Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Competență, pace și cadență!

Corupția a dispărut în România din 4 noiembrie 2019 încoace. Corupția nu mai ucide, corupția nu mai scoate lumea în stradă, corupția nu mai înflăcărează nici măcar procurorii. Ambasadele au tăcut complice și brusc. Suntem pe drumul cel bun. Deocamdată, drumul acela duce spre cimitirul unde, în sunet de vuvuzele, corupția este temporar coborâtă în groapă. Pe oasele ei se va pune carne nouă, dar nimic proaspăt. Tot hălci înverzite și bătute de muște de prin galantarele trecutului recent. Cefele groase, pulpele fragede, mușchii fezandați ai actualei guvernări sunt ferite de măcelarii măieștri de la DNA. Parchetul General nu vrea să se autosesizeze, deși, pe vremuri, era suficientă o plângere trimisă pe mail de Mistrețul, din Japonia, pentru a declanșa o adevărată prigoană prin satele României, în încercarea de a-i face pe oameni să recunoscă, jurând pe Biblie, că s-a fraudat referendumul împotriva lui Băsescu.

Informațiile și dovezile publicate de Mirela Neag, Cătălin Tolontan și Alexandra Nistoriu în Libertatea sunt clare. Atât de clare, încât în spatele lor se văd miliarde de euro care o iau la sănătoasa din buget spre buzunarele deținătorilor rețelelor private din Sănătatea românească. Totul, în numele dreptului pacientului de a se trata în spitalele private.

Ni se spune că spitalele private sunt darul lăsat de Dumnezeu tuturor bolnavilor din această țară. Așa să fie, însă?

Rețeaua Polisano, înființată de medicul sibian Ilie Vonica, a fost, în 2014, în centrul unui enorm scandal judiciar. Soția lui Ilie Vonica, Ioana Daniela Vonica, cea care se ocupa direct de rețeaua de farmacii a grupului, farmaciile Rețeta, cu aproape 100 de unități în întreaga țară, coordona un grup de medici și intermediari care fraudau Programul Național de Oncologie. Conform procurorilor, grupul a adus prejudicii de aproximativ 3,5 milioane de euro bugetului CNAS. Câțiva medici de la Fundeni prescriau unor pacienți decedați medicamente decontabile prin Programul Național de Oncologie. Rețetele erau trimise la farmaciile Rețeta. Acestea cumpărau fictiv medicamentele de la firme-fantomă, dar le decontau foarte real la CNAS. Practic, s-au încasat bani pe medicamente fictive pentru pacienți fictivi în urma a peste 1.100 de rețete false. Bani, cum am mai spus, foarte reali.

Ioana Daniela Vonica a fost arestată preventiv în mai 2014. Pe 3 iunie 2014, Ilie Vonica s-a aruncat de pe acoperișul vilei sale din Sibiu. A murit în chiar spitalul Polisano, pe care el însuși îl înființase.

A urmat declinul companiei care, pe lângă farmacii, clinici medicale, centre de fertilizare in vitro, rețea de distribuție de medicamente și echipamente, mai deținea și o fabrică de medicamente destinate îngrijirii bolnavilor de cancer. În 2016, Polisano a intrat în insolvență. Farmaciile au fost cumpărate de lanțul Sensiblu, clinicile medicale, spitalul și centrele de fertilizare in vitro au fost achiziționate de MedLife. Fabrica de medicamente a fost preluată de Gruia Stoica, după care în acționariat a apărut și Texas Innovation Platform Capital Investments LLC, deocamdată cu un procent minoritar, de până în 6%. Prin acționariatul fabricii de medicamente al Polisano a trecut, dacă nu cumva a și rămas, și Remus Borza.

Singura entitate profitabilă din tot grupul Polisano a fost cea care se ocupa de distribuție. Acum este în faliment.

Clinicile Polisano, ca și spitalul, au mers mereu în pierdere. O atestă datele de la Registrul Comerțului și de la Ministerul Finanțelor. Așadar, deși ni se spune că sistemul privat de sănătate este un exemplu de eficiență, Polisano nu se încadează în această poveste de succes. Și nici n-ar avea cum, de altfel, fără acces lărgit la banii publici. De aceea, pentru a-și răsplăti fostul și actualul angajator, ministrul Victor Costache a mânărit, ca ultimul pesedist prost, „caietul de sarcini“ pentru „Acțiunile prioritare pentru pacienții cu infarct miocardic acut” (AP-IMA). Astfel, scăzând de la două la unul numărul de angiografe necesare unui spital pentru a putea avea acces la banii din acest program, Victor Costache și-a favorizat angajatorul. Căci, deși ni s-a spus că spitalele private sunt mai bine dotate decât cele de stat, spitalul Polisano din Sibiu nu avea decât un angiograf în dotare. Pentru că, vezi Doamne, sunt cam scumpuțe. Și de ce să mai cumperi un angiograf, cu un milion-două de euro, când poți să-ți cumperi direct ministrul Sănătății, cu 20.000 de lei pe lună, o sumă modică, iar el poate scădea standardele, astfel încât și tu, ca spital, să poți pune boticul la borcanul cu smântână?

Oricum, spitalul Polisano din Sibiu era deja, din septembrie anul trecut, printre spitalele care participau la Programul Național de Chirurgie Cardiovasculară. Centre de fertilizare in vitro ale Polisano intraseră deja în Programul Național gratuit de fertilizare in vitro.

Și totuși, bizar este statul român. O rețea acuzată că a fraudat un program național de sănătate primește, în continuare, finanțări prin alte programe naționale de sănătate. E drept, procesul rețetelor false din Programul Național de Oncologie trenează de aproape șase ani. Trimis în judecată în septembrie 2014, dosarul nu a trecut încă de faza fondului. Următoarea înfățișare ar fi trebuit să aibă loc pe 6 februarie, dar cauza este aprioric amânată, din cauza grevelor din magistratură.

Familia Vonica, fondatoarea Polisano, a rămas cu o adâncă durere în urma decesului lui Ilie Vonica, dar și cu zeci de milioane cash, în urma lichidării afacerii. Ioana Vonica are șanse să scape de dosar, dacă acesta mai este tărăgănat mult. Ar putea interveni prescrierea faptelor, la o adică. Între timp, noii proprietari ai Polisano pot zâmbi fericiți cu gândul la viitor. Controlează sistemul de sănătate, degajat. Au un fost și actual angajat drept ministru și o fostă angajată pe postul de șef al CNAS. Și or mai avea și alți oameni în fruntea bucatelor.

Parafrazând jocurile copilăriei, putem striga fericiți, ținând ritmul din aplauze: „Competență, pace și cadență! Cine nu mai poate, două mâini la spate!”. Și stați liniștiți, procurorii au anunțat deja că nu vă pun cătușele, căci nimeni nu vrea să fie acuzat că se opune privatizării Sănătății.

PARTENERI MEDIA
[wp_rss_retriever url="https://alert24.ro/category/z/feed" items="2" dofollow="true" excerpt="none" source="false" date="false" read_more="false" credits="false" new_window="true" thumbnail="false" cache="1 hours"] [wp_rss_retriever url="https://businesswatch.ro/category/z/feed" items="2" excerpt="none" source="false" date="false" read_more="false" credits="false" new_window="true" thumbnail="false" dofollow="true" cache="1 hours"]

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

bijuterii argint