Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Demolatul ăsta nu-i aşa de simplu cum crede lumea

Zoom Demolatul ăsta nu-i aşa de simplu cum crede lumea

Pentru cine nu ştie, Hala Matache se află în Bucureşti (un oraş oricum nefericit), pe strada Berzei, imediat după intersecţia cu Griviţei, cum vii dinspre Piaţa Victoriei. Hala este monument pentru c-a fost făcută în mileniul trecut, secolul XIX, mai exact, şi de-atunci generaţii întregi de bucureşteni (romi, dar şi minoritari din zonă: români, maghiari, germani etc.) şi-au cumpărat de acolo artefacte de mare valoare istorică, adică varză murată, cartofi boabe, creveţi vietnamezi, roşii turceşti şi telemea „de Sibiu“. Nu din aceste motive, ci din altele, primarul a decis s-o dărâme; tot din alte motive, asociaţia „Salvaţi Bucureştiul“ a decis să-l oprească pe Oprescu. Argumente?

Pro: e monument arhitectonic, e unul dintre puţinele simboluri antebelice scăpate din Ceauşimă, poate fi amenajată într-un spaţiu cultural multifuncţional, exact ce face acum Primăria cu Hanul Gabroveni din Centrul Vechi. De ce să judecăm strâmb, pentru han – mumă, pentru hală – ciumă?

Contra: e urâtă, n-are istorie culturală (e-un simplu „aprozar“ cu acoperiş), e degradată în ultimul hal, dar mai ales, stă în drum.
Acest ultim argument m-a făcut să-mi înhaţ carnetul şi aparatul foto şi să mă duc să văd: cum adică stă în drum? Ce, dacă eu stau locului, iar tu vii şi mă iei la poceală pe motiv că-ţi stau în drum, tot tu ai dreptate?! A se slăbi!

Ei bine, realitatea de pe teren e alta decât cea din visele conservaţioniştilor. Ceea ce se vrea, acolo, e construirea unui bulevard larg, cu trei benzi pe sens şi linie de tramvai în mijloc, bulevard care merge pe Calea Buzeşti şi continuă pe Berzei. Zona prin care trec drumurile astea e un vechi cartier negustoresc (aici oengiştii au dreptate), din care negustorii au fost alungaţi şi omorâţi la Canal. Casele şi prăvăliile lor au fost ocupate de oameni noi, care pân-atunci locuiseră în corturi – vă daţi seama cum arată azi cartierul, după 50 de ani de la „deschiaburirea“ foştilor proprietari! Dacă bulevardul se finalizează, Buzeştiul poate redeveni zonă comercială… dar bulevardul trebuie să treacă exact prin Hala Matache, care, într-adevăr, stă în drum!

Cugetând eu şi ţăcănind din aparat, mă pomenesc c-un individ în uniformă, înfipt băţ în faţa mea: „Ce faceţi aici?“. „Mersi, bine“, îi răspund, „dumneavoastră?“ Enervat că nu m-a speriat, omul ridică tonul: „Sunt agent Ilie şi vă atrag atenţia că nu v-am acordat permisiunea să mă fotografiaţi!“. Mă uit la el cu o privire ovină, iar el explică: „Eram în maşină, în timpul serviciului, şi v-am văzut făcând poze!“. Îmi arată o maşină inscripţionată cu numele unei firme de pază şi încep să înţeleg. Îi explic că imaginile care mă interesează sunt cu hala, nu cu persoana lui, dar e inflexibil: „Vă rog să ştergeţi din memoria aparatului toate pozele cu mine sau cu maşina de serviciu!“. A urmat o scenă grotescă, pentru că nici unul din noi doi nu ştia să umble în memoria unui aparat digital; s-au adunat trecătorii, fiecare îşi dădea cu părerea, aparatul trecea din mână-n mână, dar a apărut un tânăr conlocuitor (14-15 ani), care a rezolvat problema în doi timpi şi trei mişcări: „Uite acilea, şefu’! Pă care le dilesc, mânca-ţi-aş?“. Agentul i-a indicat imaginile incriminatoare, tânărul domn le-a şters, Ilie a salutat şi s-a-ntors la căldurică, iar eu l-am întrebat pe îngerul meu salvator ce părere are despre demolarea Halei Matache. M-a privit cu milă: „Coae, hala asta vine jos când zi­cem noi, nu când zice Oprescu! Păi ce, e Buzeştiul lu’ mă-sa?“.

Notă: acest articol reprezintă punctul de vedere al autorului şi nu al redacţiei.

Publicat în Cațavencii, nr. 50, 19-25 decembrie 2012

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
Ultimele articole
Editoriale
bijuterii argint