Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Dincolo de orizont, de prostie, de plictiseală și, în general, de orice formă decentă de mizerie

Zoom Dincolo de orizont, de prostie, de plictiseală și, în general, de orice formă decentă de mizerie

Am fost mirat să aflu că Beyond Skyline nu numai că este o pierdere de vreme, ci, mai mult, este continuarea unei teribile pierderi de vreme. Skyline, filmul original sau pacientul zero, a apărut prin negurile lui 2010 doar pentru a dispărea în neantul binemeritat după corul de huideli pe care a reușit să-l stîrnească.

Simplul fapt că există oameni dornici în continuare să investească timp și bani în proiecte de genul ăsta nu sperie gîndul, ci îl face direct să se ducă într-un colț întunecos, să ia pozitia fetusului și să geamă gîtuit de groază: “FMM, Lumière, nu puteai tu să lași numărul artelor în pace?”.

Pe de altă parte, revenirea strigoiului de celuloid are sens. În definitiv, trăim în lumea în care Sharknado e deja la filmul cu numărul cinci, iar Samurai Cop se bucură de statutul de film cult și fanii au finanțat continuarea la fel de proastă ca și originalul. Și mai e ceva: maraciuca e din ce în ce mai populară, deci e perfect rațional să faci un film prost în speranța că publicul tău va veni complet spart și va aprecia producția.

Dar, din păcate pentru Beyond Skyline, rămîne o problemă: nu e îndeajuns de prost. Dacă ar concura la America n-are talent pentru cel mai prost film al anului, n-ar intra nici măcar în semifinale dacă n-ar aduce cu sine și ceva caz social. Judecat strict pe valoare, filmul e mediocru de prost, mult mai predispus să fie uitat decît detestat, înjurat, boicotat sau, visul umed al oricărui cineast bîtă, să ajungă în Valhalla filmelor “atît de proaste că sînt bune”.

E drept, premisa sună promițător, chiar și doar pentru cineva semi-fumat sau fals amețit cu un pliculeț de oregano: un detectiv nemilos pornește pe urmele celor care i-au furat fiul. Hoții de fiu sînt extraterești invadatori din altă lume. Și rezolvarea stă în scene ridicole de karate filmate în Indonezia, care pretinde că e Laos. Pentru că scenaristul e însurat cu o laoseză.

Plătitorul ajuns în acest punct începe să se întrebe din ce în ce mai serios dacă nu mai bine cumpăra toate edițiile de colecție ale lui Plan 9 From Outer Space. Sau poate mai bine arunca banii pe integrala Ed Wood. Sau aruncă banii de-a dreptul, dar măcar nu se umple de mizerii.

Nu-i nimic, există ceva și pentru privitorul indispus. Sindromul George Martin pe cocaină e numai bun să salveze dezastrul ăsta de la glorie nepieritoare. Personajele mor, dispar și, în esență, pier în fața ochilor publicului fără nici un dram de logică sau predictibilitate. Aici e momentul în care ar trebui să mormăiți ca dronele spălate pe creier: “Nu știi nimic, Ion Zăpadă, nouă ne plac filmele imprevizibile!”.

Ar mai fi ceva de spus? Probabil, dar deja încep să am dubii că merită efortul. Beyond Skyline e genul ăla de film făcut pe genunchi și care mizează strict pe “Hai să vedem cît de prost e” ca metodă de marketing. 

Beyond Skyline. R.: Liam O’Donnell. Cu: Frank Grillo, Bojana Novakovic, Iko Uwais.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
 • Toader s-a făcut băiat mare

  17 septembrie 2019

  Aidoma unui copil fugit de acasă și aciuit în Gara de Nord, Toader Paleologu a fost luat sub pulpană de un drojdier bătrîn și hîrșit în rele, dispus să-l învețe […]

 • Călăreții fără cap

  17 septembrie 2019

  Între pusta maghiară și stepa rusească, pe terenul cu obstacole moștenit de la strămoși, România aleargă, ca un cal deșelat de istorie, să prindă din urmă Occidentul. Singura ei certitudine, […]

 • Votul la fără taxe

  17 septembrie 2019

  79.997 de cetățeni români stabiliți în străinătate s-au înscris fie pentru a vota prin corespondență, fie pentru a solicita să voteze la o secție de votare mai aproape de casă. […]

 • Întoarcerea clasei muncitoare în paradisul capitalist

  10 septembrie 2019

  Dacă-n popor se zice că sula nu știe carte fiindcă la școală a stat tot timpul sub bancă și n-a văzut ce se scrie pe tablă, e clar că noua […]

 • Frăția lichelelor

  10 septembrie 2019

  Scaunul de la Cotroceni, scos la licitație în noiembrie, vine cu un pachet promoțional de putere neagră. Serviciile secrete sînt incluse, pot fi cumpărate practic pe nimic doar păstrîndu-li-se șefii […]