Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

E o pasăre! E un avion! E Super-boring-man!

Zoom E o pasăre! E un avion! E Super-boring-man!

Ușa camionului fu trasă lugrubru la o parte și, din bezna remorcii, personajul negativ păși dinaintea unui grup corect din punct de vedere al diversității rasiale și al orientării sexuale. Glumesc, desigur. Habar n-am dacă gloata aia de nimeni întrunea toată procentajele minoritare corespunzătoare. Tind să cred însă că nu exista nici măcar o negresă lesbiană trans, deci filmul era deja sexist, rasist și traseist din primele sale secunde.

În ciuda acestui aspect teribil de problematic pentru minoritatea de gurani, filmul pornea de la o premisă interesantă: fiecare cetățean are superputerea lui, iar capsula ticălosului din camion o poate activa…pentru cinci minute. Nimic cutremurător pentru scoarța terestră, dar decent pentru un film de duzină care încearcă să paraziteze mania supereroică stîrnită de Marvel.

De exemplu, Joseph Gordon-Levitt (ăla micu’ din A treia planetă de la soare) e invulnerabil. Îl împuști în cap? Se strică glonțul. Dai cu bîta de baseball? Te duci cu ea înapoi la garanție. Dai peste el cînd parchezi, că e pitic? Îți faci bara pe asigurarea lui. Îl convingi să țină arătătorul perpendicular pe perete și îi bagi un vibrator pornit în cur? Nu mai trebuie să împrumuți bormașina de la vecinul de la 3.

Prin comparație, superputerea lui Jamie Foxx (ăla negru din Django Unchained) e să fie extrem de antipatic. Din prima clipă în care apare pe ecran ți-ai dori ca o supergospodină să-i tragă o supertigaie în mufă. Și după ce scenariul se tăvălește prin clișeu ca porcul prin căcat și dă de înțeles prin toate căile că „acum nesuferitul trebuie să-ți devină simpatic pentru că, uite, el are de fapt niște supermotive să-i hăituiască pe ăia și să fie nașpa“? Atunci sper să-i tragă gospodina un făcăleț după ceafă. Transformări de genul ăsta cer o anumită finețe artistică, ceea ce zugravii de la regie și limbricul de la scenariu nu posedă. Primitivii ăștia au subtilitatea unei cărămizi și am apreciat că, fiind pe Netflix, am putut sări peste secvențele extrem de imbecile în timp ce frunzăream sinopsis-ul pe Wikipedia.

Din fericire, acțiunea, bătaia, efectele speciale și restul arsenalului provin din zona profundei mediocrități, deci sînt măcar tolerabile. Deloc interesante și complet incapabile să țină atenția lipită de ecran, dar măcar nu calcă pe nervi așa cum o face coloana sonoră. De regulă, muzica era genul de garnitură pe care gurmandul abia dac-o observă, așa cum abia observă sutienul cînd e confruntat cu țîțele. Dar aici, muzica e asemeni cerșetorului agresiv de la metrou: îți sare în față, îți zgîrie simțurile, insistă să primească atenție și face spume la gură de furie cînd privitorul se oferă s-o trateze așa cum i-a tratat Oedip pe tac-su și mă-sa. N-am auzit un hip-hop mai scremut de pe vremea cînd Temișan își spunea 2Peu și umbla pe scenă în halat de baie.

În final, n-aș putea recomandă Project Power decît oamenilor pe care îi urăsc cu pasiune. E tern, previzibil, mocirlos de mediocru și enervant de insipid.

Project Power. R.: Henry Joost, Ariel Schulman. Cu: Joseph Gordon-Levitt, Jamie Foxx.

3 comentarii

 1. #1

  ‘ corect din punct de vedere al diversității rasiale și al orientării sexuale. Glumesc, desigur.‘. – nenea Dan, glumesti talica sau nu, stii la fel de bine ca noi cetitorii ca nu mai e, da nu mai e, film Netflix si nu numa in care sa nu apara:
  – minimum 1 buc negru/negresa in rol pozitiv si likeable, si
  – minimum 1 buc ceva – lesbi, gay, trans, ceva acolo.

  • #2

   Si nu m-as mira ca fix genul asta de abordare fortata sa aiba efectul contrar. Acum aproximativ 20 de ani toata pustimea voia sa fie Wesley Snipes pentru ca Blade era meserias. Acum fiecare rol dat unui negru e umbrit de aceeasi intrebare: “Il merita sau e cota de diversitate?”

 2. #3

  “Interesant” cum JG-L apare pe afis putin mai negru decat l-a facut ma-sa!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

tn
Editoriale
 • Invitație la concert

  20 octombrie 2020

  Scîrbit de mine însumi, par fructul nimănui, M-aș cățăra la noapte hoțeşte în gutui Și poate prin decembre, agonizînd pe-un ram, O să deschid cu cinste al ciorilor bairam. Să […]

 • Pe mîna noastră

  20 octombrie 2020

  Între cei treizeci de maiori, colonei și locotenent-colonei fabricați la uzina ilegală de grade a generalului Oprea figurează procurorul-șef al Uniunii Europene, Laura Codruța Kövesi. Această uimitoare femeie, care a […]

 • Cocalarul războinic s-a retras strategic

  20 octombrie 2020

  Țineți minte cum, pe 31 decembrie, Marcel Vela, un neica-nimeni până atunci, în ochii publicului național, sărea direct la gâtul lui Raed Arafat, începând un război din care, de fapt, […]

 • Epoca neaveniților

  13 octombrie 2020

  ,,Credința zugrăvește icoanele-n biserici” – acest vers eminescian, ce definește puterea izbăvitoare a credinței capabile să înalțe arta mai presus de pensula zugravului, ar trebui scrijelit pe zidurile instituțiilor de […]

 • Zuckerman și românii

  13 octombrie 2020

  America ne iubește. Ne face autostradă și cale ferată de la Marea Neagră la Marea Baltică, ne scoate din ghearele 5G-ului chinezesc, ne rezolvă reactoarele de la Cernavodă. Ne dă […]