiți infectați după ziua alegerilor, ni s-ar fi spus câți dintre politicienii care au participat la alegeri și, implicit, la campania electorală s-au îmbolnăvit în acea perioadă.

Dar nu avem aceste date. Și nu le avem nu pentru că ele nu ar fi putut fi strânse și comunicate, ci tocmai pentru că ele trebuie ascunse. Nu vrem să aflăm răspunsuri care să ne indice cum am putea opri toată nebunia asta, deci e simplu, nu punem nici întrebări.

Argumentele false ale unuia ca Seidler sunt de tipul: „Nu există niciun raport asupra existenței vieții pe planete din afara sistemului solar“. Căci da, nu există, pentru că n-a fost nimeni acolo ca să-l poată face. Cum nu există confirmări ale serviciilor secrete că unii sau alții le-ar fi angajați acoperiți. În lipsa acestor confirmări, iată, pe logica lui Seidler, putem spune că acoperiții nici măcar nu există.

Nu spun că e bine sau e rău că ne sunt ascunse informațiile. E prea riscant să fac astfel de afirmații într-o țară în care, nu peste multă vreme, se va crede că întreaga planetă se limitează la România și cam atât. Pentru că politrucii și ticăloșii care ne conduc n-au emis vreun raport despre existența altor țări.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
 • Un vaccin la îndemîna oricui

  24 noiembrie 2020

  Patriarhii ortodocși care și-au dat singuri cu cădelnița-n coaie după ce au afirmat că virusul liliacului chinezesc, nefiind creștin, nu are ce căuta în biserică au acum un bun prilej […]

 • Pfizer președinte

  24 noiembrie 2020

  Nu mai sînt paturi la ATI. O spun medicii, o spune presa, o spun pacienții care se agață de viață pe holuri. Ba sînt, spun Orban și Tătaru, care nu […]

 • Cățeii pandemiei

  24 noiembrie 2020

  S-au umplut orașele, în principal, de căței, de obicei de talie mică, abandonați. Mulți sunt câini din acele rase incerte, pe care, pe întuneric, i-au putea confunda cu o pisică, […]

 • Împărat și proletar (Scrisoarea a IV-a, către prieteni)

  17 noiembrie 2020

  Străbunica mea Iulica Bonțideanu, greco-catolică din comuna Soareș, de lîngă Bobîlna, care a dormit toată viața cu capul pe Biblie pînă la vîrsta de 101 ani, avea obiceiul de a […]

 • Poporul fără ardere internă

  17 noiembrie 2020

  Iohannis a risipit un mandat de cinci ani învățînd să citească din prompter și numărînd plopii de două ori pe săptămînă pe drumul spre Sibiu, dar putea să recupereze în […]