Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Europa nu e prea atrăgătoare la Sulina

Zoom Europa nu e prea atrăgătoare la Sulina

Sulina, cel mai estic oraș al Uniunii Europene continentale, a fost, duminică, un orășel amorțit. Moleșit, poate, de soarele de primăvară târzie, plictisit după o săptămână de muncă sau, poate, speriat de ploaia de peste noapte, care putea, oricând, să se transforme în furtună.

Oricum, erau prea puțin semne că este vorba despre o duminică electorală. Într-o singură vitrină de magazin, și ăla închis, se vedeau câteva afișe. Ale tuturor, pentru echidistanță.

Cu o săptămână înainte, partea centrală a orașului se zguduia de la bașii din boxe, mânuiți cu pricepere și ură față de urechile turiștilor de către maestrul Stănel din Măcin. Era Sărbătoarea Scrumbiei Albastre și este posibil ca multe timpane să nu-și fi revenit nici în ziua de azi după asaltul sonor agresiv și insistent.

Pe listele electorale permanente

din Sulina erau înscriși 3.406 cetățeni cu drept de vot. Sulina este depopulată grav. Oficial, populația orașului este, conform ultimului recensământ, de 3.663 de persoane. Dacă 3.406 au drept de vot, realizăm că doar 263 de locuitori ai Sulinei au sub 18 ani.

Iarna, Sulina e cam tristă. Mulți dintre localnici își ferecă ușile și pleacă înspre Tulcea. Pur și simplu nu au ce face acolo. Locuri de muncă nu prea sunt, turiștii nu se plimbă pe acolo iarna, așa că…

Din cei 3.406

sulineni cu drept de vot, înscriși în listele electorale permanente, de votat pentru alegerile europarlamentare au votat doar 1.350. În total au votat, în cele patru secții de votare din Sulina, 1.805 cetățeni. 405 dintre ei erau, însă, turiști. Cum se estima că duminică ar fi fost în oraș cam 700 de turiști, iată, peste jumătate dintre ei au votat, mai atrași de problemele europene decât localnicii.

Eu am votat

fix la deschiderea urnelor, probabil primul vot din Sulina. Am ajuns chiar mai devreme de ora 7, dar sistemul electronic de înregistrare a votului nu a permis nimănui să voteze până la ora exactă. Înregistrarea pe lista suplimentară și toate procedurile au durat cam opt minute. Așa s-a votat peste tot în străinătate, de exemplu. Astfel, cu o singură ștampilă nu au prea putut vota mai mult de 105 alegători. De aceea, la secția de votare nr. 294 din Londra nu au putut vota decât 2.030 de alegători, toți pe liste suplimentare.

Printre cei mai harnici alegători

din Sulina s-au numărat 50 de turiști din Harghita. S-au trezit, au așteptat disciplinați la coada din restaurant, pentru micul dejun, au mâncat, după care, în grup, au mers la vot. S-au întors la pensiune, și-au strâns bagajele, iar la ora 10 erau deja îmbarcați pe nava rapidă care urma să-i ducă la Tulcea.

În întregul județ Tulcea, UDMR a obținut 733 de voturi la aceste alegeri europarlamentare, ceea ce nu ar trebui să constituie în motiv de mirare. Sunt din ce în ce mai mulți etnici maghiari care vin în Deltă, ca turiști, sau care dețin pensiuni în Delta Dunării.

Primăria Sulinei

este tapetată cu bannere care vornesc despre diverse investiții minore făcute cu bani europeni. Aproape nimic de amploare, poate cu excepția investiției în canalizarea orașului și în stația de epurare a apelor. Altfel, mai o bărcuță aici, mai o văruială colo… De-abia pe actualul exercițiu financiar se încearcă niște proiecte mai mari. Unul este faleza. Altul, mai degrabă de prestigiu, este renovarea farului Comisiei Europene a Dunării.

Sulina are o relație complicată cu fondurile europene. Elena Udrea a promovat un proiect finanțat din bani europeni, proiect care a atras procedura de infringement din partea UE, din cauza încălcării reglementărilor europene de mediu.

Poți să înțelegi lipsa de entuziasm

a alegătorilor din Sulina pentru alegerile europarlamentare. Europa modernă nu le-a adus nimic. Nu pentru că n-ar fi vrut ea, ci, cel mai probabil, pentru că la cârma orașului au fost oameni mai puțin interesați. Multe case vechi ale Sulinei stau să se prăbușească. Fix pe faleză, un fost hotel de lux arată ca o carie netratată. Sunt ceva probleme legate de actele de proprietate, dar chiar și așa, clădirea se deteriorează cu fiece zi.

Pe strada paralelă falezei, o casă veche și destul de arătoasă la origini este scoasă la vânzare. Dacă o privești din unghiul potrivit, pare o casă întreagă, OK. Dar nu e. Un perete lipsește, iar la tine se holbează obraznic niște camere triste, văruite cu un albastru dezgustător. S-ar putea renova, dar probabil că nimeni nu-și va asuma asta. În doi-trei ani, casa aia se va dărâma. Cum se dărâmă multe locuri din Sulina.

Unul dintre orașele în care s-au pus, cumva, bazele actualei UE, prin înființarea și funcționarea Comisiei Europene a Dunării, este, în momentul ăsta, la mare distanță de UE. Iar votul de duminică nu a reușit să micșoreze distanța asta.

Citeşte mai multe despre:

1 comentariu

 1. #1

  Sinistru oras. Ca generator de depresii, este depasit doar de catre fostele orase miniere (Balan, Lupeni, Baia Sprie etc).

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
 • Dragi cetățeni români!

  3 decembrie 2019

  Klaus Iohannis nu-i chiar nepotul feldmareșalului Mackensen, dar cu siguranță cîțiva uncheși de-ai săi au bătut pas de defilare pe Calea Victoriei în 1916, cînd nemții au intrat ca-n brînză […]

 • România normală

  3 decembrie 2019

  Nimeni nu știe cum arată România Normală, cu atît mai puțin noul președinte Iohannis, care a apărat acest slogan cu fălcile încleștate, ca și cum s-ar fi temut să nu […]

 • Ruleta românească

  3 decembrie 2019

  Rar a fost dat României să vadă sinucigași mai talentați decât cei din Guvernul Orban. Ar fi, poate, un spectacol simpatic dacă nu i-ar afecta pe deja din ce în […]

 • Rușinea de a fi stîngist

  26 noiembrie 2019

  Datorită mamuților cu păr, cu burtă sau cu chelie din PSD, intelighenția românească de stînga, rușinată, se dopează cu praful marxismului prin cafenele obscure sau prin facultățile de Filosofie, așteptînd […]

 • Țară, țară, vrem președinte!

  26 noiembrie 2019

  Klaus Iohannis și-a anunțat candidatura la președinția României, pentru un al doilea mandat, în iunie 2018, cu aproape un an și jumătate înainte de alegerile prezidențiale. De atunci, KWI așteaptă […]