Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

După Endgame, Marvel se pregătește de colivă și pomană

Zoom După Endgame, Marvel se pregătește de colivă și pomană

Star Wars, seria nouă și neinteresantă, a ținut morțiș să cîrmească povestea lui “A long time ago…” dinspre mitologie înspre ideologie. Așa cam cum au înțeles să facă filme și capetele pătrate de dinainte de ’89, dovadă că The Last Jedi s-a bucurat de aceeași apreciere pe care o aveau în epocă filmele cu tovarăși agronomi. Acum, franciza considerată mai infailibilă decît Yoda se tîrîie prin subsolul gusturilor: jucăriile nu se vînd nici la discount, parcul de distracții tematic zace gol, iar spin-off-urile așteaptă lîngă telefon, pentru că Disney a promis că “le sună el”.

Zelul fanatic de-a ucide personajele trilogiei originale, doar-doar se va muta interesul fanilor în zona creaturilor lipsite de haz, mister și personalitate care populează acum franciza, n-a făcut decît să arate umilitor de clar că Star Wars înseamnă Luke, Han, Leia și, evident, Darth Vader. Bine, orice fan ar fi explicat succint: “Băi, am avut 40 de ani la dispoziție să ne legăm sufletește de ăștia vechi și tu vrei să schimbi asta cu Darth Emo, Mary Sue și amiralu’ Studii de gen?”.

Ai zice că, ajuns în acest punct, Disney ar fi tentat să tragă frîna de mînă și să spună speriat: “Stăm pe un munte de bani ca Smaug în cetatea dwarfilor, hai să-i spargem pe niște scenariști talentați care vor să sufle viață creativă în eroii noștri”.

Sau nu. Dacă Star Wars și-a rupt dinții ideologici în duritatea realității, viitorul Marvel pune feminismul pe Warp 5 și se aruncă în spațiu. Pentru că așa funcționează lucrurile: faci fix același lucru păgubos, dar aștepți rezultate diferite.

Recunosc, am fost rău. Să vedem care e forța feminină care va scoate Marvel din groapa uitării acum, că greii seriei au ieșit la pensie:

Black Widow – Excelent. Dacă tot ai omorît personajul într-una din scenele care cerșeau pe față “Hai, pretindeți că e dramatic!”, e de la sine înțeles că publicul va da năvală să vadă un film despre eroina al cărei arc narativ a fost deja încheiat. Uită-te la Solo: A Star Wars Story. Han era mort de două filme și totuși publicul s-a înghesuit să… nu, hai să nu ne uităm la Solo. Nimeni n-a vrut asta.

Thor: Love and Thunder – Sau, mai exact, Thorina, pentru că Natalie Portman e în rolul divin principal. Exact ca în benzile desenate de tip nou, alea care au băgat Marvel în comă. E adevărat, există în Univers oameni care ar vrea s-o vadă pe Natalie Portman luînd în mînă ciocanul lui Thor, dar îi găsești în mod normal prin comentariile de la PornHub, nu în consiliul de administrație al Disney. Adăugați și amănuntul că Tessa Thompson nu e doar prima Valkyrie afro-americană, dar și regină în Asgard și, pe deasupra, lesbiană. Cumva, te întrebi dacă Disney chiar promovează ideologia sau deja a depășit faza și doar face un mișto foarte fin.

The Eternals – Angelina Jolie. Mesageră a zeilor pe Pămînt. Nu îmbătrînește. Nu are limită în puteri. Dă cu enegie din unghii. Un soi de Captain Marvel, dar fără freza LGBTQ.

Și exemple ar mai fi, destinate în special Disney+, dar e destul și pînă aici. Disney n-a priceput nimic din fiascoul Star Wars. În loc să pună mintea creativă la treabă, corporația insistă pe modelul falimentar: reciclăm personaje, le punem să fie femei, eventual și minoritare, și apoi dăm vina pe public cînd ocolește scîrbit producțiile noastre. Pentru că asta e adevărata problemă: degeaba pui țîțe pe nimic, tot nimic rămîne.

5 comentarii

 1. #1

  De cand l-au omorat pe Han Solo eu am uitat de existenta Star Wars. Cea mai tampita idee poisibila! Sa omori singurul personaj interesant din trilogie.

 2. #2

  Foarte tare articolul ! Asa este. Au sansa monumentala si mai mult ca sigur ca vor reusi sa f#$%ta urmatoarele filme Marvel.
  Oare aia in Asgard aveau si tigani? Sau aveau doar lesbi ? Si negri? Oare valkiria aia colorata cum o fi ajuns in Asgard?
  Nu m-ar surprinde sa il vedem pe Hulk gay.
  In rest se vor ocupa baietii cu pixul sa fie toti eroii politic corecti. Sa nu iasa din rand. Si noi la cinema. Sper sa nu ajungem sa privim perioada asta ca epoca de aur a filmelor cu super eroi.

 3. #3

  Și vine Alex HarBinson, că un feminist mascul ce este el, sa apere cauza cea dreaptă, crezând că astfel va căpăta ceva de la colegele lui ideologice. Tristul adevăr îl va lovi crud, însă, pe bietul soy boy, care tot un trist rămâne. In rest, da, ideologia asta tâmpă, la care aderă modernii ăștia triști ( feministe, femiboys samd) va omorî și pe Disney și pe Marvel, pt că audienta….lulu.

 4. #4

  Cel mai bun articol pe care l-am citit în ultimul timp,Bravo ☺️☺️☺️☺️☺️☺️👍👍👍👍👍👍👍👍👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

 5. #5

  Să înțeleg că ești misogin?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
 • O instituție anticreștină

  22 octombrie 2019

  După ce a apelat la criminaliști de import spre a studia colecția de oscioare a șefului de campanie electorală morbidă a lui Klaus Johannis, DIICOT-ul i-a refuzat lui Gheorghe Dincă […]

 • Dictatorul român

  22 octombrie 2019

  Dacă îl punem deoparte pe Emil-Constantinescu-Cel-Învins-De-Securitate, ca pe un fluture rar, orbit și el de strălucirea puterii, dar cu frumoase desene morale pe aripi, insectarul președinților noștri prezintă doar gîngănii […]

 • Bellocrația

  22 octombrie 2019

  Deși termenul poate părea o invenție recentă, nu este. „Bellocrat“ apare la Suetoniu, la Ovidius, Wolfgang Lazius, Johann Pistorius, Plinius, Abraham Bzowski, Scipione Ammirato, Bartholomeo Gramondo și poate și la […]

 • O găina beată va cînta cucurigu pe palatul Victoria, însă foarte încet, ca să nu-l trezească pe Klaus Iohannis

  15 octombrie 2019

  După ce o tînără iraniană și-a dat foc în piața publică fiindcă fusese condamnată pentru port ilegal de nădragi bărbătești, ayatollahii care le interziseseră femeilor accesul pe stadioanele din Teheran […]

 • Elegie pentru Ciuma Roșie

  15 octombrie 2019

  Guvernarea PSD zace azi în colbul istoriei minore, doborîtă de propria fudulie, otrăvită cu propria prostie și sfîrtecată de propria trădare. PNL și Klaus Iohannis se împăunează cu uciderea ei, […]