Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Dincolo de orizont, de prostie, de plictiseală și, în general, de orice formă decentă de mizerie

Zoom Dincolo de orizont, de prostie, de plictiseală și, în general, de orice formă decentă de mizerie

Am fost mirat să aflu că Beyond Skyline nu numai că este o pierdere de vreme, ci, mai mult, este continuarea unei teribile pierderi de vreme. Skyline, filmul original sau pacientul zero, a apărut prin negurile lui 2010 doar pentru a dispărea în neantul binemeritat după corul de huideli pe care a reușit să-l stîrnească.

Simplul fapt că există oameni dornici în continuare să investească timp și bani în proiecte de genul ăsta nu sperie gîndul, ci îl face direct să se ducă într-un colț întunecos, să ia pozitia fetusului și să geamă gîtuit de groază: “FMM, Lumière, nu puteai tu să lași numărul artelor în pace?”.

Pe de altă parte, revenirea strigoiului de celuloid are sens. În definitiv, trăim în lumea în care Sharknado e deja la filmul cu numărul cinci, iar Samurai Cop se bucură de statutul de film cult și fanii au finanțat continuarea la fel de proastă ca și originalul. Și mai e ceva: maraciuca e din ce în ce mai populară, deci e perfect rațional să faci un film prost în speranța că publicul tău va veni complet spart și va aprecia producția.

Dar, din păcate pentru Beyond Skyline, rămîne o problemă: nu e îndeajuns de prost. Dacă ar concura la America n-are talent pentru cel mai prost film al anului, n-ar intra nici măcar în semifinale dacă n-ar aduce cu sine și ceva caz social. Judecat strict pe valoare, filmul e mediocru de prost, mult mai predispus să fie uitat decît detestat, înjurat, boicotat sau, visul umed al oricărui cineast bîtă, să ajungă în Valhalla filmelor “atît de proaste că sînt bune”.

E drept, premisa sună promițător, chiar și doar pentru cineva semi-fumat sau fals amețit cu un pliculeț de oregano: un detectiv nemilos pornește pe urmele celor care i-au furat fiul. Hoții de fiu sînt extraterești invadatori din altă lume. Și rezolvarea stă în scene ridicole de karate filmate în Indonezia, care pretinde că e Laos. Pentru că scenaristul e însurat cu o laoseză.

Plătitorul ajuns în acest punct începe să se întrebe din ce în ce mai serios dacă nu mai bine cumpăra toate edițiile de colecție ale lui Plan 9 From Outer Space. Sau poate mai bine arunca banii pe integrala Ed Wood. Sau aruncă banii de-a dreptul, dar măcar nu se umple de mizerii.

Nu-i nimic, există ceva și pentru privitorul indispus. Sindromul George Martin pe cocaină e numai bun să salveze dezastrul ăsta de la glorie nepieritoare. Personajele mor, dispar și, în esență, pier în fața ochilor publicului fără nici un dram de logică sau predictibilitate. Aici e momentul în care ar trebui să mormăiți ca dronele spălate pe creier: “Nu știi nimic, Ion Zăpadă, nouă ne plac filmele imprevizibile!”.

Ar mai fi ceva de spus? Probabil, dar deja încep să am dubii că merită efortul. Beyond Skyline e genul ăla de film făcut pe genunchi și care mizează strict pe “Hai să vedem cît de prost e” ca metodă de marketing. 

Beyond Skyline. R.: Liam O’Donnell. Cu: Frank Grillo, Bojana Novakovic, Iko Uwais.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
 • În căutarea țăranului pierdut

  18 februarie 2020

  Prin anii ’90, șoseaua dintre Craiova si Calafat purta la gît în plină iarnă salbe de potîrnichi și de prepelițe, care spre a nu fi detectate pe cîmpul înzăpezit de […]

 • Instinct primar

  18 februarie 2020

  Partidele bătrîne se închină la chipul cioplit al primarului. Și PSD, și PNL se prosternează la picioarele acestei divinități păgîne. Au primari mulți pe care vor să-i păstreze fiindcă fără […]

 • Cine suntem, ce mai vrem

  18 februarie 2020

  „Să se știe cine suntem și ce vrem“, spunea Ion Iliescu în decembrie 1989 despre necesitatea unei comunicări cu ambasada Uniunii Sovietice. Desigur, sovieticii știau destul de bine și cine […]

 • Ludovic autorăstignit a doua oară

  11 februarie 2020

  După ce a fost bătut la școală de niște derbedei, elevul conștiincios Ludovic Orban, sfătuit de domnul diriginte, a decis să-și dea singur palme în fața clasei dacă împricinații refuză […]

 • Războaiele care ne-au prostit

  11 februarie 2020

  Cînd vine vorba despre înapoierea României, două tabere duc greul bătăliei. Una susține că sîntem ținuți pe loc de corupție. Cealaltă e de părere că sîntem victima conspirației internaționale. În […]

Cele mai citite