Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Dragnea și modul lui păgubos de a se lupta cu limbajul urii

Zoom Dragnea și modul lui păgubos de a se lupta cu limbajul urii

Poți să spui multe despre Dragnea, dar nu și că știe să-și aleagă cuvintele atunci când propune o lege. Defăimarea socială e cel mai nefericit termen pe care-l putea folosi pentru ce vrea el să combată. Legile împotriva limbajului urii sunt ceva obișnuit în țările libere. Numai că acolo chestia care trebuie stârpită e numită limbaj al urii, nu defăimare socială. În primul rând, pentru că genul ăla de discurs instigă la ură și discriminare împotriva unui grup. În al doilea rând – și aici se vede abilitatea lexicală a autorilor – pentru că pare mai legitim să lupți împotriva urii decât împotriva defăimării.

În România, defăimarea pare o chestie de care se tem în principal persoanele publice. Politicienii vizibili sunt cei vizați de anchete defăimătoare, vedetele cu notorietate și influență. Când lupți împotriva defăimării, pare că vrei să-i aperi. Degeaba spui că e vorba de defăimare socială, nimeni nu mai stă să citească sintagma până la capăt.

Dar să vedem ce vrea, mai exact, legea lui Dragnea. Proiectul lui definește defăimarea socială prin punerea cuiva în inferioritate pe temeiul apertenenței lui la un grup definit ”prin una sau mai multe trăsături de gen, vârstă, rasă, religie, origine etnică, limbă maternă, tradiții culturale, apartenență politică, orientare sexuală, origine socială, avere, dizabilități, boală cronică necontagioasă sau infecție HIV/SIDA.”

Există, în primul rând, o parte rezonabilă a legii. E normal să evacuăm din spațiul public atacurile la persoană care vizează genul sau originea etnică. În alte părți, tipul ăsta de discurs e evitat pentru că e o mârlănie să faci altfel, nu de teama legii. În România, însă, omul trăiește într-o comuniune perfectă cu glumele pe seama țiganilor și cu observațiile despre cât de curve sunt femeile din politică. Poate că niște măsuri împotriva limbajului urii n-ar fi complet aberante.

Ce e aberant e prezența altor criterii în legea propusă de Dragnea. Legea lui Dragnea își interzice, de exemplu, să ataci pe cineva pe baza apartenenței lui politice. De parcă simpatia pentru socialiști sau pentru liberali e o chestie cu care te naști, pe care nu poți s-o schimbi. De fapt, să faci mișto de cineva pe seama viziunilor lui politice face parte din arsenalul retoric al democrației. Probabil că e cel mai fair atac la persoană din câte se pot imagina. Nu te iei de om pentru cum arată sau cât de prost este, ci pentru acele credințe ale lui care sunt de natură politică, adică te privesc și pe tine.

Apoi, proiectul de lege vede ca incorecte defăimarea care are la baza originea socială. Asta ca și cum România ar avea o mare tradiție aristocratică, iar Cantacuzinii și Goleștii ar jigni sistematic restul populației. Într-o țară de săteni, cum e România, criteriul originii sociale își pierde orice greutate. Nu cred că se teme nimeni că ăia doi români cu origini nobiliare o să-i insulte pe restul cetățenilor, făcându-i țărani. Singura utilitate a părții cu originea socială ar fi să-l protejeze pe Radu Duda de lumea care face mișto de el că n-are sânge albastru.

Și mai e o problemă cu legea. Pe lângă faptul că e propusă de Dragnea, ultimul om de la care te-ai aștepta să fie un progresist liberal care luptă împotriva opresiunii. Nimeni nu are încredere că o asemenea lege, care pune probleme serioase presei, va fi aplicată independent, fără abuzuri. O amendă de 6000 de lei pentru defăimare socială pare instrumentul perfect de a hărțui presa care te deranjează.

Partea bună e că pe lista aia de criterii care definesc un grup social nu e și pilozitatea facială și nici capacitatea de a mobiliza morții la vot. Unele glume pe seama lui Dragnea nu vor dispărea niciodată, în ciuda cenzurii.

Exclusiv online

2 comentarii

 1. #1

  Poate contravine legii asteia idioate si sa spui “condamnatul Dragnea”(deocamdata…cu suspendare)

 2. #2

  Decât că așa vorbește Dragnea.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
 • În căutarea țăranului pierdut

  18 februarie 2020

  Prin anii ’90, șoseaua dintre Craiova si Calafat purta la gît în plină iarnă salbe de potîrnichi și de prepelițe, care spre a nu fi detectate pe cîmpul înzăpezit de […]

 • Instinct primar

  18 februarie 2020

  Partidele bătrîne se închină la chipul cioplit al primarului. Și PSD, și PNL se prosternează la picioarele acestei divinități păgîne. Au primari mulți pe care vor să-i păstreze fiindcă fără […]

 • Cine suntem, ce mai vrem

  18 februarie 2020

  „Să se știe cine suntem și ce vrem“, spunea Ion Iliescu în decembrie 1989 despre necesitatea unei comunicări cu ambasada Uniunii Sovietice. Desigur, sovieticii știau destul de bine și cine […]

 • Ludovic autorăstignit a doua oară

  11 februarie 2020

  După ce a fost bătut la școală de niște derbedei, elevul conștiincios Ludovic Orban, sfătuit de domnul diriginte, a decis să-și dea singur palme în fața clasei dacă împricinații refuză […]

 • Războaiele care ne-au prostit

  11 februarie 2020

  Cînd vine vorba despre înapoierea României, două tabere duc greul bătăliei. Una susține că sîntem ținuți pe loc de corupție. Cealaltă e de părere că sîntem victima conspirației internaționale. În […]